Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj a dispus blocarea deconturilor pentru patru farmacii care au obtinut suplimentari de fonduri in baza unor declaratii false, in urma unui amplu control demarat dupa publicarea mai multor articole de catre ZIUA de Cluj. Aceste deconturi se ridica la 46.000 de lei (460 de milioane de lei vechi), pentru toate cele patru farmacii.

Alte patru farmacii se afla in aceeasi situatie, insa CJAS nu a stabilit inca valoarea deconturilor necuvenite. “Raportul de control nu confirma declararea unui numar fals de zile, insa consemneaza alte abateri. Acestea au dus la eliberarea de catre farmaciile in cauza (Omnia, Elixir Impex, Crisfarm si Cynara - n.red.), de medicamente compensate si gratuite la sfarsitul lunii noiembrie, dupa data epuizarii fondurilor alocate pentru aceasta luna, si inregistrarea acestor retete la debutul lunii decembrie, creandu-se un fals consum si o falsa adresabilitate pe decembrie”, explica directorul CJAS Cluj, Mircea Morosan.

Farmaciile au facut acelasi lucru si in ianuarie, eliberand medicamente la inceputul anului si inregistrand retetele ca fiind eliberate in luna decembrie. Morosan sustine ca aceste abateri au fost constatate in urma confruntarii datei de eliberare a medicamentelor inscrise pe retete cu data emiterii bonului fiscal.

Deconturi blocate

Avand in vedere ca onorarea acestor prescriptii s-a realizat cu incalcarea reglementarilor legale in vigoare, CJAS a dispus nedecontarea contravalorii retetelor care au fost raportate in conditiile nerespectarii acestor reglementari, arata directorul CJAS Cluj, Mircea Morosan.

“In concluzie, celor patru farmacii li s-a refuzat la plata o suma de aproximativ 46.000 de lei”, a adaugat Morosan. CJAS a terminat raportul preliminar al auditului public intern de serviciu care ridica suspiciunea c` inca 42 de farmacii clujene incalca legea.

Auditul intern al CJAS a gasit o suspiciune intre declararea datelor in care s-a terminat fondul si realitatea zilelor in care farmaciile au avut fonduri la medicamente.

Istoricul campaniei

19 ianuarie 2007. ZIUA de Cluj publica articolul “Mafia farmacistilor”, in care arata, pornind de la sesizarea unei farmaciste, ca mai multi farmacisti au facut declaratii false la CJAS cu privire la numarul de zile in care au consumat fondurile pentru medicamente. “in noiembrie, farmacistii au comunicat un numar minim de zile, desi au eliberat retete aproape toata luna.

Declaratia falsa a facut ca, in decembrie, suma suplimentata sa fie fabuloasa”, ne-a explicat, sub protectia anonimatului, farmacista. Fondurile primite in decembrie au fost atat de mari incat farmaciile nu au fost in stare sa le consume, astfel ca au strans retete in primele zile din ianuarie si le-au decontat ca fiind eliberate in luna decembrie.

23 ianuarie 2007. ZIUA de Cluj publica articolul “Patru farmacii din Cluj, controlate la bonuri”. CJAS a solicitat farmaciilor in cauza rolele de bonuri fiscale pentru a verifica daca datele inscrise pe acestea corespund cu datele de pe retete. Conducerea CJAS promite un control minutios si sanctiuni in cazul confirmarii suspiciunilor.

24 ianuarie 2007. ZIUA de Cluj publica articolul “Mafia farmaciilor, explicata printr-o eroare informatica”. Seful CJAS, Mircea Morosan, a sustinut ca neconcordantele descoperite intre datele de pe bonurile de casa si de pe retete s-ar datora unor erori informatice. “Suntem in analiza. Vom extinde controalele la mai multe farmacii sa vedem daca si altele au aceasta defectiune.

Daca se descopera ca farmaciile au dat declaratii false, o sa le refuzam la plata”, declara la vremea aceea Morosan.

“Au fost cazuri de forta majora”

Singurul proprietar de farmacie dintre cele sanctionate care a acceptat sa vorbeasca cu redactorul ZIUA de Cluj este Ovidiu Crisan, proprietarul Crisfarm. “S-a remediat situatia. S-a facut o nota de constatare de catre CJAS. Au fost cateva retete cu data in luna noiembrie pe care le-am decontat in decembrie. Sunt informatii contractuale si nu le pot face publice”, a declarat Crisan.

El sustine ca lucrurile acestea s-au intamplat in toate farmaciile pentru ca au fost cazuri de forta majora. “Am dat medicamente bolnavilor. Daca asa s-a hotarat, sa nu se deconteze este in regula. Noi am servit un asigurat al Casei pentru ca alte farmacii nu aveau fonduri. Trebuie sa ajuti oamenii in situatie de criza”, considera Crisan.

Proprietara farmaciilor Elixir si Omnia, Adriana Craciun, si proprietara farmaciei Cynara, Ileana Craciun, nu au putut fi contactate ieri pentru a comenta decizia CJAS.

Presedintele Colegiului Farmacistilor, Speranta Iacob, a incercat sa explice practicile farmaciilor sanctionate.

“Din cauza stresului in care se lucreaza in primele zile ale lunii, chiar daca este o procedura la limita legii, dar in folosul pacientilor, multe din farmacii procedeaza la colectarea de retete la sfarsitul unei luni si programarea pacientilor, astfel incat sa nu se creeze cozi la inceputul lunii urmatoare”, a declarat Iacob.

Goana farmaciilor dupa fonduri

Seful Colegiului Farmacistilor, Speranta Iacob, explica de ce unele farmacii apeleaza la falsuri privind consumul de fonduri:“Legal este ca farmacia sa raporteze numai retetele eliberate in luna respectiva. insa, in cazul in care o farmacie nu-si consuma repetat fondul lunar si nu are depasiri in limita de 5%, aceasta va fi penalizata cu reducerea fondului”.

“In urma unor semnale din presa referitor la unele farmacii care la finele anului 2006 au depus la CJAS Cluj declaratii neconforme cu realitatea, privind numarul de zile in care au consumat fondurile aferente eliberarii de medicamente compensate si gratuite in scopul obtinerii unor fonduri suplimentare mai mari de la CJAS Cluj, Serviciul de Control a efectuat verificari ale acestor situatii la nivelul furnizorilor invocati: Farmacia Omnia, Farmacia Elixir Impex, Farmacia Crisfarm si Farmacia Cynara” - raportul Servicului de Constrol al CJAS Cluj.