Atit pe holurile spitalelor sibiene, cit si in sectii, sint afise, la vedere, cu inscriptia "Este interzis fumatul in spital, potrivit Legii 349/2002". Incalcarea acestei legi se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. Teoretic, legea antifumat nu e greu de pus in aplicare. Practic, exista insa un spital care are mari probleme din aceasta cauza: Spitalul de Psihiatrie din Sibiu.

Cei mai multi dintre bolnavi fumeaza si nu au voie sa iasa din cladire. Reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat au gasit citeva scrumiere in acest spital, iar conducerea spune ca va plati eventualele amenzi.

Fumat la baie

Conducerea Spitalului de Psihiatrie "Gheorghe Preda" din Sibiu a incercat sa interzica fumatul in incinta unitatii imediat dupa aparitia legii. Din pacate, din cauza ca tigarile sint ca un drog pentru bolnavii internati in astfel de spitale, fumatul nu a putut fi eradicat, iar medicii au luat hotarirea ca bolnavii sa fumeze doar in toalete.

"Este stiut faptul ca majoritatea persoanelor care au probleme psihice fumeaza. O perioada, le-am interzis sa mai fumeze, dar nu ne mai puteam intelege cu ei. Erau foarte agitati. Acum au voie sa fumeze doar in toaletele de pe sectie si se pare ca au inteles acest lucru. A fost o inspectie care a gasit citeva scrumiere, insa nu avem ce face. Nu ne permitem sa-i scoatem in curtea spitalului sa fumeze, deoarece ne-ar trebui persoane care sa-i supravegheze, iar noi nu ne permitem acest lucru", spune dr. Bogdan Pacala (foto), director medical la Spitalul de Psihiatrie.

Amenzi usturatoare

Incalcarea Legii 349/2002, care interzice fumatul in spital, atrage dupa sine amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. Conducerea Spitalului de Psihiatrie spune ca-si va asuma responsabilitatea si va plati amenzile. "Nu le putem interzice bolnavilor sa fumeze, pentru ca noi, medicii, stim ca, sa interzici fumatul unui bolnav psihic, este un lucru imposibil. Vom plati amenzile, n-avem ce face", spune Radu Moldovan, managerul Spitalului de Psihiatrie Sibiu.

Medici "pe lege"

Daca Legea antifumat e greu de aplicat pe bolnavii internati la "Gheorghe Preda", nu acelasi lucru se poate spune si despre medici, care au posibilitatea de a iesi in curte. Mai mult, cei intervievati au spus ca aceasta lege i-a ajutat sa scada numarul de tigari fumate intr-o singura zi.

Tutunul ucide

Fumatul a fost restrictionat in localurile publice, insa, anual, sute de sibieni mor din cauza bolilor produse de tutun. In ciuda campaniilor antifumat facute in scoli, tot mai multi tineri incep sa fumeze de la virste fragede. Conform unor statistici, 90% dintre noii fumatori sint copii si adolescenti. Acestia ii inlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat.

In general, tinerii sint incurajati sa fumeze prima tigara de reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, de preturile mici, precum si de posibilitatea de a le procura foarte usor, deoarece comerciantii ignora regulile impuse de lege.