Consilierii locali din orasul Abrud (judetul Alba) vor pensii mai mari pe bani publici. Acestia au cerut Consiliului Local, in care au fost alesi sa le plateasca cotizatiile la Casa Judeteana de Pensii in functie de indemnizatiile pe care le-au incasat de la alegerile din 2004 incoace.

Primarul localitatii sustine, insa, ca daca va fi obligat sa plateasca acesti bani dintr-o data, bugetul local s-ar bloca.

Cativa consilieri locali din orasul Abrud au solicitat Primariei sa le plateasca cotizatiile la fondul de pensii ca si cand ar fi angajati ai institutiei, in functie de banii pe care i-au primit ca indemnizatie de la alegerile locale incoace. Indemnizatia unui consilier ajunge lunar la aproximativ 3-4 milioane de lei vechi.

Alesii locali au cerut ca 19 la suta din aceasta suma sa fie platita Casei de Pensii, pentru cresterea punctajului pe care il pot acumula pana la retragerea din activitate si s-au aratat, in acelasi timp, dispusi sa achite ei insisi cota de 9 la suta, care le revine lor.

Potrivit primarului Tiberiu Ratiu, ar fi vorba de peste 400 de milioane de lei vechi pe care administratia locala ar trebui sa ii scoata de la buget. "Ne blocheaza bugetul pentru ca ar trebui sa ii rezolvam in regim de urgenta si nu ne putem permite acest lucru. Avem un buget de 6 miliarde lei vechi pe an.

Va dati seama ce inseamna aceste 400 de milioane pentru noi", a declarat primarul Tiberiu Ratiu.

Practic, edilul contesta ca relatia dintre Consiliul Local si consilieri ar fi una similara aceleia dintre angajat si angajator. "Ei nu sunt salariati ai Primariei, nu au calitatea de angajati. Legea prevede ca cei care sunt alesi locali nu sunt angajati", a adaugat Ratiu.

Directorul economic al Consiliului Judetean, Marian Aitai, a spus ca daca alesii acestui for ar cere acelasi lucru ca si consilierii din Abrud, institutia ar trebui sa scoata aproximativ 900 de milioane de lei vechi de la buget. Aitai a fost de aceeasi parere cu primarul si a mai spus ca in mod normal alesii locali nu ar trebui considerati salariati ai consiliilor din care fac parte.

Nici institutiile statului nu au o pozitie clara in aceasta privinta. Un control din partea Directiei Generale a Finantelor Publice, cerut de un consilier din Abrud, a avut un raspuns evaziv, prin care se recomanda totusi plata contributiilor respective de catre autoritatile locale. Primarul Tiberiu Ratiu a spus, insa, ca va contesta documentul primit de la Finante.

Dincolo de razboiul dintre primar si consilierii locali, scandalul de la Abrud are implicatii mult mai importante. In conditiile in care alesii vor avea castig de cauza si vor beneficia de plata contributiilor la fondul de pensii aferente indemnizatiilor de sedinta, s-ar constitui un precedent pentru orice alta administratie locala din tara.

Sumele care ar trebui platite, in conditiile in care intre timp au trecut patru ani, sunt de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Astfel, primariile unor localitati mai mici s-ar afla in imposibilitatea de a mai functiona.