Turdeanul Gheorghe Marincean a obtinut, in instanta, obligarea Comisiei Locale de fond funciar sa-l puna in posesia celor 8,63 ha care au apartinut antecesorilor sai, pe vechiul amplasament. Omul si-a investit decizia civila cu titlu executoriu, a mers la executorul judecatoresc Marian Daniel, dar... n-a obtinut nimic! Cu hotararea instantei in mana, care-i da dreptate, Gheorghe Marincean se intreaba cine trebuie sa aplice legile, in Romania?

Gheorghe Marincean a deschis un proces in 2005 (Dosar 3971/2005), la Judecatoria Turda, fiind nemultumit de faptul ca nu i s-a restituit un teren de 8,63 ha, pe care familia sa l-a detinut. La Judecatoria Turda, Gheorghe Marincean a obtinut obligarea la punerea in posesie pentru 6,61 ha. Ulterior, dupa recursul facut la Cluj, Tribunalul i-a dat dreptate (Dosar 1645/2006, Dec.Civ. 459/R/2006), si a obligat Comisia Locala de fond funciar sa-l puna in posesie pentru intreaga suprafata de 8,63 ha. Turdeanul si-a investit decizia instantei cu titlu executoriu si am mers la executorul judecatoresc Marian Daniel. Surpriza, insa: prin procesul verbal incheiat in 5 decembrie 2006, acesta sustine ca „debitorul (n.r. Comisia Locala), desi legal somat, nu si-a indeplinit obligatia ce-i revine prin titlu executor, nici dupa expirarea termenului fixat - 10 zile de la comunicarea somatiei - obligatia de a face putand fi indeplinita numai de catre debitor (art. 580/3 C.pr.civ.)”. Cu alte cuvinte, executorul judecatoresc doar a facut act de prezenta, a incasat niste bani si... i-a zis lui Marincean ca nu are cum sa-i oblige pe reclamati sa-i dea terenul! Desi, legal vorbind, el putea rezolva cel putin partea financiara din cadrul deciziei instantei, respectiv cele cateva milioane de lei vechi, care reprezentau cheltuielile de judecata.

Exasperat de situatie, Gheorghe Marincean s-a adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Turda, unde a depus o plangere penala impotriva Comisiei Locale de Fond Funciar Turda, care este acuzata ca nu respecta decizia instantei. Ba mai mult, omul solicita cate 500.000 de lei vechi pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu data de 5 decembrie 2006.

Normal, banii trebuie platiti de la bugetul local... Deocamdata, nu se stie cine e adevaratul vinovat pentru neaplicarea deciziei din instanta.