Liderul CNMT, episcopul Laszlo Tokes, si-a anuntat ieri candidatura independenta pentru Parlamentul European, acuzand UDMR de santaj. • Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, a afirmat ca declaratia CNMT este o diversiune. • Presedintele Ungariei si-a exprimat regretul ca maghiarimea din Transilvania nu a reusit sa alcatuiasca o lista comuna de candidaturi pentru Parlamentul European.

Presedintele Ungariei s-a aratat satisfacut ca in Cluj-Napoca atmosfera anti-maghiara, prezenta in trecut, s-a schimbat.

Presedintele maghiar ajuns ieri, cu intarziere la Cluj-Napoca, a abordat, in succesiunea de intalniri, problemele specifice minoritatii maghiare din Cluj: placutele bilingve, universitate maghiara, retrocedari, liste comune pentru maghiarime la alegerile pentru Parlamentul European si Legea minoritatilor. Primarul Emil Boc i-a explicat ca toate aceste probleme tin de legislatia romaneasca.

“Cluj-Napoca a fost intotdeauna Capitala Transilvaniei, a fost capitala culturala, a fost, de asemenea, si capitala maghiarimii. Este imbucurator ca acea atmosfera anti-maghiara s-a schimbat”, a declarat, la inceputul intalnirii cu oficialii locali si judeteni, presedintele ungar Solyom Laszlo.

Dupa intalnire, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat ca printre temele discutiei cu seful statului maghiar au fost si problemele bilingvismului, a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), a situatiei retrocedarilor si a Legii minoritatilor.

Emil Boc a afirmat ca proiectul Legii minoritatilor este foarte important pentru comunitatea maghiara si ca face parte din programul de guvernare, dar a precizat ca, in concret, continutul ei trebuie sa fie in conformitate cu Constitutia si cu reglementarile internationale in materie, in special cu raportul Comisiei de la Venetia.

“Exista unele progrese pe care le-am facut in ultima vreme in concilierea prevederilor textului Legii cu cele ale Constitutiei si cu raportul Comisiei de la Venetia, iar in aceste conditii exista sanse ca, daca aceste concesii se vor pastra, legea sa fie adoptata”, a mai spus Emil Boc.

El a declarat ca in timpul intalnirii cu oaspetele de la Budapesta a fost atinsa si problema retrocedarilor si ca a spus din nou ca Legea se respecta, nu se negociaza. “in masura in care solicitarile indeplinesc conditiile legale se merge mai departe, iar daca nu, evident ca nu putem opera retrocedari doar pentru ca este vorba de o minoritate sau alta.

Legea se aplica, fie ca e vorba de romani, maghiari sau alte nationalitati”, a adaugat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Placute bilingve

Liderul PD i-a explicat inaltului oficial ungar ca, in ce priveste montarea de placute bilingve in oras, legea este foarte clara: minoritatea maghiara trebuie sa intruneasca 20 de procente din numarul total al populatiei.

“I-am explicat domnului presedinte ca legea romana nu lasa loc ambiguitatilor si ca, in conditiile inexistentei unui procent de 20 la suta in Cluj-Napoca, aceste inscriptionari bilingve nu pot fi puse, iar orice incercare in exces nu ar face altceva decat sa dauneze climatului constructiv politic pe care il avem aici”, a precizat Boc.

Primarul a afirmat ca presedintele maghiar a avut cateva aprecieri vizand reinfiintarea unei universitati cu predare in limba maghiara.

“Mi-au fost precizate cateva obiectii, ca ar trebui intarita autonomia decizionala a unor sectii si am spus ca, autonomia universitara este garantata in Romania si ramane la latitudinea senatelor universitare si a conducerii facultatilor ca aceste probleme administrative sa se rezolve”, a spus Boc.

De asemenea, liderul democrat a precizat ca excluderea celor doi lectori maghiari din corpul profesoral al UBB nu a fost o problema de natura etnica, ci una de drept al muncii, asa cum s-au pronuntat si Senatul UBB si Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Revolutionarii din 1956

Dupa vizita de la sediul Primariei Cluj-Napoca, Solyom Laszlo s-a intalnit, la sediul Prezidiului UDMR, cu victimele opresiunii comuniste dupa Revolutia de la Budapesta din 1956. “Am avut o intalnire foarte cutremuratoare cu persoanele care au fost condamnate pentru sentimentele lor fata de Revolutia maghiara din 1956.

Este foarte important sa se stie cate persoane au fost, aici in Romania, care s-au atasat gandirii Revolutiei din ‘56”, a declarat presedintele ungar. Solyom a reamintit ca i-a rugat pe premierul Tariceanu si pe presedintele Basescu “sa acorde o oarecare recompensa acestor persoane”.

Regrete dupa lista comuna

Liderul de la Budapesta s-a intalnit si cu liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, care si-a anuntat ieri intentia de a candida independent pentru Parlamentul European (PE). Presedintele ungar si-a aratat regretul ca nu s-a ajuns la o lista comuna pentru PE pentru intreaga comunitate maghiara.

“Mi-am exprimat speranta ca, pana la urma, se va reusi stabilirea unei liste comune si am atras atentia comunitatii maghiare din Transilvania, prin domnul episcop Laszlo Tokes, asupra raspunderii pe care o are in ceea ce priveste aceasta lista si aceste alegeri”, a declarat Solyom, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu episcopul reformat de Piatra Craiului.

La randul sau, Tokes a afirmat ca i-a solicitat presedintelui ungar sa urmareasca desfasurarea referendumului pentru sustinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si a organizatorilor sai.

Resentimente fata de revendicarile maghiare

La intalnirea avuta de presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, cu reprezentantii comunitatii maghiare clujene, a fost discutata, din nou, situatia invatamantului superior in limba maghiara.

“Cu toate ca, intre autoritatile romane si maghiare exista un consens in ceea ce priveste condamnarea comunismului si a tuturor mecanismelor sale, exista o singura problema asupra careia cele doua parti nu se pot pune de acord, si anume problema educatiei superioare, in timpul comunismului dezvoltandu-se foarte mult invatamantul in limba romana, in detrimentul celui in limba maghiara.

Pana cand nu se va ajunge la un consens, partea romana va continua sa aiba resentimente fata de revendicarile maghiare”, a declarat Bodo Barna, presedintele Comitetului de Initiativa Bolyai.

“Este foarte important pentru cei 250 de profesori si peste 7000 de studenti maghiari sa participe la dezvoltarea Universitatii «Babes-Bolyai», inclusiv la conducerea ei”, a declarat Magyari Tivadar, conferentiar la Facultatea de Sociologie si Asistenta sociala.

Laszlo Tokes se simte ca in 1989

Episcopul reformat Laszlo Tokes (foto) si-a lansat ieri, la Cluj, candidatura pentru un post de parlamentar european. Presedintele organizatiei civice Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si-a inceput campania electorala atacand UDMR, precizand ca pentru el, momentul este similar cu cel din 1989.

“Acest moment este similar, ca raspundere, cu cel din 1989, cand mi-am asumat raspunderea, ca preot, sa apar comunitatea maghiara impotriva dictaturii lui Ceausescu”, considera episcopul reformat.

Tokes a declarat ca a acceptat solicitarea de a candida venita din partea a sase organizatii civice maghiare din Romania, pentru a asigura reprezentarea comunitatii maghiare la Bruxelles. “Am acceptat candidatura deoarece comunitatea maghiara din Romania are nevoie atat de reprezentare in Parlamentul Romaniei, cat si in Parlamentul European.

Am ajuns in situatia in care ne putem reprezenta si in forurile europene”, a aratat Tokes. El a mai spus ca isi propune sa reprezinte toata comunitatea maghiara din Romania, deoarece nu este candidat al unui anumit partid. “Nu sunt adeptul unui partid, ci al comunitatii intregi.

Incerc sa reprezint interesul tarii si sper ca interesele comunitatii maghiare din Romania se vor armoniza cu interesul tarii”, a afirmat presedintele CNMT. Tokes va candida sub sloganul “De la Timisoara la Bruxelles”.

“Santajul UDMR”

Episcopul reformat sustine ca prin candidatura sa, comunitatea maghiara are acum “nu numai posibilitatea sa voteze, dar si sa aleaga”, precizand ca, pana acum, la vot era doar o singura optiune, cea a UDMR.

Seful de campanie al lui Tokes, fostul deputat Szilagy Zsolt, vicepresedinte CNMT, a afirmat ca lista pentru Parlamentul European (PE) intocmita de UDMR nu reprezinta interesele comunitatii maghiare. “Din acest punct de vedere, consideram ca nominalizarea ministrului Nagy Zsolt (primul pe lista UDMR - n. red.) este rezultatul luptei interne pentru putere.

Nagy avansa ideea de reforma, de democratizare si este indepartat, astfel, pentru ca nu cumva sa pericliteze realegerea lui Marko Bela”, a precizat Szilagy.

Seful campaniei lui Tokes afirma ca in toate judetele din Transilvania a inceput strangerea de semnaturi pentru candidatura episcopului. Pentru un candidat independent este nevoie de 100.000 de semnaturi, conform Legii Alegerilor pentru PE. “Este un abuz de putere, pentru ca organizatiile UDMR din mai multe judete santajeaza membrii comunitatii maghiare”, sustine Szilagy.

El spune ca in judetele Bihor, Harghita si Mures i s-au semnalat cazuri in care Fundatia “Scoala”, condusa de deputatul Kelemen Hunor, seful campaniei UDMR, “nu aloca formularul pentru alocatia educationala, care provine din bani publici, numai daca cetatenii respectivi semneaza pentru listele UDMR”.

Szilagy a precizat ca juristii CNMT studiaza posibilitatea formularii unui apel in acest sens.

“E o diversiune”

In replica, presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, a declarat ca afirmatiile liderilor CNMT reprezinta “o diversiune”.

“Inainte de orice actiune a celor de la Fundatia «Scoala», personalul a fost instruit in sensul ca nu au voie, la pachet, sa dea si formularul pentru alocare de bani pentru educatie cu formularul de semnaturi pentru sustinerea UDMR pentru PE”, a precizat Laszlo. El a precizat ca a controlat personal acest lucru.

“Dupa ce primesc formularul, oamenii sunt intrebati cu formula «Putem sa va solicitam sprijin pentru candidatii UDMR pentru PE?». Cine vrea semneaza, cine nu, nu. E doar o diversiune ca s-ar cere la pachet aceste lucruri”, ne-a declarat liderul UDMR Cluj. in opinia sa, pentru CNMT orice actiune a UDMR este ca in gluma cu basca.

“Daca ai basca e bai, iar daca nu ai, iara e bai”, a conchis Laszlo Attila.

Autonomie teritoriala si universitate maghiara

Tokes sustine ca, daca va fi ales in Parlamentul European, va milita pentru autonomia pe trei niveluri a comunitatii maghiare din Romania si pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, pentru reinfiintarea universitatii de stat cu predare in limba maghiara si pentru rezolvarea problemei educatiei confesionale.

Tokes ar putea activa in grupul Partidului Popular European (PPE), de care sustine ca se simte apropiat. in cazul in care va fi ales in Parlamentul European, Tokes va prezenta si rezultatul referendumului organizat in Secuime pentru autonomie, daca i se va adresa o solicitare in acest sens de catre Consiliului National Secuiesc (CNS).

“Daca CNS imi va solicita acest lucru, de ce sa nu o fac, mai ales ca aceasta initiativa este sustinuta de toate organizatiile civice maghiare”, apreciaza episcopul. Tokes a precizat ca este prematur sa se pronunte asupra renuntarii la calitatea de episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, in cazul in care va ajunge in Parlamentul European.

“Aceasta decizie o va lua, oricum, daca va fi cazul, Adunarea Generala a Eparhiei”, a precizat Tokes.