Cel mai mare producator de covoare din Romania - SC "Incov" SA Alba Iulia - are, de cateva zile, un nou director general si un nou Consiliu de Administratie. Schimbarea conducerii vine in urma preluarii fabricii de catre omul de afaceri Nicula Nicolas din Republica Moldova.

Acesta este, de altfel, directorul general al societatii, in timp ce fostul director - Nicolae Vinereanu - a ramas doar membru al Consiliului de Administratie.

O suma de 550.000 RON (5,5 miliarde lei) si 1,5 milioane de euro sunt sumele platite de Nicula Nicolas pentru a deveni actionarul majoritar al "Incov" SA.

Primii bani au fost achitati pentru cumpararea a 45 la suta din pachetul de actiuni, de la cateva mii de actionari persoane fizice.

De asemenea, cu suma de 1,5 milioane de euro a fost majorat capitalul social al fabricii, astfel incat la ora actuala omul de afaceri basarabean, impreuna cu una dintre firmele acestuia ("Moldabela" Chisinau), detine 83 la suta din actiunile "Incov".

Afaceri de miliarde din fabricarea covoarelor

"Am venit la «Incov» la invitatia conducerii de aici. Totul s-a intamplat foarte rapid. Am vazut, am estimat si am hotarat sa investesc. Societatea se afla intr-o situatie foarte proasta, cu salarii neplatite de trei luni", a delcarat Nicula Nicolas.

Acesta are in Republica Moldova afaceri tot in domeniul fabricarii covoarelor, avand o fabrica in orasul Ungheni, despre care sustine ca este in primele 20 din lume.

In Romania, afaceristul mai are firma "Basarabia Grup" SRL Iasi, prin care realizeaza distributia covoarelor fabricate la Ungheni, precum si pe cele de la "Incov".

Nicolas este proprietarul unui grup de firme din Moldova, reunit sub denumirea de "Acvila Grup", din care mai fac parte (pe langa "Covoare Ungheni") "Etalon-Prim" SRL (constructii din aluminiu) si "Moldabela" SRL Chisinau, cu capital mixt moldo-belgian.

La "Incov", omul de afaceri vrea sa investeasca intre 5 si 7 milioane de euro in urmatorii doi ani si sa mai angajeze aproximativ 100 de persoane, pe langa cele 300 care lucreaza in prezent in fabrica. "Am facut un plan de actiune pentru 2007, care vizeaza obtinerea de profit inca din a doua jumatate a anului.

Vom reorganiza integral managementul societatii si vom realiza schimbari mari si in ceea ce priveste productia, dar si vanzarile", a completat Nicula Nicolas.