Dupa ce a luat la facultate, din a treia incercare, acum-deputatul Horatiu Buzatu s-a plimbat pe Unirii cu joben pe cap, un baston in mana si papion la gat. Ghinionul a facut sa se intersecteze atunci cu tatal sau. Dupa o fugareala scurta, batranul l-a gasit ascuns in restaurantul Perinita.

“Am scapat atunci cand i-am zis: «Nu mi-ai spus tu ca pot sa fac ce vreau daca iau la faculate?»“, isi aminteste deputatul.

Lui Horatiu Buzatu i s-a dus vestea ca a fost un rebel in studentie. Singur recunoaste ca nu numai in anii aceia tineri era un nesupus: “Nu doar ca student am fost rebel. Nici ca om politic nu sunt un individ supus, un ascultator. Nu pot sa stau ca un bibelou pus in vitrina. Oamenii au datoria de a incerca sa modifice sistemul.

Asta e diferenta dintre oameni si plante.“ Asa se face ca Horatiu Buzatu a iesit mai mereu din tipare. Cine s-ar mai fi plimbat cu joben, baston si papion la gat pe Unirii dupa ce a luat la facultate?

Intamplarea a fost cam asa: “La mine in familie era un subiect important admiterea la facultate. Am intrat din a treia incercare, dupa ce in primii doi ani am fost pe aproape. Tata imi spunea mereu ca daca voi lua la facultate voi putea face ce vreau, dar ca pana atunci trebuie sa urmez un program strict. Bine, nu neaparat pentru ca am luat la facultate am facut ce am vrut.

Dar stiu ca imediat dupa aceea am plecat la o plimbare pe Unirii cu baston, joben si papion la gat. Atunci m-am intersectat cu tatal meu, care s-a minunat cand m-a vazut asa. Am fugit si am incercat sa ma ascund. Am ajuns in restaurant la Perinita, unde m-a gasit si m-a intrebat ce e cu mine in halul ala.

Am scapat atunci cand i-am zis: «Nu mi-ai spus tu ca pot sa fac ce vreau daca iau la faculate?».“

Pletele i-au adus mai tot timpul probleme lui Horatiu Buzatu inainte de Revolutie. “In liceu, autoritatea se putea castiga si in functie de cat de lung ai parul. Era o adevarata competitie intre noi, care putea sa isi mentina parul lung mai mult timp dupa 15 septembrie. De aici, o groaza de pozne“, isi aminteste deputatul.

Tot din perioada liceului dateaza o alta intamplare care i-a adus notorietate printre colegi. “Stateam in ultima banca si colegul meu isi facuse o prietena peste vara, si ea colega de-a noastra. M-am trezit ca a adus-o in banca, in locul meu, iar eu trebuia sa ma asez in prima banca, in locul ei. Colegii deja incepusera sa rada pe seama mea.

Atunci a trebuit sa actionez: chiar cand a aparut profesoara de fizica pe culoar, i-am luat fetei ghiozdanul din pupitru si i l-am azvarlit pe geam. A inceput sa zbiere si a plecat repede dupa el. Atunci mi-am luat locul in banca. Peste trei minute ne pomenim cu directorul in clasa. Ghiozdanul cazuse la un metru in fata lui.“

In facultate, Buzatu si-a lasat parul lung dupa pofta inimii. “La un moment dat imi ajungea parul pana la coate“, spune deputatul. Cele mai frumoase amintiri din perioada studentiei sunt legate de Clubul Arhitectilor. “Clubul era pe vremea aceea un caz foarte aparte. Atunci, orice unitate de alimentatie publica se inchidea la ora 9 seara.

Clubul nostru abia dupa 9 se deschidea, multumita relatiei stranse dintre Emil Barbu Popescu, secretarul de partid al Institutului de Arhitectura si Nicu Ceausescu. Clubul avea o activitate foarte intensa. Aproape toate marile nume din cultura romaneasca de atunci au trecut plin club. Erau frecvent concerte Phoenix, Timpuri Noi, Voltaj. Erau discutii libere cu profesori.

Oameni ca Iordache, Besoiu, veneau la seri foarte agreabile cu studentii. Se vorbea deschis si aprins. De multe ori imi era teama pentru cei care participau la discutii“, povesteste Buzatu.

De “Zidul“ lui Pink Floyd se leaga o amintire speciala a deputatului. “Abia aparuse «Zidul» trupei Pink Floyd. Foarte greu reusisera sa faca rost de o caseta si de un video. Acea auditie din club pentru «Zidul» a fost senzationala. S-au adus patru televizoare, toate la fel, si o instalatie de sunet de inalta fidelitate.

L-am vazut intr-o perioada in care albumul era interzis, pentru ca vorbea de alienare si de bariere intre lumea libera si restul“, spune Buzatu. Deputatul e fan Led Zeppelin, Pink Floyd, Metallica: “Toata muzica pe care o am este rock, metal, heavy.“ Din cate spune, muzica nu i-a adus niciun conflict serios cu sistemul de dinainte de 1989, si nici pletele. Chiar daca atunci tara il voia tuns.