Aflata in ultimele saptamani in diverse campanii de angajare, compania americana Bechtel, care se ocupa de realizarea Autostrazii „Transilvania”, a fost prinsa ca a facut angajari „neconforme” cu statutul ei.

Observand o neconcordanta in numarul persoanelor trecute in statul de plata, inspectorii ITM s-au hotarat sa faca un control pentru a vedea cum se face ca Bechtel are un "car” de muncitori in plus de la o luna la alta.

Munca "sezoniera” nu se potriveste cu cea la autostrada

Controlul realizat in februarie la firma Bechtel a avut in vedere cresterea semnificativa observata pe statele de plata de la o luna la alta. Daca firma avea in ianuarie 86 de persoane pe statul de plata, in luna februarie au aparut brusc 2.000 de angajati, care a fost si motivul controlului de fond al inspectorilor de la Protectia Muncii.

Adevarul este ca in primele 2 luni din acest an, firma americana a initiat tot felul de campanii in strada pentru a recruta noi muncitori. Dar cresterea numarului persoanelor contractate de 23 de ori de la o luna la alta a fost mult prea brusca.

Inspectorii au verificat in primul rand legalitatea contractelor de munca, unde era de fapt si problema. Firma Bechtel nu respectase masura dispusa intr-un act de control incheiat in octombrie 2006. Acesta se referea la aplicarea art.12, alin.1, din Legea 53/2003, care prevede ca “contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata”.

Codul muncii face referire foarte clar la situatiile in care se poate incheia un contract pe perioada determinata (art 81.):

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;

c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

d1) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

d2) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

d3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.

Bechtel nu se afla in nici una dintre aceste situatii, dar totusi a angajat sute de persoane cu contracte pe termen determinat. Pentru ca la finalizarea unui tronson, firma sa se "scape” de bastinasi si sa angajeze alte persoane din zona unde va avea lucrari.

In acest fel angajatorii vor iesi mai ieftin cu transportul muncitorilor si cazarea celor care nu pot face naveta de la distante foarte mari.

Bechtel pandita daca mai "calca gresit”

Pentru contractele incheiate pe perioada determinata, Bechtel a fost amendata cu 5.000 RON, iar pe langa sanctiune, firma va trebui sa se alinieze la masurilor dispuse prin actul de control anterior, incheiat de inspectorii ITM Cluj.

Acestia vor monitoriza de acum inainte campaniile de "racolare cu rulota” ale firmei, pentru ca angajarile la Autostrada Transilvania sa nu se mai faca ca si in agricultura.