Politia Primariei Bacau a cerut si a primit bani pentru a cumpara 50 de arme cu glont de cauciuc. Cand au aflat ca aceste arme sint cit niste puscoace, politistii comunitari au dat inapoi si vor acum pistoale cu gaze.

Solicitarea politistilor comunitari bacauani de a primi arme cu glont de cauciuc a fost aprobata fara intrebari, pina la ultimul nivel ierarhic al Consiliului Local, care a aprobat si banii pentru achizitionarea armelor.

Nimeni, insa, nu a intrebat ce vor face cei de la Politia Primariei cu acest tip de armament, destinat, in general, fortelor de ordine de tip "riot police" - rol care, in Romania, este jucat de Jandarmerie. Mai mult, conducerea municipalitatii a aparat dorinta politistilor comunitari de a avea arme cu glont de cauciuc, fara a argumenta, insa, aceasta doleanta.

Consiliul Local Bacau a aprobat cheltuirea a 1,25 de miliarde de lei vechi din banul public pentru achizitionarea a 50 de arme cu glont de cauciuc. Reprezentantii Politiei Primariei au afirmat ca au nevoie de acest armament pentru a inlocui pistoletele aflate in dotare, care sint inchiriate de la Politia Nationala.

"Avem nevoie de armament propriu, deoarece cheltuielile sint foarte mari asa. Dupa socotelile noastre, ne amortizam cumparaturile in doi-trei ani", a declarat in urma cu doua saptamini purtatorul de cuvint al Politiei Primariei, Florin Podoleanu.

Consilierii municipali care au aprobat banii pentru acest tip de armament cred ca politistii primariei au nevoie de arme pentru ca patruleaza pe timp de noapte.

"Din punctul meu de vedere, daca este in interesul sigurantei cetateanului, sustin aceasta initiativa. Si ei se expun si au nevoie de arme", spune consilierul Gabriel Lupu Stanica.

"Problema nu este ca li se dau aceste arme, ci ca li se dau 50. Am fost pentru aceasta initiativa, pentru ca eu consider ca, pina la a-i cere ceva unui angajat, trebuie sa-i dai tot ceea ce are nevoie ca sa-si faca treaba. Eu cred ca erau suficiente si armele pe care le aveau", a declarat independentul Laurian Lucas.

Acest gen de armament intra in dotarea standard a trupelor de jandarmi, deoarece intre atributiunile acestora intra si misiuni de restabilire a ordinii publice. Insa arma cu glont de cauciuc nu este una de mici dimensiuni si nici nu este folosita ca armament individual, cum este folosit, de exemplu, pistoletul.

De aceea, cind a auzit de la ziaristi descrierea unei astfel de arme, purtatorul de cuvint al Politiei Primariei, Florin Podoleanu, a dat inapoi: "Daca este asa cum spuneti, arma este prea mare. Cred ca ne vom reprofila pe pistoale cu gaze lacrimogene".

Pina cind Politia Primariei va verifica marimea pustilor cu glont de cauciuc, ramine in vigoare bugetul aprobat pentru achizitionarea acestor arme. In orice caz, mai multi consilieri locali au anuntat ca intentioneaza sa interpeleze executivul Primariei Bacau pe tema necesitatii dotarii cu acest tip de arma.