Georgeta Gavris: Domnule ministru aveti in subordine foarte multe institutii de importanta majora, cum v-ati acomodat si cum faceti fata la aceasta activitate complexa?

Vasile Blaga: Avand mare incredere in colaboratori si dupa o anumita experienta care vine din foarte multi ani in care am avut functii de comanda, ca sa spun asa. Experienta din uzina, pe urma prefectura, directia regionala vamala, o experienta politica de ani de zile in care am invatat sa imi aleg cu grija colaboratorii si sa promovez oamenii mai isteti ca mine.

Am pus in practica procesul de descentralizare. Eu nu numai ca vorbesc de descentralizare - chiar o fac. In prima decada a fiecarei luni ianuarie bugetul ministerului de interne se imparte pe arme si secretari de stat. Nu poti sa descentralizezi fara sa pui la dispozitie si resurse financiare.

Georgeta Gavris: Va rog sa detailati putin structura ministerului pe care il conduceti.

Vasile Blaga: Ministerul de interne are patru arme in zona de ordine publica. Politia, Politia de frontiera, Jandarmeria si Inspectoratul general pentru situatii de urgenta. Sa luam Politia.

I-am spus domnului Fatuloiu, inspectorul general al Politiei: aveti 51.000 de oameni, aici va sunt fondurile pentru salarizare, fondurile pentru investitii, eu ma oblig ca in guvern sa mai obtin finantarea pentru 6.000 de masini. Dumneata te obligi ca sa vi cu toate programele pentru utilizarea facilitatii Schengen care in acest an se ridica la 270 milioane de euro, bani nerambursabili.

Asa inteleg sa lucrez cu ei. Pe de alta parte faceam astazi o analiza. Peste 40% din salariatii ministerului de interne au o vechime mai mica de doi ani in functie.

Georgeta Gavris: Nu va sperie lipsa de experienta la acest capitol?

Vasile Blaga: Pana la urma trebuie sa ne asumam lucrurile acestea. Trebuie sa avem o pregatire continua. Am restructurat programele de invatamant ale scolilor de agenti de politie de la Cluj si Campina. O sa facem acelasi lucru si la Academia de politie “Alexandru Ioan Cuza”. Am redus la 18 luni durata de scolarizare pentru agenti. In Germania este de 12 luni.

Din afara am angajat persoane pe postul de agent in cea mai mare parte oameni care au terminat facultati. Am certitudinea ca ei se vor si adapta.

Daniel Meze: In calitatea dumneavoastra de secretar general al PD, cat de pregatit credeti ca este partidul dumneavoastra pentru alegerile europarlamentare?

Vasile Blaga: Asta incerc sa vad organizatie cu organizatie si nu am venit cu alti colegi la Oradea pentru ca totusi suntem aici doi din principalii lideri ai partidului. Domnul vicepresedinte Filip si secretarul general, cu mine. Alti colegi au fost in Teleorman, am mai fost in Prahova, Sibiu, Brasov. Senzatia mea este ca partidul e mobilizat.

Este un partid care se stie mobiliza exemplar atunci cand este nevoie. Noi va trebui sa confirmam ca suntem principala forta politica a Romaniei. Nu numai principala forta pe centru-dreapta, ci principala forta politica din Romania.

Daniel Meze: Ce tinta v-ati propus pentru aceste alegeri?

Vasile Blaga: 30% aceasta este tinta pe care ne-am propus-o. Care prin redistribuire ar insemna 11-12 europarlamentari.

Daniel Meze: Se discuta foarte mult de amanarea acestor alegeri. Opozitia isi doreste acest lucru si chiar PNL a cochetat cu aceasta idee de amanare a acestor alegeri.

Vasile Blaga: Nu este niciun motiv. Calendarul de desfasurare a acestor alegeri curge. Prefectii delimiteaza sectiile de votare. Actiunea este in curs de derulare. Sigur ca PSD-ul si in special domnul Geoana nu isi doreste aceste alegeri pentru ca pana la urma va trebui sa de-a socoteala de rezultatul alegerilor.

A preluat un partid cu 38% si va confirma ca este undeva la 20%, atunci domnul Iliescu se va gandi sa-si revendice partidul pe care l-a lasat la 38% si care a ajuns la 20 de procente. Si atunci nu-i convine si incearca toate procedeele sa amane aceste alegeri. Au aparut alte tendinte de a le amana din partea PRM pentru ca a aparut un alt partid care-i depaseste deja in simpatia electoratului.

Ei trebuie sa inteleaga ca tendinta e de crestere a acestui partid si a lor e in scadere. Oricum alegerile vor fi pe 13 mai si vor da exact valoarea reala a partidelor politice de pe scena politica romaneasca.

Daniel Meze: Va avea PD Bihor un loc eligibil pe lista pentru alegerile europarlamentare a partidului?

Vasile Blaga: Garantat. Deci partidul democrat din Bihor nu este orice organizatie. A mers intr-un crescendo de la un ciclu electoral la altul. Iata si reprezentarea in Biroul Permanent National. Presedintele organizatiei este vicepresedinte al partidului. Si eu sunt produsul tot acestei organizatii chiar daca acum sunt presedintele organizatiei de Bucuresti.

Nu toate judetele vor avea pozitii eligibile, insa de la Bihor va fi cu siguranta o persoana pe o pozitie eligibila.

Daniel Meze: Presa locala a speculat ca acest candidat va fi chiar actualul primar al Oradiei, Petru Filip.

Vasile Blaga: Din punctul meu de vedere ar fi un candidat extrem de serios cu cunostiinte extrem de temeinice. Va trebui sa decida el si pe urma va decide Biroul Permanent National ce este bine pentru partid. Dar repet, din punctul meu de vedere ar fi un candidat extrem de serios.

Daniel Meze: Schimband putin capitolul, PSD, PC si PRM ii solicita constant premierului sa vina in fata parlamentului cu o formula de guvern restructurata. O formula din care sa lipseasca Partidul Democrat. Va ceda premierul acestor presiuni?

Vasile Blaga: Eu nu cred ca premierul va ceda acestor presiuni. Isi da seama de jocul infantil practicat de PSD. Adica un guvern de paie pe care sa il sustina PSD. S-au scapat si au spus ca dau ei programul social. Nu cred intr-o astfel de varianta. Un guvern restructurat am cerut si noi de mult timp. Nu numai ca am cerut, dar am renuntat si la postul de vicepremier.

Georgeta Gavris: Ce parere aveti despre votul uninominal? Presedintele Traian Basescu a redeschis aceasta problema lansand un referendum pe aceasta tema.

Vasile Blaga: Pana la urma trebuie sa dam satisfactie mariei sale alegatorul. Sigur ca va scadea influenta conducerii centrale in structurile teritoriale ale partidelor. Noi si acum daca organizatia de Bihor spune candidatii nostri sunt astia, astia sunt. Noi nu ne-am permis niciodata sa deranjam cu o floare lista lor.

Cum nu s-a intamlpat cu alte organizatii cand am intrebat cine sunteti voi organizatia Tulcea? Ca viata nu ati avut pana in 2004 cand intradevar au avut un scor bun. Dar in perioada 2000 - 2004 nu i-am intrebat de sanatate.

Daniel Meze: Cum vedeti situatia colegei dumneavoastra din guvern ministrul justitei, Monica Macovei? Opozitia ameninta ca va introduce o motiune de cenzura impotriva guvernului daca premierul Tariceanu nu o va demite.

Vasile Blaga: Rog opozitia sa introduca o motiune de cenzura si sa garantez ca ea nu va trece.

Daniel Meze: Aveti grija ce va doriti... uitati-va la rezultatele votului privind motiunea impotriva ministrului Monica Macovei.

Vasile Blaga: Nu seamana acel vot cu cel pe motiune de cenzura. In cazul unei motiuni de cenzura daca pica guvernul si pica si al doilea sunt alegeri anticipate. Pun pariu cu dumneavoastra ca 90% din parlamentari nu se lasa dusi nici cu arcanul din parlament, pentru ca multi vor mai intra in parlament doar cu bilet de intrare.

Daniel Meze: Cum priviti procedura declansata de opozitie privind suspendarea presedintelui Traian Basescu? Credeti ca prin acest mod opozitia a dorit sa-si faca simtita prezenta?

Vasile Blaga: Da si trebuie sa recunoastem ca pe niste sincope ale noastre, ale puterii, au si reusit. Au introdus teme noi pentru ca altfel cine mai auzea de PSD. Infrangerea lor la alegerile din 13 mai ii va pune acolo unde le este locul. De asta au facut tot demersul asta. Efectiv ei isi dau seama ca nu au nicio sansa in fata poporului. Presedintele nu ca ii bate, ii desfiinteaza.

Daniel Meze: Totusi echilibrul este foarte fragil in parlament nu exista o majoritate. Credeti ca guvernul Tariceanu isi va inchia mandatul in 2008?

Vasile Blaga: Sigur, va fi vorba de un guvern restructurat, dar Alianta isi va duce mandatul pana in 2008. Au dreptul in fiecare sesiune la o motiune de cenzura. Ii rog sa o introduca in prima zi a fiecarei sesiuni legislative.