In prezent, Zona Peninsulara inseamna constructii care stau sa cada si oameni care traiesc in mizerie. Pe vremuri insa, aceste cladiri erau mandria Constantei. Documentele oficiale consemneaza chiar ca in aceasta parte a orasului, lasata in paragina de atata amar de vreme, se afla si cea mai veche constructie din oras, care a rezistat vicisitudinilor anilor.

Ridicata inainte de 1857, de reprezentantii unei firme portuare englezesti, cladirea este in prezent aproape parasita, asteptand in zadar ca cineva sa se arate interesat de reabilitarea trecutului istoric al Constantei.

Putine lucruri se mai stiu, la ora actuala, despre cladirile vechi din municipiul Constanta si povestile pe care le adapostesc ele.

Si asta, nu atat pentru ca interesul pentru istoria regiunii a scazut considerabil, ci si pentru ca oamenii de cultura care se apleaca asupra subiectului, printre care trebuie mentionata si Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta Constanta, descopera ca multe dintre documentele ce consemnau istoria cladirilor reprezentative au disparut, devastate in razboaiele mondiale sau in timpul ocupatiei dintre ele.

Una dintre cladirile cu un trecut inseamnat este si „Casa Englezeasca”, cum este ea cunoscuta in prezent. Remarcabila datorita arhitecturii specifice, dar mai ales ca urmare a faptului ca a fost realizata din piatra, lucru nemaiintalnit in acele vremuri, „Casa Englezeasca” ascunde, in peretii ei, decenii de istorie.

"Strada pe care se afla aceasta cladire era cunoscuta ca fiind „Strada Englezeasca”. Acolo isi aveau cartierul general reprezentantii firmelor britanice, venite in tara noastra, inainte de 1857, pentru a realiza tronsonul de cale ferata Cernavoda - Constanta”, ne-a spus Doina Pauleanu.

Englezii, care au inceput lucrarile si la realizarea Portului Constanta, au petrecut ani intregi pe teritoriul tarii noastre si au ridicat numeroase cladiri, pentru a le servi ca depozite, birouri si chiar locuinte. „Englezii nu puteau locui in locuintele turco-tatarilor, nu le placea, drept pentru care si-au construit propriile locuinte.

De altfel, aveau nevoie de niste cladiri care sa fie situate in apropierea marii, aproape de locul de munca”, a mai spus directorul Muzeului de Arta Constanta.

Case construite din piatra, inainte de 1857

De altfel, constructorii britanici au realizat cladirile din piatra, fapt ce i-a surprins pe localnici. „Abia mai tarziu au inceput si armenii sau evreii sa-si construiasca case din piatra”, a mai spus Doina Pauleanu. Totodata, si cladirile ridicate in apropierea Prefecturii Constanta i-au avut drept ctitori tot pe englezi.

"In cartea sa, Ionescu Dobrogeanu sustinea ca englezii si-au ridicat peste 400 de case in orasul de la malul marii. Este evident o exagerare, caci la vremea respectiva, 1857, in toata Constanta nu se gaseau mai mult de 150 de case”, a mai subliniat Doina Pauleanu.

Dupa incheierea contructiilor caii ferate si a Portului Constanta, si dupa plecarea englezilor, „Casa Englezeasca” a trecut de la un proprietar la altul, la un moment dat fiind transformata intr-un complex de locuinte. Vecinii isi mai amintesc si acum ca, in timpul comunismului, unul din apartamente era ocupat de un colonel de securitate, de care locatarii erau terorizati.

In cele din urma, cladirea a ajuns in posesia Regionalei CFR Constanta. Ea a fost transformata in sediul Diviziei Marfa, dar, cu timpul, si-a pierdut si aceasta utilitate, in prezent fiind o cladire parasita, pazita ocazional de vreun angajat al Regionalei CFR, care se teme sau nu stie sa spuna prea multe despre trecutul casei.