Medicii de la Serviciul de Medicina Legala nu se pot plinge de lipsa clientilor. Zilnic, au de facut examinari. De cele mai multe ori este vorba de victime ale accidentelor, cadavre trimise de politisti pentru elucidarea cauzei mortii ori persoane agresate fizic.

Mai rar, se prezinta tinere care vor sau trebuie sa-si dovedeasca virginitatea. Dar si fete cu virste mai mici de 16 ani, care vor sa se casatoreasca. Acestea au nevoie de un certificat medical, care sa ateste ca sint pregatite din punct de vedere fizic sa intretina contacte sexuale.

Demonstrarea virginitatii

Majoritatea persoanelor care vin la Serviciul de Medicina Legala (SML) Sibiu solicita expertize medicale, pentru a dovedi prezenta leziunilor. Intr-un top al celor mai solicitate expertize, pe primele locuri se afla si constatarea virginitatii, deflorarii sau a sarcinii. Acest tip de examinare este taxat de medicii legisti cu 50 de lei. Pe baza controlului, medicii pot elibera un certificat medical care sa ateste daca o persoana a fost sau nu violata sau daca exista o sarcina.

Dispensa pentru casatorie

Conform legii, daca o tinara vrea sa se casatoreasca inainte de implinirea virstei de 16 ani, aceasta are nevoie, pe linga acordul parintilor, si de un certificat medical, care sa ateste ca este pregatita din punct de vedere fizic sa intretina contacte sexuale. "Noi numim acest act «dispensa pentru casatorie».

Tinerele care vor sa-si uneasca destinul cu persoana iubita, inainte de a implini 16 ani, au nevoie de acest act, pentru a-si putea oficia casatoria. In general, vin fete din mediul rural sau tinere de etnie rroma, care, conform traditiei, se casatoresc la virste fragede", spune medicul legist.

Proba la divort

In cazurile de violenta domestica, victima poate merge la SML pentru a-si scoate un certificat de leziuni traumatice. Chiar daca nu intenteaza imediat divort, certificatele de acest gen, adunate in timp, dupa fiecare bataie, pot servi ca proba in instanta.

Important este sa se prezinte la examinare in termen de o luna de zile de la producerea evenimentului. Examinarea si constatarea leziunilor traumatice costa 38 de lei. Daca victima este trimisa de reprezentantii politiei sa faca anumite teste la serviciul medico-legal, costurile sint suportate de catre Politie.

Testarea alcolemiei

Daca solicitati testarea alcoolemiei si nu este decizia politistilor, trebuie sa scoateti din buzunar 80 de lei. O expertiza pentru recalcularea alcoolemiei ajunge la 510 lei. Un examen toxicologic pentru droguri costa 252 de lei, iar un examen psihiatric privind capacitatea de exercitiu ajunge la 135 de lei. Examinarea in vederea autorizarii detinerii si purtarii armelor, costa 110 lei.

Agresate sexual

Persoanele agresate sexual trebuie sa se prezinte la Serviciul de Medicina Legala, pentru teste care sa le probeze declaratia, in primele 24 de ore de la eveniment. Nu au voie sa-si efectueze toaleta personala inainte, si este indicat sa aduca lenjeria intima folosita atunci. Medicii le sfatuiesc sa ia imediat legatura cu Politia.