Tragicul accident petrecut recent in statiunea Mamaia, in care trei tineri au ars de vii, si un al patrulea a ramas marcat pe viata, se pare ca nu a impresionat deloc tinerii amatori de senzatii tari. Un alt tanar a murit in cursul zilei de ieri, dupa ce a intrat cu masina in piciorul unui pod. Ca si data trecuta, martorii sustin ca era vorba de o cursa ilegala de masini.

Inconstienta de care dau dovada acesti asa zisi soferi era sa mai curme niste vieti, cand in ziua de 28 februarie un autoturism marca Opel a intrat intr-un pom, dupa ce soferul a pierdut controlul in timp ce facea "liniute” cu un alt participant la trafic. Din fericire in acest caz persoanele implicate nu au fost ranite grav.

Cu toate acestea, tinerii nu iau in serios aceste accidente, numindu-le "accidente de munca”.

Semnalele de alarma trase de politie, de mass-media, dar si de parintii celor decedati in accidentul din statiunea Mamaia nu au impresionat alti tineri carora le-a intrat in sange "liniuta”. Astfel, teribilismului, dorinta de a iesi in evidenta cu orice pret, masinile cu siguranta mult prea scumpe si puternice au facut ca, din nou, alti parinti sa isi planga copiii.

In cursul serii de ieri, Paul Ionut Boboli, de 25 de ani din Navodari, se afla la volanul unui autoturism Ford Mondeo. In masina se mai aflau inca trei persoane. Cei patru faceau "liniute” pe strada Nuferilor, din localitatea Navodari, indreptandu-se spre cartierul Tasaul.

Din cauza vitezei foarte mari, precum si a carosabilului umed, masina a intrat direct in piciorul unui pod de cale ferata. Potrivit martorilor soferul nu a schitat nici cel mai mic gest de a schimba directia atunci cand a vazut ca se indrepta catre pod. Ca urmare a impactului soferul a murit pe loc.

Mult mai norocosi au fost pasagerii care-l insoteau, doi dintre acestia, Dumitru Valentin Pruta, de 20 de ani si Madalina Radis, tot de 20 de ani, fiind raniti usor, in timp ce Andreea Basturea, de 17 ani, a fost ranita grav. Martorii sustin ca mai exista o masina, cu care Paul Ionut Boboli se intrecea.

Se pare ca soferul acesteia a fost mai norocos decat tanarul de 25 de ani, pe care teribilismul l-a ucis. "Deocamdata nu se stie exact daca a fost sau nu vorba despre o cursa ilegala. Urmeaza sa se faca cercetari, si sa se stabileasca cu exactitate ce anume a dus la producerea acestui accident”, au declarat reprezentanti ai Politiei Rutiere Constanta.

Doua accidente provocate de curse, in doua zile

Acesta este cel de-al doilea incident cauzat de cursele ilegale de masini in ultimele doua zile. Pe data de 28 februarie, la ora 23.30, un alt sofer, Florin Nistoroiu, de 26 de ani din Constanta, a decis sa faca pe viteazul pe bulevardul Mamaia, luandu-se la intrecere cu un alt sofer.

Din pacate pentru el, in dreptul complexului Aqua Magic acesta a pierdut controlul asupra masinii, cauzele fiind tot viteza excesiva si carosabilul umed, a intrat pe contrasens si s-a izbit intr-un pom. Atat soferul, cat si pasagera Madalina Rotaru, de 23 de ani, au scapat cu rani usoare, care nu au necesitat internarea.

Amatorii de curse ilegale au chiar si un site pe care isi posteaza filmarile, probabil cu scopul de a demonstra - zic ei - cat sunt de "smecheri”. Site-ul cu pricina este www.4tunning.ro, si multi vitezomani il folosesc pentru a posta imagini, fotografii sau filmari video, facute in timpul curselor ilegale la care au luat parte.

Chiar daca administratorii site-ului atentioneaza in unele rubrici despre pericolul pe care-l reprezinta masinile tari si soselele umede, intregul concept al site-ului duce cu gandul la viteza.

Modificari ale masinilor, pentru a le face mai rapide, promovarea ideii de cursa cu autoturismul personal, chiar si in cadrul unor curse legale organizate de asociatii de profil, pentru tinerii dornici de afirmare reprezinta reteta ideala pentru a-si pune in evidenta calitatile de sofer.

Din pacate, asa dupa cum s-a demonstrat in aceste zile, aceste actiuni nu pot duce decat la pierderi inutile de vieti omenesti.