Presedintele PRM Arad, senatorul Aurel Ardelean, a anuntat ca grupul parlamentar al partidului a depus la Senat un proiect de lege privind donarea catre statul ungar a Statuii Libertatii din Parcul Reconcilierii romano-maghiare.

Potrivit declaratiilor lui Aurel Ardelean, in proiect se mentioneaza ca Statuia Libertatii este un monument realizat de statul maghiar in perioada ocupatiei ilegale a teritoriilor romanesti. "Este necesara restituirea acesteia proprietarului de drept, respectiv Republica Ungaria.

Cheltuielile privind lucrarile tehnice necesare pentru demontarea statuii si transportul in Ungaria vor fi asigurate de statul roman. Am mai propus schimbarea denumirii Parcului Reconcilierii romano-maghiare din Arad in Parcul Revolutiei Romane de la 1848", a declarat presedintele PRM Arad.

Senatorul Aurel Ardelean a mai spus ca exista deja un grup de voluntari care si-au manifestat intentia de a participa la demontarea statuii, sub supravegherea reprezentantilor unei firme de constructii. "Am luat deja legatura cu un specialist in constructii care a garantat ca, in timpul demontarii, statuia nu va suferi nici o modificare din punct de vedere estetic", a mai precizat senatorul.

Statuia Libertatii din Arad este un monument dezvelit in anul 1890, la comemorarea executiei celor 13 comandanti militari antihabsburgici cunoscuti sub numele de "cei 13 de la Arad". Senatorul Ardelean mai spune ca monumentul a fost demontat in anul 1925 in baza decretului 1512/925 al guvernului I. C.

Bratianu, pe motiv ca generalii respectivi au luptat impotriva romanilor si au comis crime impotriva poporului roman.

Parcul Reconcilierii a fost inaugurat in anul 2004. In realizarea Parcului s-au investit peste 13 milioane lei, dintre care aproximativ 10 milioane au fost alocate de Guvernul Romaniei, pentru realizarea Arcului de Triumf. Conducerea UDMR Arad a contribuit cu 200.000 de lei pentru concretizarea proiectului.