Gloria celebrului pianist francez Richard Clayderman a inceput in Spania, cu Balada pentru Adeline, care a fost interpretata, ieri seara, la Cluj-Napoca, intr-un concert extraordinar pe scena Teatrului National. Spectacolul a umplut pana la refuz sala Nationalului.

In lumea artistica se spune ca pianistul, pe numele sau adevarat Phillippe Page, a realizat ceea ce nici un alt artist din tara sa nu a reusit sa faca pana in zilele noastre.

Renumitul pianist se afla pentru a doua oara intr-un turneu, in Romania, iar pe langa Bucuresti, artistul a concertat la Timisoara si Cluj. Actualul sau turneu contine cinci concerte pe care le va sustine in cinci orase mari din tara. Guvernul l-a invitat pe Richard Clayderman sa sustina un spectacol si la Sibiu, declarat capitala culturala europeana in 2007.

I-a vrajit pe clujeni

Melomanii au savurat, ieri seara, concertul de la Cluj. Celebrul artist a declarat, ieri, in timpul conferintei de presa de la Hotelul "Opera Plaza", ca asculta cu placere muzica interpretata de naistul Gheorghe Zamfir. Odata ajuns in capitala Ardealului, francezul s-a aratat incantat atat de modul in care a fost primit, cat si de cladirile impunatoare ale orasului.

Cel mai important lucru pentru Clayderman este, insa, ca publicul sa fie multumit de concertele sale. Pe de alta parte, el considera ca publicul roman este unul care vibreaza la muzica sa, o recompensa foarte frumoasa pentru arta pe care o promoveaza.

De asemenea, artistul s-a aratat bucuros ca a revenit in Romania si ca pregateste o noua serie de turnee cu melodii noi, printre care si o noua melodie pentru Adeline, "o noua Balada". El spera ca va reveni curand in tara noastra, bucuros "sa impartaseasca pasiunea pentru muzica cu un astfel de public".

In deschiderea concertului de ieri seara, cvartetul de coarde clujean "Concordia" a tinut un microrecital cu lucrari din Mozart si alti compozitori celebri. Trei violoniste de la Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti l-au acompaniat pe Clayderman in timpul spectacolului.

Ajuns in Cartea Recordurilor

Artistul a sustinut ca a fi pianist este o meserie care cere foarte mult, "care m-a solicitat foarte mult". El a mai spus ca in fiecare an scoate cateva noi albume, compilatii cu diferite melodii, unele preluate si prelucrate chiar din tarile pe unde a sustinut turnee, dar si bucati cu totul originale.

In cateva cifre, cariera sa poate fi considerata un unicat. Pianistul francez are peste 100 de milioane de albume vandute, peste 1.100 de melodii inregistrate in aproape 30 de ani de cariera. De asemenea, el a fost distins cu peste 350 de discuri de aur si platina si peste 5.000 de concerte sustinute in peste 60 de tari, de pe toate cele cinci continente.

Numele lui a aparut si in celebra Carte a Recordurilor, Guinness Book, cu vanzarile-record de discuri, la inceputul anilor ’80.

Rock-ul, prima lui iubire

A fost nascut pentru pian, desi la un moment dat dragostea sa cea mare a fost muzica rock. Nascut intr-un cartier al Parisului, la 6 ani, micul Phillippe stia mai bine sa citeasca notele muzicale decat literele povestilor din copilarie. Tatal sau i-a fost primul profesor intr-ale muzicii si ale pianului.

La 12 ani, artistul in devenire i-a uluit pe profesorii sai de la Conservatorul de Muzica si care inca de pe atunci ii prevedeau o cariera stralucita. Cu toate acestea, ajuns la varsta de 17 ani, adolescentul de atunci vroia sa faca altceva, cu totul diferit de ceea ce invatase. "Impreuna cu prietenii mei am creat o trupa rock.

Viata nu era usoara, vremurile erau grele, dar mi-a placut sa cant impreuna cu prietenii mei. Iubeam acea viata traita intens, iar gratie studiilor mele de muzica clasica, am avut posibilitatea de a putea exersa in aceasta profesie de acompaniator si nici nu as fi avut cariera de astazi", a spus pianistul.

Telefonul care i-a schimbat destinul

Era intr-o dupa-amiaza a unei zile din vara lui 1976. Telefonul suna, iar Phillippe raspunde. La celalalt capat al firului era Paul de Senneville si Olivier Toussaint, patronii unei case de discuri care cautau un pianist pentru inregistrarea unei balade romantice.

Tanarul Page a acceptat invitatia pentru o auditie la studioul respectivei case de discuri. Dintre mai bine de douazeci de candidati veniti la acea auditie, alesul a fost tocmai el. Melodia nu era alta decat "Balada pentru Adeline", compusa de Paul de Senneville, cel care i-a apreciat maniera aparte de interpretare a lui Phillppe.

De atunci cantecul a facut inconjurul lumii, reusind sa fie vandut in peste 25 de milioane de exemplare.

Un Beethoven al timpurilor moderne

Balada pentru Adeline a ajuns in Spania anului 1978, sa fie melodia de deschidere a unei emisiuni radio. Necunoscut in Franta, la acea vreme, Richard Clayderman, la 25 de ani, ajunge vedeta pe la radiourile sau in studiourile TV din Peninsula Iberica. Spaniolii l-au iubit din prima clipa.

Itinerariul sau artistic a ocolit, in primii ani Franta. Doar dupa ce a strabatut Austria, Germania, Elvetia sau Chile, a ajuns sa fie apreciat si in tara sa natala. A ajuns sa concerteze in Japonia, Australia, Anglia, Mexic, sau Venezuela.

Pianul lui Clayderman a fost aplaudat in sali celebre: "Carnegie Hall", Royal Albert Hall", pe scena Operei din Viena si Sydney, si pe stadioane de fotbal in Argentina, Columbia si China. Un critic muzical german spunea ca "de la Beethoven incoace, Richard Clayderman este cel care a contribuit cel mai mult la popularizarea muzicii de pian in lume". Clayderman a introdus un nou stil de muzica interpretata la pian.

Visul lui de a canta cu Chick Corea

Inca de la inceputul anilor ’80, Richard Clayderman a inceput sa lucreze pe branci. Turnee, repetitii, si din pacate timp mai putin pentru familie.

"Cateodata mi-as dori sa fiu un simplu anonim, sa nu fiu mereu intrebat de oameni si care imi cer un autograf, dar acest fapt este o parte din viata lui Richard Clayderman, pe care am acceptat-o cu bucurie si de buna voie", a declarat pianistul intr-unul din numeroasele sale interviuri.

Mai mult decat visul lui de o viata, este sa cante impreuna cu un maestru al jazz-ului din America, si-anume cu Chick Corea sau Joe Sample. De ce? "Pentru ca mai intai de toate intotdeauna am vrut sa-mi demonstrez ca pot transmite simtamintele prin muzica", a mai spus Richard Clayderman. Un vis care spera ca i se va implini intr-o zi.