Dezvoltarea uneia dintre cele mai cunoscute zone turistice din Muntii Apuseni este blocata de disputele politice. Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu (fost membru PNL), si presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel (PD), nu se mai inteleg cu privire la modul in care ar trebui administrata zona Arieseni. Frecusurile au iesit din nou la iveala la "Serbarile Zapezii".

Prefectul Covaciu nu a renuntat, se pare, la ideea neverosimila a organizarii, in 2022, a Jocurilor Olimpice la Arieseni, dovada ca la editia din acest an a tinut ca pe partie sa fie amplasate mai multe cercuri in forma simbolurilor olimpice.

In paralel, Consiliul Judetean are propriul program de dezvoltare a zonei, prin care ar urma ca la Arieseni sa fie construite 10 partii de schi, iar terenurile sa fie concesionate pentru constructii cu caracter turistic. Oficial, atat CJ, cat si Prefectura au declarativ aceleasi obiective. Orgoliile dintre liderii politici fac, insa, colaborarea pe proiecte concrete imposibila.

Statiunea care a devenit furnicar

Furnicarul de pe partii si-a avut corespondenta si pe drumul care strabate comuna. De o parte si de alta, pe kilometri intregi, erau parcate sute de autoturisme si microbuze. Prima diferenta vizibila fata de alte weekend-uri a fost prezenta unui numar mult mai mare de politisti la baza partiei, care au asigurat "fluiditatea" traficului si locurile de parcare pentru "VIP-urile" locale.

Cea de-a doua a fost scena amplasata la baza partiei, pe care s-au perindat mai multe formatii de muzica usoara (sambata) si populara (duminica).

"Serbarile Zapezii" au fost si in acest an organizate de Prefectura, independent de Consiliul Judetean, cu scopul declarat de a promova zona si cu cel nedeclarat de a castiga putina popularitate pentru prefectul Cosmin Covaciu.

Practic, sarbatoarea a fost una in care "vedetele" au fost liberale: prefectul Covaciu (oficial independent), primarul comunei, Marin Jurj (fost conservator), si europarlamentarul Tiberiu Barbuletiu. Acestia au impartit premiile la diferite concursuri, au participat la toate evenimentele organizate si au vorbit cu oamenii.

Micile incidente au fost rezolvate de salvatorii montani de la Serviciul Public "Salvamont".

"Sarbatorile Zapezii" au fost condimentate si cu cateva incidente violente intre reprezentantii a doua organizatii locale ale tinerilor liberali, finalizate cu interventia Politiei si a jandarmilor. La prima bataie a fost nevoie de interventia oamenilor legii, alertati prin 112.

La cea de-a doua altercatie au intervenit jandarmii, care au reusit sa calmeze spiritele abia dupa ce i-au sanctionat pe doi dintre tineri liberali.

Dezvoltare haotica

Lipsa unei coerente urbanistice a dus la dezvoltarea haotica a zonei. Nu exista parcari, toalete si nici posibilitati de distractie in afara partiei de schi. Preturile la cazare sunt rezonabile: intre 600.000 si 2.000.000 de lei vechi lei pentru o camera dubla. De asemenea, preturile la mancare sunt mult mai mici decat in statiunile de pe valea Prahovei.

Spre exemplu, o portie de balmos, specific zonei, costa intre 60.000 si 80.000 de lei vechi.