Prima retrocedare de milioane din acest an a fost facuta pentru o bucuresteanca de doar 29 de ani. Inca o bucata din Statiunea de Cercetare Viniviticola din Copou a revenit fostilor proprietari.

In baza unei hotariri a Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) de la inceputul acestui an, mostenitorii familiei Floriano au obtinut 22 ha in Copou, in imediata apropiere a Scolii Normale "Vasile Lupu". Astfel, bucuresteanca Alexandra Iavorschi a devenit peste noapte milionara in euro.

Terenul, potrivit agentilor imobiliari, are o valoare care se ridica la 7,7 milioane de lei (2,2 milioane de euro), ceea ce o propulseaza pe Alexandra Iavorschi in topul celor mai bogate mostenitoare ale unui teren in Iasi. Ca valoare, terenul primit de Iavorschi s-ar situa pe un loc secund dupa cel obtinut de Floarea Nastasescu anul trecut, care a mostenit un teren de 24 ha, tot in Copou.

Terenul acesteia, mai bine amplasat, a fost evaluat de agentii imobiliari la aproximativ 35 milioane lei (10 milioane de euro).

Strabunica, fiica de preot, cu 22 hectare dota

Povestea terenului mostenit de familia Iavorschi incepe inca din 1911, cind printr-un act de dota, fiica lui Constantin Stamate, paroh al Bisericii Sf. Haralamb, a primit, in urma casatoriei cu sublocotenentul Mihai Floriano din Focsani, o avere considerabila. Concret, Lucretia Stamate a primit de la tatal sau, cu ocazia casatoriei, un teren de 22 ha situat in fosta comuna Copou.

Terenul primit in 1911 se compunea, potrivit actului de dota, din 13,5 ha de agricol si fineata, 2 ha de padure "compusa din majoritatea din stejari buni pentru constructie", dar si 6,5 ha de vie "replantata cu vita americana diferite specii straine pe al patrulea rod foarte bine cultivata si intretinuta".

Totodata, in actul de dota erau mentionate si doua crame acoperite cu tabla, dar si doua fintini cu "apa buna". La cele 22 ha s-au adaugat si 25.000 de lei, suma echivalenta, la acea data, cu aproximativ 8 kg de aur, adica in jur de 450.000 lei de acum (la cursul BNR).

Terenul a fost detinut de familia Floriano pina in perioada preluarilor la stat de catre comunisti. Acest fapt este sustinut cu certificat de la Arhivele Statului din 1952-1953 unde se precizeaza categoria de folosinta a terenului confiscat, dar si cu extrasul tabelului cu chiaburi unde aparea familia Floriano.

"De acest pamint se stia din familie, el a fost primit ca dota de strabunica in urma casatoriei. Primele incercari de a reintra in posesia lui au inceput acum opt ani. Tatal meu (n.r. - Mihai-Razvan Iavorschi) s-a ocupat de recuperarea lui, nu bunica, care era prea batrina", a precizat Alexandra Iavorschi.

Tinara de doar 29 de ani este stranepoata familiei constituita la 1911 intre sublocotenentul Floriano si Lucretia Stamate. In urma casatoriei, cei doi au avut o fiica, Valeria Alexandrina, care s-a casatorit cu Ludovic Iavorschi. In urma acestei legaturi s-a nascut Mihai-Razvan, tatal mostenitoarei din Copou.

Bunica Alexandrei, Valeria Iavorschi, a decedat in 2000, iar certificatul de mostenitor a fost redactat pe numele Alexandrei Iavorschi, in conditiile in care tatal acesteia a renuntat la mostenire. Tinara a mai mostenit de pe urma bunicii si apartamentul acesteia din Bucuresti. "Acum locuiesc in apartamentul pe care l-a avut bunica", a spus Iavorschi.

Viitoarea proprietara vrea sa vinda terenul

In primele sedinte ale CJFF din acest an, membrii comisiei au aprobat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 22 ha in Statiunea Viniviticola din Copou. "CJFF a decis reconstituirea dreptului de proprietate pentru Iavorschi Alexandra, pentru ca avea o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila.

CJFF nu face decit sa duca la indeplinire hotarirea instantei", a precizat subprefectul Tudor Leonte. Avocatul familiei Iavorschi a precizat ca procesul a fost tergiversat din cauza unei hotariri a CJFF din 2000 prin care Iavorschi primea 10 ha de teren in actiuni la statiune. "A durat mult pina am cistigat procesul, pentru ca cei din comisia de fond funciar nu au vrut sa dea terenul.

Daca acum au acceptat si hotarirea a trecut, este pentru ca am cistigat in instanta. Nu stiu daca pot vorbi de rea-vointa sau de ignoranta, dar aceasta decizie vine doar ca urmare a unei sentinte irevocabile", a afirmat avocatul familiei Iavorschi, Mihai Horia Cuc.

Concret, avocatul familiei Iavorschi a solicitat anularea unei hotariri a CJFF de la sfirsitul anului 2000 prin care era reconstituit dreptul de proprietate pentru 10 ha in actiuni la statiune in baza Legii 18/1991. Mostenitoarea a cerut anularea hotaririi CJFF pentru ca reconstituirea dreptului de proprietate in actiuni la statiune nu a fost facuta in baza unei solicitari din partea sa.

In 2004, avocatul familiei a cerut stabilirea dreptului de proprietate pentru 22 ha in Copou. Conform legii, terenurile din cadrul statiunilor si institutele de cercetare pot fi restituite, dar doar catre fostii proprietari care au detinut teren in perimetrul actual al statiunilor.

Astfel, hotarirea judecatoreasca definitiva si irevocabila de la sfirsitul anului trecut a stabilit dreptul de propritate al lui Iavorschi pentru 22 ha pe vechiul amplasament si obliga la indeplinirea procedurilor de punere in posesie si eliberarea titlului de proprietate pe terenul mostenit. "Nu stiu ce vom face cu terenul, ne vom hotari dupa punerea in posesie.

Impreuna cu familia, vom alege una din multiplele variante. Vinzarea terenului este o optiune din multe altele", a precizat Alexandra Iavorschi.