Valentin divorteaza!

Dimineata. OraS forfotind de oameni. Fete tinere alergind dupa cadouri, casatorii „de forma“, vorbe sincere, vacante in Tenerife. E Valentine’s Day Si e musai sa cumperi un breloc cu cateluS de pluS, chiar Si din piata, sa-l daruieSti iubitei.

Ora 8.30, sala 165, holul Judecatoriei. 17 cupluri trecute pe lista de Sedinta pentru divort. Alte cinci se intilnesc la bara pentru partajul averilor. E aceeaSi Valentine’s Day, dar pentru ei nu prea conteaza. Pe lista de Sedinta, se afla Si un Valentin. Numele lui este trecut in dreptul „reclamantului“. Cine Stie ce drama ascunde dosarul 13029/211/2006...

Din ratiuni de protejare a dreptului la intimitate a acestui Valentin, care divorteaza exact de ziua numelui sau - ziua indragostitilor din intreaga lume -, Monitorul a ales sa nu faca publice detaliile legate de acest caz.

"Nepotrivire de caracter“

Saptaminal, peste 25 de cupluri de clujeni divorteaza. Nu ii poate opri nici macar zimbetul simpatic al judecatorului Vasile Grunea, care incearca, de fiecare data, sa-i impace. „Vin cu galeata de murdarie gata pregatita! Doar de cinci ori am izbutit sa-i fac sa se razgindeasca de cind sint judecator...“, spune acesta.

Principalul motiv invocat de cuplurile care ajung sa divorteze este „nepotrivirea de caracter“. In realitate, adevaratele cauze sint, de fapt, altele, mult mai pragmatice: lipsa de bani, lipsa unei locuinte proprii, departarea de familie provocata de munca unora in strainatate, lipsa unui serviciu constant ori chiar emanciparea materiala Si profesionala a femeii.

VicepreSedintele Judecatoriei Cluj, magistratul Vasile Grunea, a ajuns sa cunoasca atit de bine fenomenul, incit poate intocmi, din virful degetului mic, statistici exacte. Potrivit acestuia, primul Soc intr-o casnicie survine dupa 5 ani. Atunci cind cuplul este destul de matur sa treaca peste perioada, la 15 ani de casnicie au toate Sansele sa se separe.

"Din pacate, doar un procent de 10% dintre ei se impaca in timpul procesului“, precizeaza judecatorul Grunea. (Ioana OROS)

Balonul dragostei

Trei cupluri clujene au hotarit sa-si uneasca destinele chiar de Sfintul Valentin. Tinerii insuratei vor primi cadou din partea municipalitatii cite o cina romantica. De altfel, Consiliul Local al municipiului a alocat prin HCL 32/2007 nu mai putin de 23.000 de lei, bani acordati din bugetul local pentru sarbatorirea intr-un mod cit mai deosebit a Sfintului Valentin Si a Dragobetelui.

Toti clujenii indragostiti sint invitati sa incerce zborul cu Balonul Dragostei. Iar cei care doresc sa faca din ziua de 14 februarie 2007 o zi de neuitat vor avea ocazia de a se casatori pentru o zi, cununati chiar de edilul-Sef al municipiului, primarul Emil Boc. Casatoriile se vor oficia in Piata Unirii, intre orele 11-14 Si 15.30-18.30.

Cuplurile care se vor casatori in balon vor primi cite o diploma din partea primarului.