"Putin probabil", spun politicienii sibieni, la aflarea rezultatelor unui sondaj potrivit caruia, in regiunea 7 Centru, PSD ar fi cotat in topul preferintelor pentru alegerile europarlamentare, alaturi de UDMR. Acelasi sondaj il indica pe Mircea Geoana drept cel mai potrivit prim ministru in perioada post-aderarii.

Marea majoritate a respondentilor nu vad cum s-a schimbat viata lor dupa aderare, dar dintre ceilalti, mai multi opineaza ca viata este mai grea decit inainte.

Scoruri strinse

La intrebarea "Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, cu ce partid sau formatiune politica ati vota?", 21,7% din populatia regiunii 7 Centru afirma ca ar vota cu UDMR. Urmeaza Partidul Social Democrat (20,1%), Partidul Democrat (18,3%), Partidul National Liberal (14,6%) si PLD (8,4%).

Totodata, 48,1% din respondentii sondajului considera ca Alianta PNL-PD nu va supravietui in formula actuala pina la urmatoarele alegeri. De asemenea, 29,9% considera ca Alianta D.A. va supravietui, iar 22% dintre subiecti nu au raspuns la intrebare. Cu toate acestea, 27% dintre respondenti afirma ca Alianta D. A., in actuala structura de coalitie, ar fi cea mai competenta sa conduca Romania dupa aderare.

Iar 21,2% opteaza pentru o coalitie din care sa faca parte si PSD. "Distributia voturilor indica faptul ca in regiunea Centru exista bazine puternice de votanti ale celor trei partide aflate la guvernare. 32,2% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, ceea ce indica faptul ca opinia publica asteapta alte evolutii politice pentru a opta", sustin reprezentantii ATLE.

Geoana, prim ministru?

Acelasi sondaj il desemneaza pe Mircea Geoana, presedintele PSD, drept cel mai potrivit premier pentru perioada de dupa aderare. 19,4% dintre respondenti au optat pentru Geoana, care este urmat de liderul PLD, Theodor Stolojan, cu 17,4%. Actualul premier, Calin-Popescu Tariceanu, a fost nominalizat de 11,1% dintre subiectii sondajului, urmat de presedintele PD, Emil Boc, cu 6,6%.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor cu 6,3% , presedintele PC, Dan Voiculescu cu 2,2% si presedintele UDMR cu 1,5%. Un procent de 35% nu a raspuns la aceasta intrebare.

La intrebarea "Cum este viata dvs. in prima luna de dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana?", marea majoritate a respondentilor din judetele regiunii Centru (64,6%) considera ca viata lor a ramas la fel in prima luna de dupa aderare. De asemenea, sint mai multi cei care considera ca viata lor este mai rea (18,6%) decit cei care considera ca viata lor este mai buna (14,8%).

Rezultate discutabile

Sondajul nu-i pune prea mult pe ginduri pe reprezentantii celorlalte partide. "Nu pot sa comentez pina nu vad sondajul, dar pot spune ca este putin probabil sa fie realist, avind in vedere rezultatele lor de pina acum", sustine Eugen Mitea, presedintele interimar al PNL Sibiu. In sfirsit, o opinie pe care o impartaseste cu liderul PLD Cornel Stirbet.

"Dupa datele de la alegerile trecute, nu poate PSD sa aiba asemenea rezultate, n-are cum. Pe regiunea 7 Centru nu cred ca PSD va fi pe primul loc nici la urmatoarele alegeri, cum n-a fost nici din '90 pina acum", crede parlamentarul sibian.

Sibiul e de dreapta

Sondajul a trezit si neincrederea liderului democratilor sibieni. Senatorul Nicolae Neagu nu da niciun fel de credit asociatiei care a realizat cercetarea. "Nu cred in acest sondaj, in conditiile in care rezultatele pertinente, de la CSOP, IRSOP si IMAS dadeau un confort partidelor din componenta Aliantei. Nu are cum PSD-ul sa obtina un rezultat superior pe un fief cunoscut al PD. Cel putin Sibiul este, istoric, un judet de dreapta", arata Neagu. Si ideea numirii lui Geoana ca premier il amuza pe senatorul democrat.

"Sa-l numeasca PSD-ul cind cistiga alegerile. In 2015, in 2020, nu-mi dau seama cind. Guvernul este condus de Tariceanu, trece printr-o reorganizare, dar va ramine, in ciuda speculatiilor. Nu stiu daca PSD chiar isi doreste solutia dizolvarii Parlamentului, dar si in aceasta situatie, vad un cistig tot al formatiunilor din componenta Aliantei", a mai spus Neagu.

Tehnica sociologica

Cercetarea a fost realizata de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie, in perioada 31 ianuarie - 6 februarie 2007. Interviurile au fost realizate in toate judetele regiunii, Alba, Mures, Sibiu, Brasov, Harghita, Covasna, pe un esantion de 900 de persoane, pe baza unui chestionar aplicat la domiciliu. Potrivit ALTE, eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute este de ± 3,2%, pentru un grad de incredere de 95%.