Giurgiu a declarat ca un astfel de proiect legislativ se impune, tinind cont de semnalate primite privind modul in care sint tratate animalele fara stapin, cele salbatice, utilitare sau cele de companie. "Legea va reglementa modul in care animalele trebuie protejate si ocrotite.

Prevederile legale in domeniu obliga, de exemplu, administratiile locale sa infiinteze adaposturi temporare pentru animalele fara stapin, aceasta abia dupa sterilizare, castrare, deparazitare si vaccinare antirabica. Din pacate, situatia este cu totul alta", a afirmat Giurgiu.

Potrivit deputatului, sanctiunile in cazul incalcarii prevederilor legii merg de la amenda intre 300 si 10.000 de lei pina la inchisoare de la 5 la 10 ani. Astfel, constituie contraventie raul tratament aplicat animalelor, lipsirea acestora de apa sau hrana, abandonarea lor.

"Ciinii, de exemplu, nu vor avea voie sa fie legati la punct fix fara posibilitatea de miscare si nu va fi voie sa stea legati mai mult de 4 ore pe zi", a precizat initiatorul legii. El spune ca se va pedepsi cu inchisoarea omorirea nejustificata a animalelor, chinuirea lor, torturarea, mutilarea, otravirea, dar si organizarea de lupte intre animale.

Deputatul sustine ca si-a asigurat sprijinul si altor parlamentari clujeni in promovarea proiectului, de la PSD, PNL si UDMR.