Compania Nationala „Posta Romana" a efectuat o serie de modificari ale tarifelor diverselor servicii prestate catre clienti. Noile tarife au intrat in vigoare de ieri. Masura de ajustare a tarifelor vine ca urmare a cresterii costurilor la materiile prime, materiale, energie etc., din perioada martie 2005 - decembrie 2006, pentru prestarea serviciilor postale. Ultima majorare a tarifelor din sfera serviciilor concurentiale a avut loc la data de 18 aprilie 2005.

Tarife mai mici

O buna parte din noile tarife sint mai mici decit cele practicate pina la aceasta data. Astfel, in cazul mandatelor postale, noul tarif va fi de 2,5 lei plus 0,9% din valoarea mandatului, fata de 3 lei plus 1% din valoarea acestuia. Acelasi lucru se va intimpla si in cazul expedierii mandatelor electronice (e-mandat), care se tarifeaza de ieri cu 5 lei plus 0,9% din valoarea mandatului, in loc de 6 lei plus 1% din valoarea mandatului, dar si in cazul mandatelor on-line, al caror tarif va fi de 11 lei plus 0,8% din valoarea mandatului, fata de tariful vechi de 13 lei plus 1% din valoarea mandatului.

Tarife mai mari

Cresteri ale tarifelor se vor face simtite la trimiterea corespondentei cu confirmare de primire, serviciu al carui tarif va fi de 1,5 lei fata de 1 leu tariful vechi, dar si la serviciile post-restant, pentru care se va plati 1 leu, in loc de 0,70 lei pina in prezent. Si abonamentul pentru detinerea unei casute postale va fi ceva mai mare. Astfel, pentru o persoana fizica, tariful de inchiriere este de 4 lei/luna (fata de 3 lei cit era pina acum), iar pentru o persoana juridica, acesta este de 9 lei/luna (fata de 7 lei/luna).

De asemenea, de ieri, detinatorii unei casute postale vor trebui sa plateasca si o garantie de 12 lei, cu un leu mai mult decit pina acum. In ceea ce priveste serviciul Prioripost, trimiterea unei corespondente cu greutatea de pina la 100 g va fi taxata cu 7 lei (fata de 6,5 lei), in timp ce fractia de 1.000 de grame, pentru ce depaseste aceasta greutate, se va reduce de la 1,5 lei la 1 leu.

Alte modificari

Pentru utilizatorii serviciului Postmesager, schimbarile sint mai mari. Astfel, daca pina acum fiecare trimitere era tarifata cu 0,30 lei (la trimiterile de pina la 20 g), de acum incolo acestea se vor tarifa la kilogram.

Adica, pentru un kilogram de trimiteri, tariful va fi de 3,5 lei, daca distribuirea se face la nivel local, si de 4 lei, daca distribuirea este la nivel national. Pina la 15 februarie, aceste trimiteri erau tarifate la bucata (pentru o trimitere de pina la 20 de grame, tariful era 0,3 lei.)

Abonamentele la presa

Pentru distribuirea abonamentelor la presa, Posta va percepe de acum un tarif de 0,1 lei pentru fiecare exemplar distribuit, tarif dublu fata de cel de 0,05 lei care era perceput pina ieri. „Este important de retinut ca tariful practicat de Posta, pentru distribuirea abonamentelor la presa, nu s-a modificat in ultimii sase ani, desi pentru factori postali cantitatea cea mai mare de corespondenta era reprezentata de ziare si reviste. Altfel spus, tolba postasului era umpluta in proportie de doua treimi de abonamente.

Speram, spre bucuria editorilor, ca noul tarif va duce la cresterea preocuparii factorilor la realizarea de abonamente", arata Ioan Trinbitas, seful Oficiului Judetean de Posta Sibiu.