Medicii rezidenti din spitalele timisorene sunt revoltati pentru ca, dupa trei ani de asteptare, cele doua blocuri ANL din vecinatatea Spitalului Judetean, care le sunt destinate, nu vor fi date in folosinta nici luna viitoare.

"Sunt medici care in momentul in care s-au inscris pe lista erau rezidenti, iar acum au ajuns specialisti si nu mai sunt eligibili. In cei trei ani de cand a inceput constructia, listele de prioritati au fost refacute de mai multe ori", a dezvaluit un medic de la Clinica de Arsi si Chirurgie Plastica "Casa Austria" din cadrul Spitalului Judetean Timis.

Cele doua cladiri, cu 68 de apartamente, sunt inca neterminate, iar patronul firmei constructoare spune ca nu exista nici o sansa de a respecta termenul de predare, fixat pentru aprilie 2007. "Nu vom reusi sa ne incadram in termenul de finalizare a constructiei, din cauza problemelor cu finantarea.

Ne vom da toata silinta sa predam cele doua blocuri macar in luna iunie a anului in curs, insa depinde de cum vor veni banii", a declarat Lucian Panait, reprezentantul firmei.

Santierul blocurilor de locuinte pentru medicii rezidenti din Timisoara a fost inaugurat in primavara anului 2004 de insusi ministrul Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea. Intr-o prima faza, lucrarea in valoare de 78,5 miliarde lei, a fost alocata firmei care era abonata la majoritatea lucrarilor ANL din Timisoara, "Andronic Construct".

Dupa izbucnirea scandalului de coruptie in care a fost implicata sefa Administratiei Financiare a municipiului Timisoara, Clara Piroska, acuzata ca a primit mita o vila tocmai de la sotii Andronic, proprietarii firmei de constructi.

Ridicarea celor doua blocuri a fost incredintata firmei "Saif-Tim", al carei actionar majoritar a fost, inainte de a prelua portofoliul de ministrul al Sanatatii, PSD-istul Ovidiu Brinzan. Ca de fiecare data cand era vorba de o investitie din bani publici, si din acest "tort" au mai primit cate o felie si alte persoane influente din Timisoara.

Ca proiectant general a fost desemnata societatea "Subcontrol", al carei patron este Dan Radoslav, fratele fostului arhitect-sef al municipiului Timisoara, Radu Radoslav. De asemenea, partea de arhitectura a proiectului a fost adjudecata de firma "Busila" SRL, a sotului Lianei Busila, arhitecta-sefa a judetului Timis.

Pierderea alegerilor de catre fostul partid de guvernamant si un litigiu aparut intre "Saif-Tim" si ANL au adus la "carma" lucrarii un alt treilea constructor: firma SC "Paluni" SRL Timisoara, dar si un alt negociator cu autoritatile centrale in persoana presedintelui Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc.

"Eu sper ca anul acesta sa dam cele doua blocuri in folosinta, dar nu depinde numai de noi. In ceea ce ne priveste, am prins investitia in bugetul judetului, am facut lobby la Bucuresti pentru cursivitatea finantarii si am adus la cele doua imobile toate utilitatile. Este vorba despre o investitie in cofinantare, de aceea noi am prins in bugetul pe anul in curs doar doua miliarde lei vechi.

Dupa cum ati vazut, in ultimul an, constructia a avansat de la nivelul fundatiei la stadiul de cladire in rosu, fiind aproape de a incepe finisajele interioare", a declarat presedintele CJ, care a precizat ca, din cele 78,5 miliarde lei vechi cat costa toata constructia, 73 de miliarde provin de la ANL, restul sumei fiind alocata de CJ.

Listele cu medicii rezidenti care vor beneficia de locuintele ANL, vor fi intocmite de conducerea fiecarui spital in parte.