O mega-afacere in valoare de sute de mii de euro, prin care cantitati importante de tigari ajungeau in Marea Britanie, a fost demontata de autoritati in urma unei operatiuni complexe. Aceasta s-a soldat cu sapte retineri, 37 de persoane cercetate, confiscari de marfuri si autoturisme in valoare de sute de mii de euro, sume importante de bani cash si arme.

Reteaua s-a perfectionat in doar cateva luni si a reusit sa produca bani foarte multi, care erau reinvestiti in firmele respective sub forma unor imprumuturi din partea patronilor.

Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, in colaborare cu Politia Britanica, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, cu sprijinul lucratorilor IPJ Alba si al serviciilor de profil de la judetele Hunedoara, Sibiu, Cluj, Dambovita, Arges si Mures a organizat o actiune de amploare.

Aceasta a avut drept scop destructurarea unei retele organizate de trafic cu tigari din Romania, Germania, Olanda, cu destinatia Anglia.

“Cu aceasta ocazie au fost efectuate 35 perchezitii domiciliare si ale sediilor unor societati din judetele mentionate, fiind identificati 37 de membri ai retelei, organizati pe structura ierarhica bine definita, fiecare dintre acestia avand sarcini si responsabilitati stricte.

Au fost prezentati in fata procurorilor 14 dintre membri, ocazie cu care s-a luat masura retinerii, pe timp de 24 ore, pentru 7 dintre acestia”, a declarat seful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu.

Cei sapte care au fost retinuti sunt Toma Zbutea, din Alba Iulia, administrator si asociat la mai multe societati de transport international de marfuri, considerat coordonator al grupului, fratele acestuia, Gheorghe Zbutea, Petar Dordev, din Republica Serbia, asociat cu cei doi la o firma de profil din Alba Iulia, si el considerat unul dintre capii afacerii, Grigore Anton (Targoviste), Madalin

Gabriel Visoiu din Campulung, Ion Nicolae D. din Visinesti - Dambovita (coordonator de trafic la o firma de transport international), si Radu B. din Cluj-Napoca. Toti sapte au fost prezentati, ieri, unui judecator pentru emiterea de mandate de arest pe o perioada de 29 de zile.

Transporturi lasate intentionat sa treaca granita

Autoritatile au capturat, incepand din iunie 2006, 21 de transporturi de tigari Marlboro, in vama sau in alte locatii. Alte transporturi au fost lasate intentionat sa treaca, pentru a fi urmarit traseul marfii de contrabanda. Tigarile erau ascunse in baxuri asemanatoare cu cele in care era ambalata marfa “legala”.

In urma perchezitiilor au fost ridicate, in vederea confiscarii, mai multe autoturisme (Audi Q7, Audi A8, Audi A4, Dacia Logan, Toyota Land Cruser, Golf 5), o pusca de vanatoare, mai multe pistoale, cartuse, hard-diskuri, aproape 60.000 de lire sterline si 2.000 de euro. Valoarea de piata a tigarilor capturate depaseste suma de 700.000 de euro.

“Membrii grupului sunt cercetati pentru comiterea infractiunilor de contrabanda, folosirea la autoritatea vamala de acte nereale, nerespectarea dispozitiilor privind operatiunile de import-export, evaziune fiscala, spalare de bani, constituire de grup infractional organizat in scopul savarsirii mai multor infractiuni grave si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, pentru care legea prevede pedespe cu inchisoarea de pana la 25 ani”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de BCCO Alba Iulia.