Deontologia “militiei” romane al carei fluier se aude pana la cer ma face sa imi doresc cel putin sa nu ma fi nascut intr-un stat in care sanctiunile se dau aleatoriu, legile se respecta selectiv si organele de politie mai sunt si rasplatite cu prime pentru aceste performante.

Preferam sa fi vazut lumina zilei intr-o comunitate din lumea a treia in care locuitorii coborati din bambusi isi fac dreptate cu pumni, sulite si topoare.

Prezentam, in exclusivitate, un scenariu cat se poate de comun si cat se poate de autohton, care a inghitit deja folclorul nostru cu o miorita scheletica, pusa la frigare de occidentali.

Sa presupunem ca ati afla peste noapte ca omul cu care impartiti o paine amara sufera de o boala crunta, cu sperante minime de viata: cancer. Urmeaza drumuri peste drumuri la spitale, examinari pe la comitete si comitii care iti saracesc considerabil bugetul si apoi iti prezic sanatate, dar pe lumea cealalta.

Destinatia pentru cei care sufera de o astfel de boala si locuiesc in provincie este inevitabil Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, o sumbra anticamera a mortii.

In jurul cladirii se afla parcate zeci de masini ale celor care vin sa afle verdictul sau macar un sumbru procent al sansei de viata si al timpului pe care il mai au.

Institutul nu are loc de parcare, in afara de cel destinat medicilor clinicii. Pacientii sunt transportati cu masini care stationeaza la voia intamplarii, ad-hoc. Lipsa unei parcari regulamentare e un bun prilej pentru reprezentantii Politiei comunitare si RADP de a se transforma in eficienti “hoitari” ai legii si de a-si face temele pentru acasa in carnetelul de amenzi.

Astfel, cei care sunt oricum “norocosii” posesori ai unei forme de cancer si ai unei rude cu permis auto care se angajeaza sa ii duca periodic la Institut pentru examinari si re-examinari, se pot trezi la iesirea din spital fara masina si cu o amenda de 260,61 lei (taxa pentru recuperarea masinii) si 24 lei amenda pentru parcare neregulamentara.

A percepe amenzi pentru stationare neregulamentara dintr-un loc unde nu exista parcare imi pare o trapa legala convenabila pentru comoditatea si, oarecum, sadismul Politiei comunitare clujene.

Pensia unei bolnave de cancer se duce de rapa pe amenzi

Aceasta “fericita” intamplare a trait-o si turdeanul Titus-Dorel Andrus, marti, in data de 13 februarie, cand si-a dus sotia aflata in metastaza, diagnosticata cu mai multe tipuri de cancer, la Institutul oncologic pentru inca o examinare.

La iesirea din institut, tragedia bolii a facut o buna echipa cu constatarea lipsei masinii din locul unde fusese parcata... neregulamentar.

Birocratia din spital a dat stafeta birocratiei Politiei comunitare si RADP-ului, unde Dorel Andrus si-a golit buzunarele de maruntis, o suma de aproape 300 de lei, adica nici mai mult nici mai putin decat 40% din venitul total al familiei, pensia integrala de boala a sotiei, Doina Andrus.

In urma starii de soc suferita din cauza amenzii enorme pentru venitul integral al familiei, boala a acelerat ritmul.

Dupa doua zile de la incident, Doina Andrus a inceput sa isi piarda coerenta in vorbire si echilibrul.

Nu cred ca acest caz mai are nevoie de comentarii suplimentare. Ca Politia “respecta legile statului” si e important sa respecti legile statului de cand cu U.E. asta.

Ca nu mai suntem in Republica Socialista Romania, ce dracu! Asa ca aviz nefericitilor care au cazuri de bolnavi de cancer in familie: transportati-va bolnavii in spinare, ca ochiul sanatos al legii e pe voi sau pregatiti-va sa cotizati suplimentar la bugetul de stat.