Cei care ar trebui sa fie garantii respectarii legilor si aplicarii corecte a lor, in speta magistratii sufera de amnezie cand este vorba de a respecta tocmai legea dupa care functioneaza. Astfel, cei care impart dreptatea in Bacau au uitat sa-si depuna declaratiile de avere. Si asta in ciuda faptului ca pe site-ul institutiei exista o sectiune dedicata declaratiilor respective.

Listele nominale cu magistrati exista, functiile pe care le ocupa la fel, in schimb nici urma de averi, singurele declaratii fiind cele de interese. Nu exista o obligativitate expresa in lege de a publica pe site-ul instutiei respectivele declaratii, ci doar mentiunea de a le face publice.

Dar daca tot exista site, din mila Ministerului Justitiei, si traim in secolul internetului, de ce nu si-ar face stimabilii magistrati timp sa completeze declaratiile? Si inca o chstiune, daca sunt completate cele de interese, de ce nu exista si cele de avere? Doua intrebari, asteptam cu interes raspunsuri.

Avem o lege. Cum procedam?

Legea dupa care isi ghideaza activitatea magistratii romani, prin urmare si cei bacauani, ca doar nu suntem republica separatista, se intituleaza "legea privind statutul magistratilor". Si are si numar, 303 din anul 2004.

Cu toate ca actualul ministru al justitiei, Monica Macovei s-a straduit si a reusit sa obtina pentru magistrati, salarii cat de cat decente, acestia din urma au ramas corigenti la capitolul respectarea legii. Cel putin cei din Bacau.

Conform Legii 303/2004, titlul III, capitolul "drepturile si indatoririle magistratilor", art.92, "magistratii sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termenele prevazute de lege, declaratia de avere si cea de interese". Astfel, conform Legii 115 din 1996, declaratia de avere se depune in termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii in functie.

In situatia functiilor eligibile, care presupun validarea, depunerea declaratiei se face inaintea acesteia.

Judecatoria Bacau

Magistratii de la Judecatoria Bacau au reusit sa-si completeze in declaratiile de interese doar numele si functia. In rest, nu exista niciun interes. Despre avere nu poate fi vorba. Simona Panfil, presedintele Judecatoriei poate fi incadrata la magistratii care respecta transparenta doar pe jumatate.

Declaratia sa de interese cuprinde doar faptul ca este actionar la SIF Molodova cu 1000 de actiuni. Se remarca si judecatorul Petronela Mateis, care este membru la Asociatia Apicultorilor.

In schimb, judecatorul Smaranda Maftei a fost cea mai constiincioasa si a reusit sa completeze chiar si valoarea totala a partilor sociale, dumneaei fiind actionara la SNP Petrom, BCR SA, BCR Asigurari si Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara. Cel de-al patrulea magistrat care si-a gasit timp pentru a completa declaratia de interese este Silviu Anti. Acesta este actionar la Suind Prod Roman.

Colegul sau pe linie profesionala, Alexandru Mengoni este membru la Asociatia Vanatorilor si Pescarilor. In fine, Loredana Fesal este premianta deoarece si-a depus declaratia de interese si pe 2006 si pe 2007. Un fapt demn de semnalat este ca aproape toate declratiile nu sunt semnate, ci doar datate.

Singurii care au gasit timpul necesar pentru a le semna sunt Oana Panzaru, Neculai Iacobut, Maria Oboroceanu si Catalina Fesan.

La fel si in judet

Situatia existenta la Judecatoria Bacau se gaseste si la celelalte institutii din judet, mai putin la Judecatoria Onesti. Aici toate declaratiile de interese sunt semnate. Ce-i drept nu de mana, ci tastate la calculator. Despre declaratia de avere nu putem discuta, deoarece nu exista.

Tribunalul Bacau

La Tribunalul Bacau, situatia sta exact la fel ca peste tot. Mai mult, aici, majoritatea declaratiilor de interese dateaza din anul 2005. Inclusiv cea a presedintelui Tribunalului, Maria Munteanu. Si nici nu sunt semnate, ci doar datate. Cat priveste averile magistratilor de la Tribunal acestea nu prea exista din moment ce nu sunt afisate pe site.

Sau daca exista, nu sunt informatii de interes public, in conceptia dumnealor. Desi legea prevede altceva. Dar ce importanta mai are legea, atunci cand si cei care trebuie sa o aplice nu o respecta in totalitate.

Curtea fara semnaturi

La Curtea de Apel Bacau, declaratiile de interse sunt identice cu cele de la tribunale. Adica nu sunt semnate, ci doar datate, iar datele sunt din 2005 si 2006. In rest, magistratii de la aceasta institutie sunt nepasatori in ceea ce priveste declaratiile de avere. Probabil pentru a le face in ciuda curiosilor.

Fiindca multe dintre apelurile instantelor din Neamt se judeca la Curtea de Apel Bacau, metoda magistratilor nemteni a fost imprumutata de la bacauani. Prin urmare, si aici exista declratii de interese, care nu sunt semnate, iar cele de avere lipsesc cu desavarsire. Din nefericire, parchetele bacauane nu au site-uri, prin urmare, nici declaratiile nu sunt postate pe undele internetului.

Garantul independentei justitiei

Spre deosebire de situatia de la Bacau, in Capitala legea se respecta, cel putin de ochii lumii. Judecatorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, institutie in fata careia raspund instantele bacauane, au binevoit sa-si depuna ambele declaratii, atat cele de avere, cat si cele de interese. Culmea, mai sunt si actualizate pe anul 2007.

Prevederile Legii 303

Legea 303 din anul 2004, pe care magistratii bacauani o ocolesc cu gratie, cel putin in ceea ce priveste declaratiile de avere, are cateva prevederi care ar trebui sa-i puna pe ganduri. Le prezentam, in speranta ca daca le vom reaminti, magistratii vor binevoi sa ne informeze asupra averilor. Nu de alta, dar sunt informatii de interes public, iar noi cetatenii avem si drepturi.

"Justitia se infaptuieste de judecatori in numele legii si are ca scop apararea ordinii de drept si garantarea respectarii drepturilor, a libertatilor si a intereselor legitime ale persoanelor"

"Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: <

"Magistratii sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termenele prevazute de lege, declaratia de avere si declaratia de interese"