Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) este la un pas de desfiintare, dupa ce Uniunea Sindicatelor Mine si Energie Valea Jiului a cerut Tribunalului sa constate ca structura sindicala functioneaza in afara legii. Mai precis, aceasta nu ar fi constituita ca o structura confederativa, asa cum prevad reglementarile legale.

Potrivit unor surse sindicale, in acest proces instanta urmeaza sa pronunte sentinta, dupa ce, miercuri, a avut loc ultimul termen. Astfel, daca hotararea va fi defavorabila organismului sindical infiintat de Miron Cozma, LSMVJ va fi obligata sa isi inceteze activitatea.

In schimb, conform actelor depuse la dosar, reprezentantii legali ai ligii au precizat ca pot face dovada unei structuri confederative reprezentative la nivel de ramura.

Ei au explicat ca, pe langa sindicatele unitatilor miniere Valea Jiului mai este afiliat si sindicatul din cadrul Institutului National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - INSEMEX Petrosani, cuprins tot in ramura miniera.

In contradictoriu cu sustinerile ligii, conducerea INSEMEX a aratat ca nu pot face parte din ramura miniera, in conditiile in care, conform reglementarilor CAEN, aceasta structura este cuprinsa in domeniul "cercetare - proiectare".

Intr-un alt proces intentat de USME Valea Jiului, Curtea de Apel Alba Iulia a decis, prin sentinta definitiva si irevocabila, interzicerea modificarii statutului de catre LSMVJ, iar ca urmare a acestei hotarari a instantei, structura sindicala paralela din Valea Jiului a cerut desfiintarea ligii, pentru ca nu respecta legea sindicatelor din anul 2003 privind forma confederativa de functionare.

Ruptura dintre sindicatele miniere din Valea Jiului s-a produs in decembrie 2005, cand trei sindicate miniere puternice - Livezeni, Petrila si o parte a sindicatelor de la Exploatarea Miniera Lonea - s-au desprins de traditionala LSMVJ, considerand ca liderii acesteia nu le mai reprezinta interesele, si au infiintat Uniunea Sindicatelor Mine si Energie Valea Jiului, afiliata la confederatia condusa de Marin Condescu.

Anul trecut, liderii USME au dat in judecata LSMVJ, pentru ca nu si-ar fi restructurat activitatea in conformitate cu Legea Sindicatelor, intrata in vigoare de circa 3 ani. Daca judecatorii vor decide desfiintarea LSMVJ, circa 9.000 de mineri din Valea Jiului, afiliati la aceasta structura, vor ramane fara reprezentare sau vor fi nevoiti sa se inscrie in alt organism sindical deja creat.

USME are, la ora actuala, circa 3.000 de membri, insa de mai multe luni conducerea acestui sindicat a demarat diverse negocieri pentru atragerea altor sindicate de partea lor.

Liderul LSMVJ, Zoltan Lacatas, a declarat, insa, ieri, ca nu se poate vorbi despre faptul ca au pierdut procesul, fiind vorba doar despre o amanare.