Sometra a primit unda verde de la Mediu. Poate functiona in continuare si poate otravi, cu autorizatie, aerul, solul si apa din Copsa Mica. Oamenii au dreptul colosal sa traiasca in acest mediu poluat, sa sufere pe patul de spital, sa-si ingroape animalele ucise de saturnism si sa-si pastreze, cu orice pret, locul de munca la Sometra. In schimb, nu mai au dreptul sa spere.

Campania de presa dusa de Monitorul de Sibiu in ultimele doua saptamini a fost un semnal de alarma. Nu pentru conducerea Sometra si nici pentru autoritatile de mediu, care stiu foarte bine ce se intimpla. Au stiut mai bine decit oricine ce urmari cumplite are poluarea si i-au lasat pe oameni in ghearele mortii. Am vrut sa le demonstram oamenilor din Copsa Mica si din imprejurimi ca ne pasa de tragedia lor si ca putem incerca, impreuna, sa schimbam lucrurile. Insa vointa si puterea le apartin.

Campania ziarului Monitorul de Sibiu impotriva poluarii de la Sometra a avut ecouri importante in rindul populatiei din Copsa Mica. Unii s-au revoltat. Au fost voci care au protestat si i-au acuzat pe cei care si-au spus necazurile reporterului Monitorul de Sibiu.

Se tem ca vor fi dati afara de la Sometra si ca nu-si vor mai putea creste copiii. Cei mai multi, insa, s-au declarat revoltati de nepasarea autoritatilor locale si nationale fata de tragedia oamenilor din Copsa Mica. Zeci de cititori si-au spus opiniile pe site-ul Monitorului, www.monitorulsb.ro.

"Opriti poluarea!"

"Multumesc publicatiei Monitorul, pentru atitudinea corecta, pe care ati luat-o. Poate ca ne va auzi cineva prin dumneavoastra. Ne mor animalele, nu se face nimic pe terenurile noastre, nimeni nu ne despagubeste pentru efectele poluarii. Opriti poluarea!", este strigatul disperat al lui "Ioan".

"Bravo redactiei, parerea mea e ca totusi e o campanie prea mica pentru a opri un monstru atit de mare si de aceea mi-e teama ca e totusi un foc de paie care se va stinge curind caci astfel de campanii au mai fost si in trecut fara prea mari succese. La mijloc e vorba de foarte multi bani si multe implicatii.

Nu va fi usor de oprit acest colos care are «legaturi» in toate administratiile, locale, judetene, mediu si cine mai stie pe unde, caci banu, vorbeste in ziua de azi", a comentat un "anonim".

Meritati sa muriti cu otravurile voastre! De ce-i lasati sa va ucida? Ei se imbogatesc e cadravele voastre! Cu ce va alegeti? Sulfina Barbu ce asteapta, nu stie legea? Ce face prefectul? El traieste la Sibiu, nu la Copsa Mica. Ce fac institutiile care iau bani de la Copsa? Monitorul, esti cel mai tare! Dumnezeu sa te aiba in paza!", scrie "sam".

Interese politice?

Multi dintre cititori declara ca se asteptau la decizia Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului de a nu inchide Sometra. Si spun si de ce.

"Era la mintea cocosului ca Sometra va functiona, fara nici o conditie! Banii decid, afacerile, mafia! Cum de manipulati asa de bine? Bolsevismul nu va absolva de raspundere! Garda de Mediu sau Garda de Fier? Hotariti voi, politicienii, sanatatea noastra? In Sibiu nu se respecta legile? S.O.S, Europa!", scrie "Maria".

"Rusine, Ungureanu! Sinteti in Parlament sa va tocmiti cu viata noastra. Mutati-va in Copsa Mica! Opriti poluarea!", ne scrie "Cici".

"Pai dragilor, bineinteles ca nu s-a inchis Sometra. Doar traim in Romania, unde presedintele si premierul se cotonogesc reciproc. La fel PD si PNL. La fel Dumitru Ungureanu (PNL) si Sulfina Barbu (PD). Sometra a speculat la maxim acest conflict si polueaza in continuare. Sint convinsa ca domnul Ungureanu a primit un ordin clar de la conducerea PNL sa lase Sometra in continuare sa functioneze. Altfel «ridica o minge la fileu», doamnei ministru Sulfina Barbu. Oricum, toata stima pentru cei de la Monitorul", comenteaza "Marcela".

"Pentru dezastrul din Copsa nu sint de vina grecii, sint de vina primarul, prefectul, directorul de la Agentia de Protectia Mediului, de la Directia de Sanatate Publica, ministrul Mediului, Guvernul, cei care iau «banutii» si nu respecta legea si oamenii. Dati-i jos!", se revolta "Bayti".