O secta aparuta acum cativa ani se raspandeste cu repeziciune in Romania, devenind deja un motiv de ingrijorare pentru Biserica Ortodoxa Romana. Spre deosebire de celelalte erezii crestine, miscarea initiata de un obscur profesor din Tecuci- Galati reprezinta, fara nici o exagerare, o congregatie a dementilor.

Isi spun Biserica Ortodoxa Secreta si sunt condusi de profetul-imparatul-clarvazatorul-patriarhul Constantin Dogaru, de unde si denumirea alternativa de secta dogarilor. Treptat, revelatiile halucinante ale acestui personaj au cucerit mii de adepti, care se gasesc inclusiv in Constanta.

Sigur pe el si viziunile sale cosmice, Dogaru a incercat sa-l converteasca la biserica sa pana si pe Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Daca nu ar fi periculoasa, invatamintele Bisericii Ortodoxe Secrete ar starni hohote de ras si i-ar invineti de invidie si pe cei mai fanatici fani ai SF-ului.

Pentru a va face o idee despre doagele lipsa din capul lui Dogaru, va prezentam cateva fragmente dintr-una din cartile scrise de el, „Acatistier ortodox pentru iluminarea mintii”: „Sfantul Inger de mare valoare superconfidentiala pe nume ceresc MARCELUS-FETUS-AMIM se ocupa cu cele mai diverse probleme ale Ostirii si are in subordine 192 de grupe foarte diferite.

Va poate ajuta extrem de repede din multe puncte de vedere. Sfantul Inger supersavant Scortius, fiind specialist in superenergetica simturilor este o personalitate secreta circumstantiala, adica pastreaza foarte bine secretul partenerului de lucru. Are 24 de raze extrem de secrete cu care lucreaza in conditii deosebite.

Pot spune ca si Sfanta Pertutie Divina care reprezinta Consiliul Divin de Administrare al Universului face parte din Opal, iar Personalitatile Sfintei Pertutii au si rol de a apara Opalul in mod secret.

Trecerea din Cerul 9 in Opal se face prin Orasul de Aur, prin Sanul lui Avraam si prin Sistemul Ceresc de Intr-ajutorare care permite noilor veniti sa se integreze in lucrarea sistemica cu caracteristici Opalice”.

Sau: "Sfantul inger supersavant MIHAILON a fost caracterizat de Sfantul Arhanghel Mihail asa: este primul meu adjunct, este superpsiholog, bun luptator, bun inspirator si are un coeficient de inteligenta crescator 2.000,055”.

Iata si alti sfinti gasiti de Dogaru in sferele sale: Uraganus, Hantrics, Amnanyis, Warymyiaxx, Marele Ligurda, Antifrigus, Westuss, Merydyanuss, Muzicescus, Vestigyann, Grozavenum, Legunios, Certifyimm, Vitorius, Dreptymm, Agrivarius, Nekystyisss.

Adepti ai lui Dogaru, si in Constanta

In mod evident, orice comentariu este de prisos. Fragmentele fac parte dintr-o lucrare care circula doar in interiorul sectei, ca si celelalte carti, precum „Biblia Maicii Domnului”. Potrivit unor fosti adepti, membrii sectei sunt amenintati cu moartea daca deconspira ceva din ceea ce se intampla in interiorul miscarii.

Din cate se stie pana acum, Biserica Ortodoxa Secreta este finantata de o fundatie din SUA, motiv pentru unii de a crede ca ne aflam in fata altei incercari a ortodoxiei americane de subminare a Bisericii Ortodoxe Romane.

Ca orice secta de succes, si cea a dogarilor pune accentul pe valorile traditionale romanesti, vede in Bucuresti „Noul Ierusalim”, spera in Tara Sfanta Ortodoxa Romania, asteapta cea de-a doua venire a lui Mesia, numit Print al Viitorului, cred in reincarnare, hirotonisesc femeile si prorocesc ca 2012 va fi un an de cotitura in istoria omenirii.

"Patriarhul” cosmic Dogaru a venit la un moment dat si la IPS Teodosie, caruia i-a expus credinta sa, in incercarea de a-l racola. Cu toata piosenia sa, arhiepiscopul l-a trimis la plimbare pe Dogaru si le-a cerut preotilor sa-si avertizeze enoriasii asupra pericolului creat de Biserica Ortodoxa Secreta.

IPS Teodosie ne-a povestit cate ceva despre Dogaru, recunoscand ca, pana la urma, „daca omul e sa se duca dupa Satana, se duce, orice i-ai face”: „Constantin Dogaru este un om cu afectiune psihica foarte serioasa, fost profesor de religie. A fost si la mine, dar dupa ce l-am ascultat, i-am zis ca nu inteleg nimic din ce-mi spune si ca e total pe dinafara.

El spune ca are o revelatie speciala, dar pe care nu o sesizeaza nimeni. Intr-adevar, sunt adepti si in Constanta, dar nu stim cati. Pana la urma, noi nu trebuie sa ne luptam cu sectantii, ci cu ai nostri, ca sa-si pastreze credinta adevarata”. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au recunoscut si ei ca secta dogarilor reprezinta deja o problema.

Parintele Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, ne-a povestit si el un episod inedit: „Am vazut si eu Biblia aceea a Maicii Domnului, scrisa de Dogaru. O aberatie! O compilatie nefericita si bolnava. Ne-a trimis acum ceva timp un exemplar al Bibliei la Patriarhie, cerandu-ne sa o publicam imediat.

Iar pe coperta interioara a cartii ne ameninta ca daca nu o publicam, Romania va fi lovita de cataclisme si razboaie”. „Biserica Secreta Ortodoxa nu este recunoscuta de nimeni, iar noi am cerut tuturor eparhiilor noastre sa-i atentioneze pe credinciosi in privinta ei.

Nu stiu cati adepti are aceasta secta, in Bucuresti nu a aparut inca, dar cineva ar trebui sa se ocupe de ea”, ne-a mai declarat parintele Stoica.