Traian Basescu a argumentat ieri in Parlament de ce Romania trebuie sa treaca de la votul pe liste, la votul uninominal. ZIUA de Cluj a realizat, la cald, un inventar al figurilor notorii, posibile beneficiare ale sistemului uninominal.

In cazul votului uninominal pur, criteriul cel mai important va fi notorietatea, politicienii putand fi depasiti de alte personalitati

Politicienii clujeni au receptat diferit intentia presedintelui Basescu (foto) de a organiza un referendum pentru introducerea votului uninominal pentru Parlamentul Romaniei. ZIUA de Cluj a analizat, la cald, gradul de notorietate al politicienilor din partidele parlamentare, conditie esentiala in cadrul sistemului cu vot uninominal pur.

“In baza articolului 90 din Constitutia Romaniei si a articolelor 11 si 12 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.567/2006, va consult (...) cu privire la organizarea unui referendum cu privire la introducerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare”, a spus presedintele Basescu, in mesajul rostit, ieri, in fata Parlamentului.

Presedintele a precizat ca, din acest moment, procedura de declansare a referendumului pentru votul uninominal a fost lansata.

Consens mai vechi

Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, a salutat decizia sefului statului, precizand ca votul uninominal “este o credinta pe care PNL o are de foarte multi ani”. “Mai mult, deputatul Uioreanu are o initiativa de a extinde votul uninominal si pentru alesii locali”, afirma Nicoara.

In opinia liderului liberalilor clujeni, “pentru primele doua mandate, ar fi mai potrivit un vot mixt, in sensul uninominal, iar resturile de mandate sa se atribuie partidelor”.

Liderul PSD Cluj, Ioan Rus, considera ca interventia sefului statului in Parlament este “relativ inutila cat timp toate partidele sunt de acord cu votul uninominal”.

“Si liberalii au spus acest lucru si noi, cred ca mai putin PD a fost de acord cu ideea”, ne-a declarat Rus, precizand ca pentru introducerea votului uninominal era necesara doar o lege electorala, si nu neaparat un referendum.

“Era suficienta o lege electorala unde sa se stabileasca tehnic cum va arata votul uninominal: mixt, pe liste ori pur”, apreciaza Rus.

La randul sau, presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, s-a aratat uimit de reactia unor politicieni fata de interventia sefului statului.

“Nu inteleg anumite reactii, cum ca ar fi o actiune a presedintelui indreptata impotriva Parlamentului, pentru ca toate partidele s-au declarat, de-a lungul timpului, pentru votul uninominal”, ne-a precizat Daniel Buda.

“O copilarie a lui Basescu”

Pe de alta parte, liderul PC Cluj s-a aratat dezamagit de presedintele Basescu. “Este o copilarie a lui Basescu, o incercare de a se sustrage de la adevaratul referendum, acela de suspendare a sa din functie”, a declarat Calian.

In opinia sa, daca seful statului voia “cu adevarat vot uninominal, atunci accepta macar propunerea noastra de introducere macar a votului preferential pe liste pentru alegerile pentru Parlamentul European si nu promulga legea in forma actuala”, a precizat Calian .

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila a reiterat ideea ca pentru formatiunea pe care o reprezinta votul nominal nu este o solutie. “Pe noi, UDMR, ne dezavantajeaza aceasta formula. in plus, tinerii ori cei fara acces la televiziune nu vor avea sanse in fata celor care au deja doua-trei mandate”, ne-a declarat Mate.

Inventarul fericitilor

ZIUA de Cluj a analizat, la cald, modul in care schimbarea sistemului de vot ar putea influenta viata politica din Cluj. in cazul votului uninominal pur, criteriul de baza este notorietatea. Asta nu inseamna ca politicienii cu notorietate, inventariati de ZIUA de Cluj, pot deveni si candidati cu sanse pentru Parlamentul Romaniei.

Asta pentru ca judetului ii va reveni un numar fix de parlamentari, care, teoretic, poate fi ocupat de oricine; de independenti, de politicieni de la acelasi partid ori de la mai multe.

In cazul PSD Cluj, in cazul votului uninominal pur, liderii “grupului de la Cluj”, Ioan Rus si Vasile Dancu, s-ar putea califica pentru un mandat de parlamentar ales prin aceasta modalitate electorala, data fiind notorietatea din timpul mandatelor de ministri, dar si reformei initiate in PSD, lucru ce i-a facut extrem de vizibili.

La aceasta categorie s-ar mai incadra deputatul Vasile Soporan, fost prefect, cu o imagine buna in teritoriu si Stefan Dimitriu, de asemenea cu notorietate in Cluj-Napoca si judet.

Deocamdata, in cadrul acestui sistem, ar mai avea de asteptat Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca, datorita tineretii si lipsei de vizibilitate in ochii electorilor, dar si deputatul Vasile Puscas, perceput mai degraba potrivit pentru Parlamentul European. Nici fostul prefect Valentin Cuibus, cunoscut in teritoriu, nu mai are vizibilitatea de acum doi ani.

In PNL Cluj, la capitolul notorietate, liderul Marius Nicoara s-ar situa cel mai bine, functia sa politica fiind dublata de una foarte vizibila, acea de presedinte al Consiliului Judetean.

Si deputatul Horea Uioreanu se situeaza, in opinia noastra, in postura de calificat in PNL Cluj in cazul votului uninominal, avand in vedere influenta in teritoriu. in cazul in care senatorul Norica Nicolai ar mai candida in vreo circumscriptie clujeana, s-ar putea bucura de succes si datorita prezentei in politica centrala.

In schimb, aceasta modalitate de vot i-ar dezavantaja, acum, pe viceprimarul Adi Popa, presedintele PNL Cluj-Napoca, si pe deputatul Mircea Pusca, ambii gasindu-se intr-o zona destul de restransa a notorietatii.

Emil Boc, atat in calitate de primar, dar si (mai ales) din cea de presedinte de partid, nu ar avea probleme cu o eventuala candidatura parlamentara, fiind cel mai vizibil democrat din Romania. Pentru PD Cluj, la capitolul notorietate se mai afirma deputatul Daniel Buda si ministrul Mihail Hardau, criteriu justificat de actiunile lor in teritoriu.

De cealalta parte, presedintele executiv al PD Cluj, Florin Stamatian, ori cel al organizatiei municipale, Sorin Apostu, pot fi considerati, la acest moment, out-sideri, la fel ca si consilierul local Adrian Gurzau, a caror notorietate depaseste cu greu granitele organizatiilor.

Cazul UDMR este unul special, avand in vedere votul etnic pentru candidatii acestei formatiuni. in judet, la acest moment, de cea mai mare notorietate se bucura liderul organizatiei, Laszlo Attila. Nici parlamentarii Eckstein Kovacs Peter si Konya Hamar Sandor nu sunt departe ca notorietate, avand in vedere ca nu sunt nici pe departe la primul mandat.

In teritoriu, datorita functiei organizatorice de vicepresedinte executiv, ministrul Nagy Zsolt are sanse de a fi printre preferatii comunitatii maghiare. Nu la fel se poate vorbi, insa, despre deputatul Mate Andras Levente, extrem de putin vizibil in public, ori de viceprimarul Boros Janos, din acelasi motiv.

In PC, doar despre Petru Calian s-ar putea pomeni despre o relativa notorietate, deputatul fiind relativ nou in formatiune. in schimb, mai tinerii Ovidiu Calin si Mihai Petric mai au mult de munca pentru a avea succes in cazul votul uninominal pur. La PRM situatia este la fel, doar senatorul Funar s-ar califica pentru un mandat de parlamentar prin vot uninominal pur.

Liderul PRM Cluj-Napoca, fost director in primarie nu mai are influenta, iar despre ceilalti PRM-isti clujeni cu notorietate nici macar noi nu am auzit.

Notorii, dar fara carnet de partid

In cazul in care votul uninominal pur ar fi sistemul la viitoarele alegeri parlamentare, sanse de a ajunge in bancile Parlamentului le au personalitatile cu cea mai mare notorietate.

in cazul judetului Cluj, in afara unor politicieni, oamenii cu mare notorietate pot fi considerati, intr-o ordine aleatorie: Alin Tise, Cozmin Gusa, Andrei Marga, Radu Munteanu, Mihai Lucan, Radu Capalneanu, Teofil Pop, Ioan Figan, Horea Ciorcila, Arpad Paskany, Vasile Leordean, Ovidiu Turcu, Florin Piersic, Dorel Visan, Dumitru Farcas ori Aurel Tamas.