Danezii reclama ca 79 la suta dintre ei nu au fost niciodata surmenati. Cifra pare incredibila, dar corelata cu veniturile nordicilor din peninsula este explicabila. Un studiu recent arata ca europenii cu cat sunt mai saraci, cu atat sunt mai stresati. Nu e de mirare ca Romania ocupa primul loc in topul surmenatilor, 70 la suta din romani declarandu-se extenuati.

“Instabilitatea locului de munca, a valorilor, precum si lupta pentru subzistenta, care nu e mereu fair-play, sunt veritabile surse de stres“, considera medicul psihiatru Eliza Parvu.

Oboseala a devenit una dintre principalele probleme ale europenilor. Astfel arata un studiu recent realizat la nivelul continentului. Din totalul populatiei Europei, numai 25 la suta sunt persoane care se pot lauda cu liniste sufleteasca. Deloc surprinzator, sfertul norocos provine din statele cu venituri pe cap de locuitor de-a dreptul confortabile.

Asa se face ca 79 la suta dintre danezi si 78 la suta dintre finlandezi au declarat ca nu au fost niciodata surmenati. Mai exact, ei spun ca sunt bine dispusi aproape tot timpul. Iata si de ce: Produsul Intern Brut pe cap de locuitor in Danemarca este de 38 de mii de dolari, iar in Finlanda - 32.800 USD.

NUMARUL PERSOANELOR STRESATE creste pe masura ce veniturile scad. Spre exemplu, in Croatia, o tara europeana extra-comunitara, 65 la suta din populatie declara ca sufera de stari de oboseala si surmenaj. Croatii se bucura de un PIB de 13.200 USD, in timp ce in Romania acesta este de 8.800 USD.

Astfel se ajunge ca 70 de procente dintre romani sa se declare de-a dreptul extenuati, manifestand stari de oboseala accentuate si prelungite. Se pare ca stresul este direct influentat de ritmul ridicat al reformelor, instabilitate politica, de cresterea preturilor la alimente si utilitati, precum si de lipsa sigurantei locurilor de munca.

STRESUL ROMANILOR SE EXPLICA prin veniturile scazute si prin conditiile slabe de trai. Eliza Parvu, medic psihiatru specialist la Centrul de Diagnostic si tratament al Armatei “Academician Stefan Milcu“, explica de ce exista o relatie directa intre bani si surmenaj: “Bineinteles ca exista o legatura intre stres si veniturile scazute.

Explicatia sta in faptul ca fiecare dintre noi are niste nevoi, care pot fi bazale sau valabile pentru oameni care au mai multi bani. Nevoile bazale se refera la hrana, locuinta. Cand sunt amenintate aceste nevoi bazale, oamenii sunt mai stresati ca, de exemplu, atunci cand sunt amenintati ca ii va parasi jumatatea.“

VIITORUL TULBURE este si el o nesecata sursa de stres. Medicul psihiatru Eliza Parvu a oferit un exemplu din experienta sa de la serviciu. “Eu lucrez intr-un centru medical al Armatei. Am observat ca vin o gramada de absolventi de facultate sa se incorporeze. Unii dintre ei au si o scurta experienta de munca.

Ei vin in cadrul Armatei pentru un serviciu stabil, fapt ce duce la lipsa grijilor legate de viitor. Aceste probleme contribuie serios la starile de stres. Nu stiu daca romanii sunt chiar cei mai stresati din Europa, dar cert este ca sunt foarte stresati“, a confirmat medicul psihiatru Eliza Parvu.

Cert este ca trei sferturi din romani au declarat ca sunt extenuati, iar consecintele starii de surmenaj re reflecta incontestabil in toate activitatile lor.