Filialele doljene ale partidelor au scos din buzunar figurile de catalog. Mirosul de campanie electorala se simte de la o posta.

Dupa o lunga perioada in care Doljul a fost neglijat de politicienii cu greutate din Bucuresti, deodata apar multe personaje-locomotiva de partid, cu functii sau cu imagine puternica, menite sa netezeasca drumul spre Parlamentul European al personalitatilor locale.

Theodor Stolojan, Gheorghe Dobre, Ludovic Orban si Marijean Marinescu au ajuns in ultimele doua saptamani in Craiova pentru actiuni mediatice.

Cum se apropie alegerile, indiferent de ce tip sunt ele, politicienii cunoscuti la nivel national sunt adusi de filiale sa contribuie la strangerea voturilor. Asa se face ca, dupa o lunga perioada in care doljenii au fost ignorati, pe teritoriul Craiovei s-a dus o lupta acerba de imagine politica in ultimele doua saptamani.

Adversarii de pana acum - pentru ca vizitele importante vor continua cu siguranta, sunt PLD, PD si PNL.

Liberal-democratii l-au aruncat in lupta pe Theodor Stolojan acum doua saptamani. Horatiu Buzatu l-a plimbat pe fostul consilier al presedintelui printre branzarii din Piata Centrala si apoi l-a adus in fata unui public numeros la Teatrul Liric.

Stolojan a transmis adversarilor mai multe mesaje: 1) daca presedintele Basescu va fi suspendat, atunci Parlamentul ar trebui sa fie dizolvat, 2) formarea unui “patrulater al raului“ cu PSD, PNL, PC si PRM, 3) sprijinul neconditionat oferit Monicai Macovei, “cea care a adus aderarea europeana a Romaniei la 1 ianuarie 2007“.

Obiectivul a fost atins - craiovenii si-au adus aminte de existenta lui Stolojan, iar mesajele au fost preluate de mass-media centrala.

Apoi au intrat in scena democratii. Ei au aglomerat multe activitati aducatoare de capital electoral intr-o singura saptamana. Au reusit chiar sa il coboare pe Marijean Marinescu de la Bruxelles, pana la Craiova. Europarlamentarul s-a intalnit mai intai cu presa, la o serata informala.

Apoi i-a strans pe toti constructorii din Dolj la Camera de Comert si le-a vorbit pasionant despre fondurile structurale, oferindu-si mana de ajutor. La mijlocul saptamanii trecute, Radu Berceanu a trimis la Craiova caravana constructorilor recomandati de Ministerul Transporturilor, anuntandu-si si el prezenta la intalnirea cu toti primarii doljeni.

Vizita in Japonia l-a impiedicat insa sa ajunga in Banie. Nu-i bai! Vineri, au venit in orasul condus de Solomon ministrul Muncii, Gheorghe Barbu si secretarul de stat MAI, Mircea Toader, pentru o ampla dezbatere despre fonduri structurale, la care a participat si Marijean Marinescu.

Liberalii au mizat in lupta pentru imagine pe imprevizibilul Ludovic Orban. Purtatorul de cuvant al PNL a aparut ieri intr-o conferinta de presa si nu i-a dezamagit pe cei care asteptau de la el declaratii incendiare. Traian Basescu, Monica Macovei, Adrian Nastase, Antonie Solomon, PSD si PD au fost tintele lui Orban. Mesajele lui nu pot fi comprimate intr-o fraza. Cert e ca au fost preluate si aruncate pe plan national.

Lupta pentru imagine continua. Probabil ca, in curand, o sa avem parte de Mircea Geoana, Dan Voiculescu sau Codrut Seres, poate chiar si de Gigi Becali. Oficial, campania pentru europene incepe pe 13 aprilie.