La sfarsitul anului trecut, reporterii "Replica” semnalau cum operatorii duty-free-urilor din Punctul de Frontiera Vama Veche vindeau cartoane intregi de tigari, fara a se mai preocupa sa elibereze si bonuri fiscale pentru marfa comercializata.

Tot noi am dezvaluit caracatita creata in jurul unuia dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Romania, Razvan Petrovici, finul lui Virgil Magureanu, stapanul din umbra al celei mai mari retele duty- free din tara si al defunctului retailer Univers’All. Se pare ca au inceput sa apara si primele rezultate.

Astfel, dupa dosarul deschis acum cateva saptamani la Parchetul General, pe baza dezvaluirilor din "Replica”, cu privire la circumstantele suspecte in care un fost director de la Univers’All Constanta si-a pierdut viata in iunie 2006, a venit randul politistilor sa-si faca treaba.

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanta a descoperit ca angajatii duty-free-urilor GFS si administratorul acestora au prejudiciat statul roman cu peste opt miliarde de lei, in doar cateva luni.

Potrivit anchetatorilor, in perioada ianuarie- septembrie 2005, Ionut Elie Zisu, de 42 de ani, administratorul din acte al societatii SC GFS Duty-Free Romania SRL Ilfov si cei 12 angajati ai sai, care lucrau la punctele de lucru din Vama Veche, adica Razvan Petrovici, de 39 de ani, din Bucuresti, Costel Bobic, de 50 de ani, din Bucuresti, George Nivaci, de 28 de ani, Nicolae Cioti, de 31 de ani,

Stelian Tocia, de 28 de ani, George Nicolae, de 26 de ani, Anton Caracota, de 39 de ani, Stelian Marius Caracoti, de 28 de ani, Mihai Giumba, de 31 de ani, Iuliana Emilian, de 38 de ani, toti din Constanta si Sabina Maria Danila, de 31 de ani, din Mangalia, au falsificat bonurile fiscale aferente tigarilor comerializate.

Cateva amanunte retin atentia in buletinul IPJ emis in acest sens: in afara unor coincidente de nume care tin deja de domeniul incredibilului, capii afacerii cu duty-free-uri, Razvan Petrovici si Costel Bobic apar drept operatori ai magazinelor cu pricina.

Din cate stim noi, insa, Petrovici este presedintele grupului de firme GFS, iar Costel Bobic, asociatul sau, este unul dintre afaceristii care au facut „furori” in guvernarea Nastase, alaturi de Cristian Burci, fostul patron de la Prima TV.

Potrivit politistilor, metoda de operare a angajatilor duty-free-urilor, oricat de ciudata ar fi aparitia printre acestia a multi-milionarilor Petrovici si Bobic, era destul de simpla. Acestia falsificau pur si simplu datele privind cumparatorii. Astfel, pe bonurile fiscale au fost trecute persoane care in perioada respectiva nu au iesit din tara sau persoane care ar fi avut mai multe pasapoarte.

Dar ceea ce a atras in mod special atentia anchetatorilor a fost faptul ca unele facturi ilustrau faptul ca o singura persoana, care pleca sau venea din strainatate, ar fi putut sa umpere cantitati imense de tigarete. De exemplu, un singur calator ar fi cumparat 46 cartoane de tigari Marble sau 41 de cartoane Assos.

Pe baza probelor adunate la dosar, politistii au stabilit ca operatorii au vandut in acest fel nu mai putin de 58.058 de cartoane de tigari si prin neplata accizelor, au prejudiciat statul cu 839.027,07 lei. In urma cercetarilor, cei 12 au fost acuzati de evaziune fiscala, fals intelectual, incalcarea legii contabilitatii, fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune si contrabanda.

Avand in vedere natura infractiunilor si prejudiciul mare, cazul a fost declinat spre solutionare, procurorilor DIICOT.

Mentionam ca operatorii au intrat in atentia politiei la sfarsitul anului trecut, dupa ce ofiterii din Mangalia au prins cinci tineri care transportau intr-un autoturism peste 120 de baxuri cu tigari netrimbate si mai multe sticle cu bauturi alcoolice, a caror valoare a fost estimata la peste 30.000 de euro.

Desi initial tinerii au sustinut ca ar fi gasit cartoanele abandonate pe un camp din apropierea localitatii Limanu, explicatia nu a stat in picioare si politistii au decis sa demareze o ancheta. Pe parcursul cercetarilor, unul dintre cei implicati a recunoscut ca de fapt este angajat la un duty-free din Vama Veche. Vom reveni.