Pentru ca judetul Bacau nu a beneficiat pana in acest moment de o monografie facuta profesionist, cel putin asa sustine presedintele Consiliului Judetean, in bugetul pe 2007 s-a prevazut acordarea unei sume pentru publicarea unei astfel de lucrari. Pana aici, toate bune si frumoase, doar ca exista doua sume. In buget apare o suma, pe hartia oficiala primita la redac]ie apare alta. Iar diferenta este de o suta de milioane de lei vechi.

Care-i suma?

Conform hartiei oficiale primite de la CJ, in urma cererii depuse de Informatia Bacaului, in baza Legii 544/200, se precizeaza ca "pentru realizarea acestea (lucrarii n.red.) s-a alocat prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 2 din 31 ianuarie 2007, la capitolul 87.02-alte actiuni economice, suma de 160 000 RON".

In urma consultarii capitolului respectiv din mapa primita de consilierii judeteni, am observat o diferenta de 10 000 RON. Astfel, la capitolul cheltuieli se specifica suma de 260 000 RON, din care cheltuieli personal, 95 000 RON si bunuri si servicii, 165 000 RON.

Din acestea, 15 000 RON sunt alocate cheltuielilor de intretinere si functionare si 150 000 RON sunt cheltuiti pentru carti, publicatii si materiale documentare. In speta, monografia Bacaului. Prin urmare, lipsesc o suta de milioane de lei vechi.

Contactata telefonic de reporterii Informatiei Bacaului, Olga Haineala, directorul executiv al CJ, ne-a precizat ca de fapt este vorba de 160 000 RON aloca]i pentru monografie. "Daca va uitati in buget, la capitolul 87.02, cod 50, veti vedea ca este vorba de suma pe care am transmis-o prin hartia oficiala trimisa catre dumneavoastra", a declarat Haineal\.

Ne-am uitat inca odata pe buget, iar respectivul cod nu exista. Sau daca exista, e la alt capitol, in nici un caz la "alte actiuni economice". Mai mult, cheltuielile pentru monografie sunt prevazute la numarul 3.9, codul 21.11.

Cineva minte

Spusele directorului executiv sunt contrazise insa de bugetul pe care l-am consultat. Buget ce a fost prezentat consilierilor judeteni si pe care l-au girat prin vot. Prin urmare apare o problema.

S-au alocat si cele o suta de milioane de lei vechi pentru acest proiect fara stirea consilierilor judeteni, sau suma a disparut in neant? Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea nu ne-a putut da prea multe amanunte despre aceasta chestiune. "Va dati seama ca nu stiu bugetul pe de rost.

In ceea ce priveste monografia judetului Bacau, a fost licitatie publica pentru acest proiect si a fost adjudecata conform legii. Ceea ce nu s-a facut timp de 16 ani de zile, o monografie profesionista, facem noi acum", a precizat Benea.

Pentru ca suma alocata ni se pare putin cam exagerata, in numerele viitoare ale Informatiei Bacaului vom reveni cu mai multe amanunte vizavi de toata aceasta problema.