Cati romani au iesit marti seara in strada de dragul Monicai Macovei? In presa scrie fie cinci sute, fie o mie. Un participant la protest spune ca mii de oameni. Cert este ca, pentru spectatorii vietii politice, un miting de sustinere a unui personaj aflat, totusi, la putere, de catre suporterii presedintelui, aflat si el tot la putere, este cel putin bizar.

Singurul reprezentant al Doljului de marti seara, Horatiu Buzatu, a descris pentru Expresul de sud fata nevazuta a celei mai recente reuniuni populare din Piata Revolutiei.

Primul fapt curios care i-a sarit in ochi lui Horatiu Buzatu, presedintele PLD Dolj, a fost prezenta foarte numeroasa la “Martisor pentru Monica Macovei“ a persoanelor de varsta a treia, in comparatie cu numarul redus al tinerilor. “M-a surprins ca erau multi batrani. In mod normal, mitingul este populat de cei tineri si cei de varsta a doua.

Varstnicii au venit in numar mare, chiar daca vremea a fost foarte proasta“, povesteste Buzatu, care apare in fotografiile de la protest cot la cot cu Mona Musca, Raluca Turcanu si Gheorghe Flutur.

Al doilea motiv de surprindere pentru deputatul peledist a fost reactia similara a autoritatilor din 2007 cu a celor de acum 17 ani, fata de protestele din Piata Universitatii. “Un alt lucru care m-a mirat a fost ca am observat acelasi gen de reactie pe care l-a avut puterea in ’90“, sustine Buzatu.

Nu este vorba despre prezenta minerilor sau vreo alta ciomageala, ci despre “minimalizarea evenimentului“. “Se vede foarte clar din poze ca am fost mii de oameni, in niciun caz trei-patru sute. Puterea incearca sa manipuleze opinia publica“, precizeaza liberal-democratul.

O noua mineriada? Nu ar fi imposibil, din punctul de vedere al lui Buzatu. “Cred ca daca se continua in felul acesta, nu mai e mult pana vor utiliza o figura gen aducerea minerilor sau a altor muncitori furiosi. Sper sa nu se ajunga aici“, declara Buzatu, desi tot el spune ca este incerta continuarea protestelor.

“Nu pot sa spun daca vor continua, dar cred ca societatea civila ar trebui sa se organizeze si sa faca aceste manifestari“, mai spune fostul penelist.

Multimea freamata, dupa cum isi aduce aminte deputatul, la auzul urmatoarelor lozinci: “Jos comunismul!“, “Jos Tariceanu!“, “Jos Voiculescu!“, “Jos Geoana!“, “Jos Vadim Tudor!“ Jos din Parlament, cel mai probabil, desi acest lucru nu era specificat, si asta pentru ca protestatarii considera PNL, PSD, PRM si PC vinovati pentru situatia Monicai Macovei.

Miza protestului, adica tocmai situatia lui Macovei, este o ultima chestiune greu de explicat. Chiar si pentru participantii la miting. La o adica, Monica Macovei este foarte bine acoperita de decizia Curtii Constitutionale, corecta de altfel, conform careia un ministru nu poate fi demis de drept daca este aprobata o motiune simpla. Iar premierul a anuntat deja ca nu are de gand sa o dea afara din Guvern.

Explicatia lui Buzatu pentru necesitatea sprijinirii lui Macovei suna astfel: “Ramane, totusi, rezultatul votului oficial din Senat, care spune ca Monica Macovei ar trebui demisa. Se poate ajunge la o situatie similara si in Camera Deputatilor. Chiar astazi (ieri - n.r.) am vazut ca exista o majoritate confortabila in Parlament, formata din PNL, PSD, PRM si PC. Pericolul cu care se confrunta Monica Macovei e real.

Presedintele PC a spus foarte clar ca daca Tariceanu nu o demite, el va actiona pentru caderea Guvernului, si stim cu totii ca premierul tine foarte mult la postul lui.“ Tinand cont ca motiunile simple nu prezinta niciun pericol pentru ministri, oricare ar fi votul din Parlament, din spusele deputatului reiese ca protestul de marti seara s-a datorat, in mare parte, amenintarii presedintelui Partidului Conservator la adresa lui Tariceanu.