O fi el importat de la americani, sau doar un pretext pentru a aduce comertul de plusuri si pernute rosii pe culmile profitului, dar Sfantul Valentin li se potriveste ca o manusa craiovenilor.

La o adica, in chiar imnul oltenilor, acestora li se pune eticheta de “iubareti.“ Poate ca temperatura ridicata a inimilor din oras ar fi trecut neobservata daca vremea de ieri ar fi adus a primavara.

Numai ca febrilitatea cautarii cadoului potrivit, misunatul furnizorilor de la un restaurant la altul si zambetele docile ale celor care se inghesuiau la tarabele florareselor erau chiar emotionante in ploaia mocnita. CADOUL PERFECT nu exista, dar toata lumea il cauta ieri. In lipsa unui Mall, craiovenii s-au inghesuit toti in batranul Mercur.

La raionul cu parfumuri frantuzesti de la parter, un tanar inalt, in parpalac, intreba vanzatoarea: “Amor Amor aveti?“. Avea, la trei milioane sase sute, si doar la gramajul maxim. “La 30 de mililitri nu aveti? Sticla asta e cam mare“, a raspuns tanarul indragostit inainte sa se intereseze de alte marci de parfumuri.

Cautatorii de cadouri se imparteau in doua gramezi: coada de la parfumuri si bijuterii si coada de la plusuri si pernute rosii. Cele mai sfaraitoare calcaie si obrajii cei mai rosii se aflau la aceasta din urma. Cu ghiozdanele in spinare, liceenii se sfatuiau, febrili, unii pe altii despre ce le-ar placea mai mult jumatatilor lor.

Rezervarile la restaurant se transformasera ieri intr-un tel greu de atins. “Nu mai avem nicio masa libera, nici la bar, nici la restaurant. Este totul rezervat, in toate intervalele de timp. Primele rezervari sunt de la sase seara“, marturisea barmanita de la Sofia Bistro, in timp ce ii coordona pe furnizori care pe unde sa isi lase marfa.

“Ni se mai intampla in week-end sa avem totul rezervat, dar in timpul saptamanii, nu“, a mai spus tanara. Mesele erau deja cochete, cu lumanari puse in mijloc si vesela aranjata, la trei dupa-amiaza. Agenda celorlalte restaurante elegante din oras era la fel de plina. La Lino, singurele mese libere, in jurul pranzului, se mai aflau in terasa acoperita.

Iubareti din fire, craiovenii dadeau ieri semne ca vor sa isi serbeze dragostea numai in locuri fine si sa o accesorizeze cu daruri scumpe. Spre exemplu, la aceeasi ora in care targul comercial Sucpi era pustiu, Mercurul vuia ca un musuroi. Iar daca restaurantele elegante nu mai pridideau cu cererile pentru rezervari, angajatii bodegilor se uitau lung dupa clienti.

Se asteptau ei la aglomeratie in seara de Sfantul Valentin? “Aici, la noi?!“, raspunde mirata chelnerita, rotindu-si ochii de jur imprejurul carciumii. “Nu prea cred. Nu avem solicitari pentru diseara“, continua ea.