Martisorul vine cu tarife mai mari la Cimitirul municipal. In sedinta ordinara de astazi, Consiliului Local i se va supune spre aprobare un proiect de hotarire initiat de primarul Klaus Johannis, proiect care baga mina mai adinc in buzunarul sibienilor ajunsi la ananghie.

"Cresterea nu este mare, ea nu depaseste 10 procente la majoritatea taxelor. Era necesara pentru a acoperi cresterea inflatiei si cheltuielile salariale si pentru utilitati", a explicat viceprimarul Eugen Mitea. Potrivit evidentelor SPAC, doar 1.880 din cele aproximativ 100.000 de locuri simple ale cimitirului mai sint libere.

In rind cu inflatia

Tarifele Cimitirului municipal sint aceleasi de aproape doi ani. Dar daca, astazi, consilierii vor fi de acord, taxele pentru o inmormintare cu servicii complete ar putea depasi 1.000 de lei noi. Adica 10 milioane de lei vechi. „De la data aprobarii HCL nr. 203/2005 si pina in prezent, inflatia prevazuta in Buletinul Statistic de Preturi la capitolul «Servicii» este de 11,32%.

Preturile la carburanti au crescut in perioada amintita cu 9,40%. Preturile la utilitati au crescut procentual dupa cum urmeaza: energia electrica - 5,95%, gaz metan - 32,60%, apa curenta si canalizare - 46,90%", se arata in raportul de specialitate, avizat de viceprimarul Eugen Cioruga.

Noutati

Daca deliberativul va fi de acord, singurele taxe care nu se modifica sint acelea pentru ocuparea locul de mormint (224 de lei), accesul autoturismelor sub 1,5 tone (2 lei), trasul clopotului (1,5 lei), transportul sicriului gol la domiciliu (10 lei) si taxele pentru xerocopii si pentru utilizarea WC-ului public (0,5 lei).

In rest, cea mai mica majorare o cunosc taxele pentru ridicarea capacului de mormint, executia lucrarilor si salubrizarea locului (cu 6,66%). Iar cel mai mult creste taxa pentru accesul autovehiculelor mai grele de 1,5 tone (cu 11,11 %, pentru persoane fizice). Hotarirea introduce o serie de taxe noi, destul de modice, pentru servicii precum inchirierea chioscurilor (1,5 lei/mp/zi) si meselor metalice sau din lemn (5 lei pe zi).

De asemenea, reconcesionarea pe sapte ani va costa 170 de lei. Printr-o alta hotarire, tot la sedinta de miine, organigrama Serviciului Public Administrarea Cimitirului Municipal va fi suplimentata prin angajarea unui inspector si infiintarea unui serviciu de paza si al unuia de relatii publice.

Fara antrenament

Pus in functiune acum doua saptamini, infodesk-ul de la Cimitirul municipal nu are prea mare succes, deocamdata. Babutele girbovite nu se descurca in fata ecranului tactil, care a costat 20.000 de lei. Practic, edilii au ingropat 200 de milioane de lei vechi, din banii nostri, in cimitir. Angajatii municipalitatii spun ca in zilele de week-end, cind cimitirul are cei mai multi vizitatori, numarul celor care utilizeaza infodesk-ul abia depaseste 20.

"Trebuie tinut cont de faptul ca e nou instalat si de faptul ca cetatenii folosesc intr-o mai mica proportie mijloacele de informare electronica. Avem incredere ca pe viitor va fi mult mai folosit", sustine Mirela Gligore, de la Serviciul de Presa al Primariei.

"Am inteles ca, deocamdata, nu este prea mult folosit terminalul. Normal ca unii sibieni nu stiu sa-l foloseasca, dar el este util pentru cei familiarizati cu tehnologia, si pentru turisti, si pentru cei care vin din alte orase cautind rude sau cunostinte inmormintate la Sibiu", a apreciat viceprimarul Eugen Mitea.