Cel mai important om al delegatiei de oameni de afaceri a fost Juan de la Peña, actionar al clubului de fotbal Real Madrid, detinatorul unui important lant de benzinarii din Spania, Repsol, dar si asociat al unei firme importante de constructii din Europa.

Alte nume puternice sunt ale fratilor Martinez Navarete, Rafael si Maximo, detinatori a multe patente in domeniul constructiilor ecologice, Ramon Sales Navarro, cel mai mare distribuitor de citrice si legume din Valencia, Jose Varella Sera, asociat cu Juan Jose Maravillia in afaceri de design vestimentar, fiind nume recunoscute in lumea modei.

Nu trebuie uitat nici Calin Suciu, emigrant roman in Valencia, asociat cu Avram Gal si cu Romica Tociu intr-o firma de import portocale, dar si cu oamenii de afaceri spanioli din lumea modei.

Avram Gal a devenit pentru o saptamana ghidul investitorilor. Marti au vizitat Clujul, oprindu-se la Consiliul Judetean, iar seara, dupa conferinta de presa de la Casa de Cultura „Ionel Floasiu” au vazut locul unde se va construi parcul industrial, intre Turda si Campia-Turzii, urmand sa se deplaseze apoi la Primaria Taureni, pentru a vedea si lacurile din zona.

„Me gusta” la voi

Oamenii de afaceri prezenti s-au declarat multumiti de situatia din judetul Cluj, dand calificativul „favorabil”, mai ales pentru oamenii politici de la nivelul primariilor. Cu totii si-au exprimat dezideratul de a exploata potentialul industrial mare care exista in Romania. Nu au uitat sa sublinieze prietenia cu consilierul PNTCD Avram Gal si aprecierile pentru activitatea sa.

Despre afacerile imobiliare autohtone si piata de valori a acestora, specialistii spun ca au remarcat deficiente la nivelul infrastructurii.

„Dezvoltarea merge mana in mana cu telecomunicatiile. Trebuie sa nu cadem in greseala speculatiilor in ceea ce priveste terenurile”, afirma Juan de la Peña.

Tocmai pentru a functiona ca „detector al drumului cel bun”, se va infiinta la nivel de judet o societate romano-spaniola de consultatii imobiliare.

Un experiment reusit pe piata constructiilor, la care romanii incep sa se dovedeasca din ce in ce mai receptivi sunt constructiile din materiale usoare, asa-zisele case ecologice, societatea asigurand si intretinere si reparatii ale diferitelor instalatii.

Aceste case, care pe vremuri se faceau in Spania la munte, sunt rezistente la cutremure, inundatii la frig si la caldura, avand o structura din beton armat.

Cel mai important lucru este insa ca aceste constructii reduc consumul de energie la minim. Oamenii de afaceri prevad ca in viitor se vor urbaniza locurile din muntiide cariera care nu se mai folosesc si atunci aceste case vor fi alternativele optime de constructii.

Consilierul Avram Gal a castigat un mare capital de imagine, cu aceasta initiativa de prima pagina. Cateva sunt cuvintele cheie ale unei mari buline rosii la nivel de popularitate: capital strain, locuri de munca, resuscitarea economiei locale. Lumea astepta asta dupa integrare. Iata o miscare inteligenta a taranistilor in jocul de sah politic.