Apropierea alegerilor pentru Parlamentul European a readus in prim-plan rolul politic asumat de o serie de culte religioase. Biserica Reformata este cel mai vizibil cult din acest punct de vedere. Lucrurile au inceput sa se miste acum patru ani.

La Congresul UDMR de la Satu Mare, functia de presedinte de onoare al Uniunii, detinuta pana atunci de episcopul reformat Laszlo Tokes, a fost desfiintata, la insistentele unor politicieni precum actualul ministru-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.

Tokes a reactionat imediat. In paralel cu Congresul UDMR, el a organizat, tot la Satu Mare, o adunare generala a Eparhiei Reformate de Piatra Craiului. Acesta a incercat sa repete, la o alta scara, experienta Bisericii Catolice din Polonia, care a oferit sprijin Sindicatului "Solidaritatea".

Numai ca miscarile politice aparute in comunitatea maghiara in ultimii ani s-au dovedit prea firave pentru a concura cu UDMR. Uniunea Civica Maghiara nu a reusit sa se transforme in partid politic, iar Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a esuat in asumarea rolului de organizatie-umbrela pentru comunitatea maghiarilor ardeleni.

Asa ca episcopul Laszlo Tokes a decis sa intre el insusi in arena politica. Numai ca de data aceasta nu este singur, asa cum a fost la Satu Mare. Intregul Sinod al celor doua eparhii reformate din Romania si-a anuntat sprijinul fata de el.

Mai mult, exista lideri ai celorlalte culte protestante din Transilvania, cum ar fi Biserica Lutherana ori cea Unitariana, care ar putea sustine candidatura lui Tokes pentru Parlamentul European.

Biserica Romano-Catolica nu si-a precizat pana acum pozitia. Cu toate acestea, este semnificativ faptul ca Biserica Reformata grupeaza peste 80 la suta din maghiarii ardeleni.

Biserica Ortodoxa ar putea reveni in politica

Astfel de tendinte se regasesc si in Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Daca la finalul anului 2004, actualul mitropolit ortodox de la Cluj, IPS Bartolomeu Anania, impunea retragerea preotilor din politica, el a declarat in repetate randuri ca, in noile conditii politice, Sfantul Sinod al BOR ar putea sa isi reconsidere atitudinea.

Pana atunci, Anania se limiteaza sa faca lobby pentru cultul pe care il conduce. Deja, de mai multe ori, diferiti parlamentari din Transilvania s-au intalnit cu inaltul ierarh de la Cluj pentru a discuta despre legi referitoare la soarta bunurilor confiscate greco-catolicilor in timpul regimului comunist.

In schimb, cultele neoprotestante nu au renuntat niciodata la activitatea politica. Unul dintre liderii comunitatii baptiste din Cluj, Ioan Pop, este consilier local PD. Unul dintre liderii comunitatii penticostale, Victor Faragau, este ales municipal PNTCD, iar situatia este asemanatoare si in alte zone din Transilvania.

De pilda, seful bisericii baptiste din judetul Arad, Dorel Popa, a fost si primar PSD al orasului resedinta de judet.