Autorii proiectului supus atentiei consilierilor judeteni isi justifica pozitia prin necesitatea accelerarii reformei in domeniul asistentei medicale.

Inca o suferinta pentru ardelenii bolnavi

Centrul de Diagnostic si Tratament Cluj ar putea fi inchis, daca in sedinta de miine a Consiliului Judetean proiectul de hotarire privind concesionarea imobilului in care acesta isi desfasoara activitatea va fi votat.

Potrivit proiectului de hotarire propus CJ Cluj, CDT s-ar putea „reorganiza in cabinete individuale, grupate, asociate sau societati civile medicale“, o data cu aprobarea concesionarii imobilului de pe strada Motilor nr.19.

In referatul care insoteste proiectul de hotarire se arata ca motivul pentru care consilierii judeteni clujeni ar trebui sa adopte proiectul de hotarire este accelerarea reformei in domeniul asistentei medicale.

„Data fiind necesitatea realizarii procesului de reforma a asistentei medicale ambulatorii, conditie esentiala in alocarea eficienta a resurselor si reducerea costurilor asistentei medicale acordate in spitale si diminuarea deficitului bugetar al sistemului sanitar, este necesara concesionarea imobilului in care isi desfasoara activitatea Centrul Clinic de Diagnostic si Tratament

Cluj-Napoca in situatia reorganizarii acestuia in cabinete individuale, grupate, asociate si societatii civile medicale, urmind procedura legala“, se arata in act.

„Desfiintat ca forma juridica“

Contactata telefonic, directoarea CDT Cluj, Ileana Spinu, a declarat ca noua reorganizare a CDT se va face fara ca pacientii sa fie afectati, dar a admis faptul ca centrul clujean va fi desfiintat.

Ba mai mult, aceasta masura organizatorica ii va determina pe medicii „reorganizati“ sa-si modernizeze laboratoarele primite de la fostul CDT fara vreun sprijin financiar suplimentar din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Cluj. „Centrul va fi desfiintat ca forma juridica, dar modul de lucru cu pacientii nu se va schimba“, a spus Spinu.

„Medicii se vor grupa in jurul unui laborator, in functie de specializare. Vor plati intretinerea laboratoarelor in comun. O data cu reorganizarea acestuia, medicii regrupati vor avea tot interesul sa isi doteze laboratoarele“, a admis aceasta, sustinind ca, la ora actuala, CDT este concurat de cabinetele particulare.

Sanitas se ingrijoreaza mai mult pentru bolnavi

Stefan Roman, presedintele Sanitas, a declarat ca, in situatia data, tot bolnavii care se adreseaza CDT Cluj vor avea de tras. „Toata aceasta situatie va avea un impact negativ.

Nu va fi bine pentru bolnavi, pentru ca toti pacientii care se adreseaza Centrului de Diagnostic si Tratament Cluj au o stare materiala precara si se afla in incapacitatea de a face plati complementare“, a spus acesta. Totusi, Roman spera ca membrii CJ Cluj vor reanaliza acest proiect de hotarire. (Andra-Daria SZASZ)

3.000 de pacienti pe zi

La Centrul de Diagnostic si Tratament Cluj, cele 250 de cadre medicale acorda zilnic asistenta medicala pentru 3.000 de pacienti din Cluj si din judetele invecinate.

Pacientii care se adreseaza Centrului de Diagnostic si Tratament sufera de afectiuni neurologice, reumatice, ortopedice si de diferite handicapuri, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, cardiopatie ischemica, astm bronsic sau afectiuni conexe bolilor amintite.