Iasul va intra in rindul tarilor europene privind colectarea selectiva a deseurilor abia in 2010. De anul acesta s-a inceput implementarea un sistem de colectare ecologica a deseurilor. In timp ce in Iasi se deruleaza doar un proiect pilot de colectare selectiva a deseurilor, de care beneficiaza numai un iesean din 20, in Piatra Neamt, implementarea unui astfel de sistem a fost finalizata.

Edilii nemteni au obtinut fonduri europene inca din 2001 pentru schimbarea din radacini a intregului sistem de salubrizare a orasului. In prezent, in Piatra Neamt exista o groapa ecologica noua, utilaje noi si patru tipuri de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor. Fara a avea pretentiile Iasului de capitala a Moldovei Iasului, Piatra Neamt a reusit sa ne ia fata.

La Neamt: 20 de milioane euro de la Uniunea Europeana si din Danemarca

De la sfirsitul anului trecut, in Piatra Neamt a fost schimbat tot sistemul de colectare, transport, depozitare si reciclare a deseurilor. Reprezentantii Primariei Piatra Neamt au precizat ca proiectul privind colectarea selectiva a deseurilor a fost demarat in 2001, cind au fost accesate fonduri ISPA. "Am avut initial o finantare europeana de 18 milioane euro.

Pe linga acesti bani am mai primit fonduri de la Guvern, dar si un ajutor din partea Guvernului Danemarcei, in total proiectul depasind suma de 20 milioane euro. In acest moment, Piatra Neamt este primul oras din Romania care beneficiaza de un sistem integrat de colectare selectiva a deseurilor menajere", a declarat Mihaela Stoica, viceprimarul municipiului Piatra Neamt.

Concret, nemtenii au la dispozitie 943 de puncte de colectare a deseurilor, in care exista patru tipuri de containere, respectiv pentru hirtie si plastic, sticla, deseuri organice si deseuri reziduale. De asemenea, in Piatra Neamt a fost construit si un nou depozit de deseuri menajere, cu o capacitate de 300.000 metri cubi.

Conform reprezentantilor municipalitatii, fostul depozit de deseuri menajere, vechi de 34 de ani, va fi inchis pina in 2014.

La Iasi: proiect de 40.000 de euro

In ceea ce priveste Iasul, abia din acest an sistemul de colectare selectiva a deseurilor urmeaza a fi implementat. Din cele declarate de reprezentantii Primariei reiese ca un sistem similar celui din Piatra Neamt va fi integrat cel mai devreme in 2010. "Noi avem un proiect prin care urmarim informarea si responzabilizarea cetatenilor cu privire la depozitarea deseurilor.

Proiectul Magementul Integrat al Deseurilor prevede ca pina in 2010 sa achizitionam unitati de colectare si utilaje. Totodata va fi inchis si depozitul de la Tomesti, urmind sa fie deschis cel de la Tutora", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Reprezentantii municipalitatii iesene au precizat ca valoarea totala a proiectului se ridica la 29 milioane Euro.

In prezent, in Iasi se deruleaza un proiect pilot de colectare selectiva a gunoaielor. De acesta beneficiaza insa doar numai 15.000 din cei 320.000 de locuitori ai orasului. Mai exact, in zona cuprinsa intre bulevardele Independentei, Copou si Sararie au fost amplasate mai multe euro-conatinere de diferite culori pentru aruncarea deseurilor.

Cele galbene sint pentru ambalajele din plastic iar cele albastre pentru hirtie. De asemenea, locatarii au la dispozitie si containere normale pentru aruncarea deseurilor care nu se incadreaza in cele doua categorii. Valoarea proiectului se ridica la doar 40.000 de euro. "Deocamdata se deruleaza acest proiect pilot care va fi extins la nivelul intregului oras.

Nu as putea mentiona insa o data exacta la care acest sistem ar fi implementat in totalitate, pentru ca nu tine de mine, ci de administratia locala", a declarat Ioan Apostol, directorul de la Salubris.