Societatea de asigurare ARDAF a fost achizitionata de fondul ceh de investitii PPF Investments si urmeaza sa fuzioneze cu Roumanie Assurance International (RAI). Actionarul majoritar, Tender SA Timisoara, si-a vandut ieri pachetul de 59,1% cu un sfert sub pretul de inchidere al sedintei de miercuri de pe Bursa Electronica Rasdaq.

Tranzactia, cea mai mare de pe piata Deal din 2007, a adus in conturile lui Tender 118 milioane de lei. PPF detine acum 70% din ARDAF, dupa ce alt actionar, avocatul bucurestean Daniel Voicu, si-a vandut participatia de 15% catre un vehicul financiar controlat tot de catre PPF Investments. Pachetul detinut de Voicu a fost cumparat de PPF Investments prin Sabile Limited Cipru.

Acesta a fost folosit si in tranzactia de ieri. Ambele operatiuni trebuie sa fie aprobate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Reamintim faptul ca ZIUA de Cluj a aratat, inca din octombrie 2006, intentia fondului ceh de investitii de a prelua ARDAF.

Fuzioneaza cu RAI

Exista sanse mari ca ARDAF si RAI sa fuzioneze ca urmare a tranzactiei, in conditiile in care presedintele Consiliului de Administrare al ARDAF, Daniel Tudor, este si administrator unic la RAI. “Dorinta mea e sa fuzioneze. Eu, prin pozitiile mele, sunt un semnal clar in aceasta directie”, a confirmat Tudor. El apreciaza ca pozitiva tranzactia.

Contactat telefonic, omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine 99,9% din Tender SA, nu a putut da informatii privind vanzarea. “Sunt la spital”, ne-a explicat Tender. PPF mai detine, in Romania, 20% din actiunile Bancii Romexterra.

CNVM e de acord

Pretul cu care Tender SA si-a vandut participatiile a fost cu un sfert sub pretul pietei: 13 bani/actiune, fata de 17,4 bani la inchiderea pietei bursiere de miercuri. Tranzactia, care a avut loc la ora 12.52, a fost una pe segmentul Deal, direct intre parti, in vreme ce, pe piata principala de tranzactionare, titlurile ARDAF se vindeau cu 21,6 bani.

Potrivit directorului adjunct al companiei de brokeraj BT Securities, Adrian Pop, tranzactia de ieri este singura din acest an unde pretul actiunilor a scazut cu 25%. “Anul acesta nu a mai fost nici un Deal cu o scadere atat de mare. Este o tranzactie importanta, a fost o suma mare si depinde cum s-a negociat”, a opinat Pop.

“Tranzactia e in ordine din punctul de vedere al regulamentului. Se poate merge pana unde vor cei care negociaza”, ne-a declarat Ciprian Ene, purtator de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Cotatia titlurilor ARDAF a crescut ieri cu peste 17% dupa vanzarea pachetului detinut de Tender SA.

Actiunile au fost tranzactionate la 20,3 bani la finalul sedintei, fata de 17,3 bani, in cea de miercuri.

Cruciala pentru cehi

“Achizitia de astazi a pachetului majoritar la ARDAF reprezinta o tranzactie strategica a PPF Investment Group pe piata romaneasca. Vedem in aceasta o investitie strategica si un plan de readucere a societatii ARDAF pe pozitia de jucator cheie in piata romaneasca de asigurari.

Cumpararea pachetului majoritar la ARDAF urmeaza si completeaza prima investitie realizata in acest an, achizitionarea a 100% din RAI”, a afirmat, intr-un comunicat oficial, directorul general al PPF, Pavel Kuta.

PPF Investments a cumparat si pachetul integral de actiuni de la RAI, unde Tudor a avut o participatie importanta. PPF Investments este modulul financiar cu care grupul realizeaza investitii in afara Cehiei. Din grup mai face parte si Ceska Pojistovna, cea mai importanta societate ceha de asigurari. Potrivit unor surse, societatea ceha va prelua, de la PPF Investments, pachetul detinut la ARDAF.

Fostul administrator special al ARDAF, Radu Cocea, sustine ca nu a avut nici o idee despre intentia PPF de a prelua ARDAF.

Tudor vrea in top

Obiectivul lui Tudor este ca ARDAF sa ajunga in 2007 pe unul dintre primele cinci locuri pe piata romaneasca de profil. ARDAF si-a inceput activitatea in 1992 si a ocupat in 2005 locul sase in clasamentul societatilor de asigurari din Romania, in functie de veniturile din prime brute subscrise pe asigurari non-viata, cu o cota de piata de 6,74%.

Compania s-a aflat in administrare speciala in iulie 2006 - februarie 2007, dupa ce CSA a considerat managementul ARDAF ca fiind neperformant. Comisia a ridicat administrarea speciala a societatii in februarie, dupa ce aceasta si-a majorat capitalul social la 162 milioane de lei.

Cote de piata la asigurarile non-viata (2005)

1. Allianz Tiriac 23,7%

2. Asirom 14,5%

3. Omniasig 12, 4%

4. Asiban 7,57%

5. Unita 7%

6. ARDAF 6,7%

Sursa: CSA