Patronii care nu au reusit sa amenajeze spatii speciale pentru nefumatori au fost nevoiti sa interzica fumatul. Incasarile le-au scazut vertiginos. Fumatorii sint disperati si ei deoarece locurile de fumat sint insuficiente. De voie, de nevoie, se ajunge adesea la un compromis in care patronii se fac ca nu vad iar fumatorii se fac ca nu fumeaza.

In ultimele saptamini, s-au facut controale si in toiul noptii, care s-au lasat cu amenzi grase

La Iasi a inceput prigoana fumatorilor. Persoanele care pina mai ieri mergeau aproape cu ochii inchisi in orice bar sau restaurant pentru a-si servi tigara si cafeaua sint acum nevoite sa se uite de doua ori inainte de a intra intr-un club. Aceasta deoarece fumatul nu mai este permis oriunde si oricind, ci doar in spatii special amenajate pentru fumatori.

Conditiile dure impuse de Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste consumul de tutun in spatii publice ii scoate insa din minti pe proprietarii de cluburi din oras. Potrivit acestora, clientii fug din bar pe capete atunci cind vad semnul cu "Fumatul interzis", iar din acest motiv vinzarile lor sint in cadere libera.

Pe de alta parte, chiar daca sint constienti ca un inspector de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) le poate bate in orice moment la usa, patronii avizi dupa bani prefera sa isi riste intreaga afacere. "Stiu ca nu trebuie sa le dau voie sa fumeze.

Dar ce sa fac? Sa-mi dau clientii afara? Daca ma prind, asta e", ridica din umeri proprietarul unui bar din Campusul studentesc "Tudor Vladimirescu", in timp ce trage si el cu nesat dintr-o tigara.

Investitii de zeci de mii de euro

Legea 349/2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun ii baga in priza abia acum pe proprietarii de baruri din oras. Conform actului normativ, spatiul destinat fumatorilor trebuie delimitat de cel pentru persoanele nefumatoare astfel incit aerul "viciat" sa nu ajunga la cei care nu doresc acest lucru.

"Problema este ca legea nu precizeaza expres modul in care ar trebui facuta separatia dintre cele doua spatii. In aceste conditii, mi se pare ca sintem la mina inspectorilor de la protectia consumatorului care, orice am face, tot nu sint multumiti", a protestat Dan Ciobanu, unul dintre actionarii "Dio Club", societatea care patroneaza "Club Motor".

Acesta a adaugat ca, recent, firma "Dio Club" a fost controlata in miez de noapte de inspectorii OJPC si sanctionata contraventional cu 1.000 de lei chiar daca a rezervat la parterul clubului mese pentru fumatori, iar la etaj numai pentru nefumatori. "Am investit aproximativ 70.000 de euro in sistemul de ventilatie, si tot nu este bine.

Am contestat amenda si voi da in judecata Protectia Consumatorului pentru abuz in serviciu. Eu indeplinesc cerintele strict dupa cum cere legea", a opinat Ciobanu. Potrivit conducerii OJPC Iasi, impartirea administrativa a clubului in doua parti nu este suficienta atit timp cit fumul de tigara ajunge in spatiul destinat nefumatorilor.

"Fumul eliminat de persoanele care stau jos se ridica destul de usor la etaj si este inhalat de nefumatori atit timp cit nu exista pereti despartitori.

In plus, nefumatorii nu trebuie sa treaca prin spatiul pentru fumatori pentru a beneficia de servicii precum toaleta sau acces la bar, asa cum se intimpla in realitate la societatea in cauza", a precizat Marius Bodea, directorul executiv al OJPC Iasi.

Fara fum, dar si fara clienti

Pe linga investitiile costisitoare pe care au fost nevoiti sa le faca in infrastructura si ventilatie, proprietarii de restaurante sustin ca se mai confrunta cu o problema. Astfel, patronii care din diverse motive nu pot face delimitarea spatiilor pentru fumatori si nefumatori sint obligati sa interzica definitiv consumul de tutun in incinta barului ori restaurantului.

"Din acest motiv, in ultima luna a scazut numarul clientilor. In consecinta, vinzarile noastre sint mai mici cu aproximativ 10%", s-a plins Catalin Chiriac, consilier pe probleme de comunicare la o sala de jocuri mecanice din "Tudor".

Acesta a mai precizat ca firma sa nu-si poate permite nici din punct de vedere financiar, nici teritorial reamenajarea spatiului in doua compartimente distincte.

Compromisuri pe sest

Pentru a nu-si pierde insa clientii, unii patroni fac compromisuri care ar putea duce la suspendarea activitatii firmei. "Cind vad mesajul «Fumatul interzis», foarte multi clienti fac stinga-nprejur. Sint insa zile cind le mai dam voie sa fumeze.

N-avem insa ce sa facem decit sa riscam o amenda de citeva zeci de milioane", ne-a dezvaluit sub protectia anonimatului chelnerita de la un bar dintre caminele din Campusul "Tudor Vladimirescu". Conform sefului OJPC, in situatia descrisa mai sus, patronul risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 lei.

"Pentru abateri repetate se poate dispune insa suspendarea activitatii pina la jumatate de an", a specificat Bodea.

Nu se fumeaza, dar sint scrumiere pe mese

Unii proprietari de restaurante apeleaza insa la tot felul de tertipuri pentru a-i tine aproape pe clientii fumatori. Desi interzic fumatul in incinta barului, acestia lasa totusi scrumierele pe mese. "Nu am vazut decit dupa ce m-am asezat la masa si am facut comanda ca aici nu se mai fumeaza. De-acum nu mai am ce sa fac, trebuie sa stau.

Dar mi s-ar parea corect ca mesajul «Fumatul interzis» sa fie afisat undeva la intrare, nu intr-un colt", a declarat Catalina Stroe, pe care am gasit-o la restaurantul "La Cao" de pe strada Smirdan. Conform sefului OJPC, strategia folosita de restaurantul chinezesc se pedepseste de asemenea cu amenda.

"Aceasta este o incercare de a pacali legea si se sanctioneaza cu amenda deoarece agentul economic a pus la indemina consumatorului cele necesare pentru fumat", a explicat Bodea.

Patronii care au rezervat barurile exclusiv persoanelor fumatoare, asa cum este "Kaffa", din apropierea sucursalei "BancPost", nu vor fi iertati nici ei de amenda OJPC. "Nu au voie sa faca baruri numai de fumatori. Conform legii, daca vor sa permita accesul fumatului in bar, proprietarii trebuie sa amenajeze acestor persoane spatii speciale", a specificat Bodea.

Fumatul ar putea fi interzis definitiv in UE

Si asta nu e tot. Greul pentru fumatori abia de-acum incepe. Potrivit comisarului pentru sanatate al Uniunii Europene, Markos Kyprianou, fumatul ar putea fi interzis definitiv in spatiile publice inchise. Aceasta daca statele membre ale UE se vor pune de acord asupra elaborarii unei legi comunitare in acest sens pina la inceputul lunii mai.

Datele oficiale arata ca "fumatul pasiv" ucide aproximativ 79.000 de oameni anual in Europa, unul din zece decese fiind legat de boli cauzate de consumul de tutun. Exemplul Irlandei, prima tara din UE care a interzis fumatul in locuri publice, va fi urmat de la 1 iulie de Marea Britanie.

Italia, Suedia si Malta au introdus restrictii partiale, fumatul fiind permis in restaurante sau baruri doar in spatii separate si cu sisteme de ventilatie. Franta, Estonia si Finlanda vor introduce restrictii similare in acest an.

100 de controale intr-o luna jumatate

Conform datelor inregistrate in scriptele OJPC Iasi, 40% dintre barurile, restaurantele si discotecile controlate de la inceputul anului si pina in prezent de inspectorii institutiei au fost sanctionati cu amenda sau avertisment. Valoarea totala a amenzilor aplicate intr-o luna jumatate se ridica la 40.000 RON (400 milioane lei vechi).

Desi legea a aparut in 2002, regulile impuse de aceasta au inceput sa se aplice dupa integrarea in UE. Controalele facute de inspectorii OJPC au fost cerute de la nivel central de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. "Noi nu cautam nod in papura agentilor economici, dar multe dintre delimitarile de spatiu facute de proprietar sint de-a dreptul hilare.

Spre exemplu, se pun doua mese intr-un colt de bar si se spune ca acela e spatiul pentru nefumatori, fara a se lua insa nici o alta masura de protejare a clientilor nefumatori", a exemplificat Bodea. Conform sefului OJPC, cea mai sigura metoda de a scapa de o eventuala amenda, este aceea de a delimita spatiile destinate fumatorilor de cele pentru nefumatori prin pereti despartitori.

"Peretele poate fi construit din ciment sau geam. Daca se asigura o ventilatie corespunzatoare a aerului si in spatiul pentru fumatori, atunci acel agent economic nu are cum sa fie pedepsit", a conchis Bodea.