La Hotelul Perla din statiunea Mamaia a avut loc ieri o intalnire a reprezentantilor industriei turistice de pe litoral cu Monica Mihaela Barbuletiu, noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, organizata de Fedratia Nationala a Patronatelor din Turismul Romanesc si de institutia camerala constanteana.

La intalnire au mai participat prefectul Danut Culetu, Ion Danut Juganaru, vicepresedintele CCINA, Daniel Vasilescu, presedintele FNPTR, precum si reprezentanti ai conducerii centrale si locale a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

O absenta notabila la intalnire a fost aceea a oricarui reprezentant al Directiei Apelor Dobrogea Litoral, cu toate ca organizatorii transmisesera invitatia pe numle lui Ionel Manafu, directorul executiv al DADL.

Intalnirea de ieri intre vocile turismului de pe litoral si noul presedinte al ANT a iesit din tiparele obisnuite, in sensul ca s-a dovedit a fi suprinzator de calma si lipsita de tonalitatile inalte ce au caracterizat pana la reuniunea de ieri orice dialog intre autoritatile din turism si reprezentantii hotelierilor, agentiilor de turism si a tutoror acelora care au intr-o masura mai mare sau mica tangenta cu activitatea turistica la malul romanesc al Marii Negre. Pe parcursul a mai mult de doua ore, patronii de hoteluri si de agentii de turism si-au spus pasurile in fata Monicai Barbuletiu, insa discutiile au avut un ton civilizat.

Primul care a deschis dezbaterile a fost prefectul judetului Constanta care a tinut sa le reaminteasca hotelierilor constanteni ca este nevoie de unitate pentru depasirea momentelor critice pe care le traverseaza industria turistica de pe litoral. "Operatorii romani din turism se multumesc doar cu turistii autohtoni de week-end care isi permit sa cheltuiasca sume destul de mari in vacanta.

Dar aceasta este o eroare pentru ca turismul nostru are un potential mult mai mare si se pot castiga mult mai multi bani prin atragerea de turisti straini”, a afirmat Culetu.

Totodata, prefectul a mai spus ca unele impozite si taxe locale au fost suspendate de instanta, in timp ce panourile instalate in cursul verii trecute in statiunea Mamaia "au ajuns si pe televiziunea suedeza”, reprosand - fara sa nominalizeze cui - o anumita politizare a turismului care, in opinia lui Culetu, ar fi daunatoare activitatii turistice de pe litoralul romanesc pentru ca din aceste disensiuni castiga de fapt bulgarii si grecii prin atragerea turistilor straini ce ocolesc statiunile romanesti .

Un alt subiect lansat in discutie la intalnirea de ieri de catre Aurel Butnaru, patronul complexului hotelier Parc din Mamaia si de Ion Danut Juganaru, este acela al lucrarilor de modernizare la calea ferata si al constructiei autostrazii pe portiunea Cernavoda - Constanta chiar in toiul sezonului estival.

"Este un sabotaj la adresa industriei turistice de pe litoral” , a afirmat in acest sens Butnaru.

De asemenea, operatorii din turismul de pe litoral s-au mai aratat nemultumiti si de faptul ca Tarom - companie aeriana a statului roman- nu sprijina dezvoltarea turismului de pe litoral intrucat de multi ani nu a mai reluat cursele regulate si nici macar pe cele charter intre orase aflate la mare distanta de malul marii si aeroportul de la Mihail Kogalniceanu.

Cainii vagabonzi afecteaza imaginea si potentialul statiunilor estivale

Nu in cele din urma hotelierii s-au plans de lipsa fortei de munca calificate in sectorul turistic si de absenta unor masuri pentru eradicarea cainilor vagabonzi din statiunile de pe litoral.

Concluzionand, noul presedinte al ANT a precizat ca autoritatea pe care o conduce va organiza anul acesta pe litoral cursuri de calificare la locul de munca si, totodata, le-a promis reprezentantilor industriei turistice de pe litoral ca va face demersuri pentru a organiza o intrevedere cu oficialii Tarom. In privinta atragerii turistilor straini, Monica Barbuletiu a spus ca ANT a investit cca. 3 mil. euro pentru promovarea statiunilor de pe litoralul romanesc in Europa Occidentala, exemple in acest sens fiind afisele publicitare lipite pe autobuze, in statiile de autobuze si in metrourile din marile capitale eruopene.

Pe de alta parte, presedintele ANT s-a aratat interesat de lansarea unei campanii agresive in mass-media romaneasca, cu toate ca legislatia actuala nu permite ANT-ului sa finanteze emisiuni de televiziune desfasurate pe litoral.