In urma unei investigatii a ziarului OBIECTIV, care a aparut in numarul 13 din 25 septembrie 2006, publicatia noastra prezenta, ca o concluzie, faptul ca gruparea revolutionarilor condusa de Salagean si Zahan nu are suportul legal pentru a sustine ca reprezinta conducerea „reala” a asociatiei.

La vremea respectiva, eram singurul organ de media local care nu am cazut in capcana fluturarii unei sentinte a Judecatoriei Turda.

Ba mai mult, acuzam de fals si uz de fals gruparea Salagean-Zahan! Dupa cateva luni, Parchetul Turda a confirmat investigatiile ziarului OBIECTIV si a solicitat Judecatoriei sa desfiinteze total procesul verbal in urma caruia Salagean si Zahan au preluat conducerea asociatiei.

Lovitura de teatru in „razboiul revolutionarilor”: saptamana trecuta, Parchetul Turda a finalizat dosarul 1538/P/2006, in care Vasile Salagean si Dan Zahan erau acuzati de fals si uz de fals. Lor li se reprosa faptul ca au semnat in fals pentru cateva persoane, astfel incat sa se forteze schimbarea conducerii asociatiei, in urma unei pseudo-Adunari Generale.

Parchetul Turda a confirmat acuzatiile aduse celor doi: „In ziua de 15.02.2006 gruparea formata din sustinatorii invinuitului Salagean Vasile au invocat o Adunare Generala la care se pretinde ca au fost prezenti 22 de membri, in realitate un numar de 5 membri mentionati ca prezenti, nu au participat la aceasta sedinta, respectiv Bodea Teodor, Balcau Eusebiu, Chiorean Sorin, Lar Marcel Ioan

si Canepariu Daniel, acesta a si fost motivul pentru care Asociatia Luptatorilor din 22 Decembrie 1989, gruparea Popescu Marian, a contestat valabilitatea acestei Adunari Generale sustinandu-se ca s-au facut semnaturi in fals.

In urma cercetarilor a rezultat ca Bodea Teodor nu a participat la sedinta din 15.02.2006 si nu a mandatat vreun membru al asociatiei sa voteze in numele sau la sedinta respectiva. Procura depusa la dosar se referea la reprezentarea sa de catre invinuit in fata Comisiei parlamentare de analiza a dosarelor revolutionarilor si nicidecum la sedinta.

La fel, numitul Lar Ioan Marcel arata ca personal nu a participat la sedinta si ca ar fi aflat de la alte persoane ca in data de 15.02.2006 ar fi avut loc o sedinta extraordinara a ascoiatiei, sustinand totodata ca nu ar fi semnat tabelul respectiv.

In ce priveste pe numitii Canepariu Daniel, Balcau Eusebiu si Chiorean Sorin, rezulta ca acestia nu au participat la sedinta, in perioada in care a avut loc sedinta asociatiei, precum si datele consemnate in procurile pretinse ca legale, acestia nu se aflau in tara”.

Din aceste motive, Parchetul a sesizat Judecatoria Turda pentru desfiintarea totala a inscrisului numit „Proces verbal” intocmit cu ocazia Adunarii Generale extraordinare din data de 15.02.2006 a Asociatiei Luptatorilor revolutiei din Decembrie 1989. Prin desfiintarea acelui document, gruparea Salagean-Zahan pierde controlul asupra asociatiei.

Falsificatorii de documente nu prezinta „pericol public”

Cu toate ca Parchetul a stabilit cu claritate faptul ca s-a facut fals si uz de fals, prim-procurorul Dan Deac a inchis ochii si a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Vasile Salagean si Danut Zahan, pe motiv ca „faptele lor nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, urmand a fi aplicate fata de acestia o sanctiune administrativa consecutiva scoaterii de sub

urmarire penala”. Astfel, fiecare a primit o sanctiune administrativa de cate 200 lei, la care se adauga si cheltuieli judiciare in cuantum de cate 50 lei.

Danut Zahan nu este la prima clementa din partea organelor statului. In urma cu mai multi ani, el a fost depistat conducand o masina (Opel Astra) fara a fi inmatriculata si cu numere false. La vremea respectiva, a fost scos din nou de sub urmarirea penala, in baza articolului 18 indice 1 din Codul de Procedura Penala.

Ce mai trebuie lamurit?

Ordonanta Parchetului de pe langa Judecatoria Turda a respectat sugestiile ziarului OBIECTIV, privind lamurirea problemelor dintre revolutionari pe baza cercetarii istoricului asociatiei, insa, mai trebuie lamurite cateva aspecte:

1. In conditiile in care procesul verbal al gruparii Salagean-Zahan se anuleaza, cine va conduce asociatia?

Teoretic, procesul verbal facea referire la „realegerea” conducerii. Numai ca, la grefa Judecatoriei este inscrisa o alta conducere (Poescu-Rosca), nicidecum cea formata din Vasile Salagean si Danut Zahan (o greseala a judecatorului Alin Doica, care l-a favorizat, din motive inca necunoscute, pe avocatul gruparii Salagean-Zahan, Nicolae Giurgiu).

2. Cati membrii are asociatia?

Pe langa stabilirea persoanelor care au mai primit acceptul de a intra in asociatie, conform documentelor, va trebui pusa in discutie, conform acelorasi documente si excluderea unor membrii, de-a lungul timpului.

3. Semnatura lui Salagean de pe documentele de preschimbare a certificatelor de revolutionar este valabila sau nu? Ce implicatii poate avea asupra dosarelor revolutionarilor?

In conditiile in care se anuleaza procesul verbal, rezulta ca Vasile Salagean nu este presedintele Asociatiei. In acest caz, exista un mare semn de intrebare in ceea ce priveste legalitatea dosarelor de preschimbare a certificatelor de revolutionar, care contin semnatura sa in calitate de presedinte.