Cateva sute de fermieri din toata tara au organizat, ieri, un mars de protest. Cum la acest mars au luat parte si cateva zeci de tractoare, masini si carute, protestatarii au reusit sa blocheze circulatia din centrul orasului.

Reprezentantii asociatiilor de fermieri din toata tara s-au adunat, inca de la primele ore ale diminetii, in zona industriala a orasului. De la ora 11.00, liderii protestatarilor au intrat la discutii cu reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). Oamenii s-au plans ca primesc subventii prea mici, care vin cu intarzieri de luni intregi.

Asa ca fermele lor ar fi condamnate la faliment. De asemenea, fermierii sustin ca nu au fost informati inainte de aderarea la Uniunea Europeana in ce conditii vor putea sa isi desfasoare activitatea de acum inainte.

Directorul DADR, Iuliu Suatean, a spus ca acuzatiile protestatarilor ar fi neintemeiate. El a declarat ca a trimis fiecarui fermier zeci de pliante cu astfel de date si ca a organizat intalniri de informari in toate comunele. El nu a prea fost, insa, lasat sa vorbeasca, iar fermierii au pornit in mars din zona platformei industriale spre centrul orasului.

Numai ca, dupa cateva sute de metri, protestatarii au fost la un pas sa se incaiere cu politistii si cu jandarmii, pentru ca fermierii au tinut mortis sa o ia pe alt traseu decat cel aprobat de Primarie.

Asa ca sutele de manifestanti au defilat, impreuna cu tractoarele pline de noroi, prin cartierul Marasti si prin centrul orasului, pana la Prefectura, dupa care s-au intors in zona Combinatului de Utilaj Greu.

Liderii fermierilor sustin ca astfel de manifestari vor continua si in lunile care urmeaza.

La finalul marsului, organizatorii au fost amendati de catre Politia Cluj cu suma de 100 de milioane lei vechi, pentru ca nu au respectat traseul initial aprobat de autoritati. De asemenea, tractoristii care au defilat prin centrul orasului vor ramane fara permise de conducere.

Fermieri saraci, dar "trendy"

Pe mesele din lemn din sediul Directiei Agricole,fermierii si-au pus palariile de fetru tip cowboy, care valoreaza cateva sute de dolari fiecare, si-au scos telefoanele 3G si apoi au inceput sa se planga ca nu primesc suficienti bani din partea statului. De asemenea, liderii protestatarilor au venit cu Jeep-uri care i-au complexat pe functionarii DADR, care folosesc masini Dacia Logan.

La discutii a participat si deputatul independent Mircia Giurgiu, din Comisia de Agricultura. Parlamentarul clujean a renuntat sa participe la discutiile legate de suspendarea presedintelui pentru a veni la mars.