Un studiu aparent inofensiv, realizat de Biblioteca municipiului Turda, in cadrul manifestarii „Vreau liniste in familia mea”, realizata in colaborare cu Politia Turda si Scoala „Avram Iancu” din localitate, a readus in discutie problema existentei dar si a comertului cu droguri in municipiul Turda.

„60% din subiecti au spus ca cunosc copii care au consumat droguri”, se mentioneaza in interpreterea raspunsurilor din chestionar, facuta de Daniela Deac (Biblioteca Municipala). Intre drogurile mentionate se numara tigarile, alcoolul, cofeina dar si „prafuri”, „extasy” sau „marijuana”.

Aceste raspunsuri indica, indubitabil, faptul ca in Turda exista droguri, desi Politia neaga existenta unor astfel de cazuri.

Ba mai mult, copiii vorbesc despre oprirea „mafiei locale a drogurilor”! „52% dintre cei chestionati spun ca autoritatile se implica in prevenirea consumului de droguri la copii, 8% nu au dat un raspuns, si 40% sunt de parere ca autoritatile nu se implica.

Cei care au raspuns negativ, sunt de parere ca ar trebui organizate mai multe campanii antidrog, sa fie oprita mafia locala a drogurilor, sa nu se mai vanda tigari si alcool minorilor, copiii deja dependenti sa fie supravegheati, si chiar perchezitionati”, se mentioneaza in studiul realizat de Daniela Deac.

Turda, pe harta distributiei drogurilor

Chiar daca Politia a negat de fiecare data existenta drogurilor, au existat dovezi ca Turda apare pe harta distributiei drogurilor in Romania. In primavara lui 2005, cetateanul austriac Anestis Marte (domiciliat in Turda!) a fost condamnat de catre Tribunalul Cluj la 10 ani cu inchisoare pentru trafic de droguri. Faptele sale erau savarsite, in marea majoritate, in perimetrul municipiului Turda.

Ba mai mult, numele sau a fost legat de cel al unei adevarate retele in care erau implicate nume „celebre” in urbe, cum ar fi Fane Fagadar sau Ovidiu Vancea „Balibacea” (conform rechizitoriului intocmit de procurorii SCCOA de la Pachetul General.

Potrivit datelor oferite la acea vreme presei, prin Turda se tranzitasera mii de comprimate ecstasy, care apoi erau distribuite in sudul tarii.