Un simplu aviz de la Ministerul Integrarii Europene mai desparte municipalitatea de la malul marii de demararea unuia dintre cele mai mari proiecte turistice din tara. Lucrarile de reamenajare a Portului Turistic vor cuprinde cel putin doua faze, care se vor prelungi pe durata a 19 luni.

Intr-o prima faza, derulata anul acesta, va avea loc sistematizarea malurilor actualului port din Mangalia, incepand din zona RAJA si pana in fata Hotelului "President“. Malurile vor fi concepute fie "in trepte”, fie vor fi drepte. Vor fi amenajate aici tribune asemanatoare celor unde se desfasoara Festivalul "Callatis”.

"Zona de festival va fi transferata, in timpul reabilitarii, catre portiunile unde nu au loc astfel de lucrari. Ulterior, spectacolele Festivalului "Callatis” vor avea loc tot in locul initial, transformat insa la standarde mult mai ridicate si mult mai incapatoare din punct de vedere ale locurilor pentru spectatori”, ne-a declarat viceprimarul Magaliei, Paul Liviu Botas.

Cea de a doua faza va cuprinde realizarea unor apuntamente (pontoane), unde vor fi ancorate yachturi de lux si alte ambarcatiuni de agrement. In fine, in aceasta ultima etapa, vor fi realizate si partile auxiliare ale portului - locurile speciale unde vor "ierna“ ambarcatiunile de lux, atelierele de reparatii etc.

Adiacent tuturor acestor anexe vor mai fi infiintate, langa Portul Turistic, zone comerciale, de agrement sau de alimentatie publica - restaurante si chiar unitati de cazare noi. Mai mult, in proiect, sunt prevazute alte transformari ale zonei portului, aparitia unei fantani cu jocuri de lumini si de apa, tribune de spectacole etc.

De cateva luni functioneaza in localitate si primul club de yachting, astfel incat, atragerea in portul din Mangalia a unor veliere de lux nu necesita un efort prea mare. Mai mult, cum zona sudului litoralului este una cu un numar insemnat de profesionisti - multi dintre ei fiind in prezent rezervisti - acestia vor putea sa lucreze chiar in noul port turistic.

Harburile ancorate la mal vor trebui sa dispara

In prezent, Portul Turistic din Mangalia - care, fara sa aiba "pretentiile“ celor din statiuni turistice europene, a fost reabilitat, in timp, pe banii primariei - adaposteste inca un numar destul de mare de ambarcatiuni care, cu indulgenta, ar putea fi numite harburi.

Acestea raman ancorate la mal cu lunile, iesind din cand in cand pe mare, la pescuit - pestele fiind apoi vandut chiar "la botul calului”, in port, mangaliotilor care deja cunosc programul matelotilor. Din declaratiile edililor locali, aceste nave vor trebui sa dispara chiar din timpul inceperii lucrarilor de reamenajare a portului, in zona respectiva.

Alaturi de proiectul de reabilitare a Portului Turistic Mangalia, clasat printre primele la nivelul Romaniei, tot cu fonduri PHARE vor fi incepute alte doua programe similare - ecologizarea celor doua lacuri din statiunea Neptun si amenajarea si ecologizarea "cordonului“ Saturn-Venus.