Copila era imbracata cu o haina groasa, de un rosu aprins, din manecile careia, doar pe jumatate, ii ieseau manutele firave. Inca invata sa vorbeasca, dar stia sa rada tare, cu gura pana la urechi. Intr-o zi, a racit. A facut febra mare si mama ei a dus-o imediat la spital.

Dupa ce i s-au luat probe de sange, medicii au aflat ca micuta are o boala grava, incurabila inca. Stiau ca atunci cand se taie si ii curge sange nu trebuia sa se apropie de nimeni.

De atunci a inceput calvarul: internari prin spitale, tratamente. Cand mama a aflat ca fetita ei este atat de bolnava, i s-a rupt sufletul in ea, asa cum ai despica un fruct in mai multe bucati.

Diagnosticul crud le-a transformat radical vietile, micutei si ei. Nimic nu a mai fost ca inainte. S-a simtit golita de sentimente, intunecata de durerea sfasietoare. Nu plangea ca sa nu o vada suferind si sa o sperie, insa, uneori, i se mai prelingea cate o lacrima. Nu putea altfel, pentru ca suferinta era prea mare.

Si de fiecare data cand acest lucru se intampla, puiul de om i-o stergea cu manutele mici, o pupa, si parca viata incepea sa capete un alt sens. Fiind bolnavioara a trebuit sa indure multe necazuri. Durerile se inteteau pana cand, puiul de om, a cazut la pat.

Mai tarziu, dupa chinuri cumplite, „macinata” de nemilosul virus HIV, s-a stramutat in ceruri.

In cautarea unor prieteni

"As vrea sa-mi gasesc un prieten care are HIV. Asa cum am si eu. Sa povestim si sa ne plimbam impreuna”. Aceste vorbe aparent infioratoare sunt spuse de o tanara din judetul Hunedoara, purtatoare a virusului ucigas, HIV.

Ei, am sa-i spun Florina (numele pe care le folosesc in acest material fiind fictive). A implinit 17 ani si este o tanara inteligenta, frumoasa, insa decand a fost diagnosticata cu aceasta boala cumplita, viata ei nu mai este la fel.

Stie ca sufera de HIV si nu doreste sa distruga si viata unui alt om. Isi doreste doar un prieten, bolnav ca si ea.

Isi doreste sa traiasca, sa-si impartaseasca tristetile si bucuriile, sa se plimbe, sa se tina de mana, sa aiba o viata normala, asa cum o au toti tinerii de varsta ei.

Medicul primar de la sectia de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean Deva, Elena Campeanu, se ocupa de acesti copii, adolescenti seropozitivi. Pentru ei, ea este medicul lor, dar si un adevarat prieten caruia ii impartasesc durerile. „Este impresionant sa auzi un tanar de 17 ani punand problema in felul acesta.

Am discutat cu ei. Sunt educati si cunosc toate riscurile. Aceasta boala nu se transmite daca se foloseste aceeasi vesela sau tacamuri cu o persoana infectata, daca mananca din aceeasi farfurie, stand in aceeasi camera. Atingand sau imbratisand o persoana cu HIV. Ei se cauta intre ei. Isi doresc prieteni”, spune medicul Elena Campeanu.

Invins in lupta cu viata

O viata, o poveste, o drama, pana la urma. Flavius era un tanar care nu implinise varsta de 35 ani, insa se chinuia de mult cu boala sa. Era nascut intr-o familie mai mult decat modesta, undeva in Moldova. Cand a fost mic, a fost abandonat, lasat la leagan si apoi transferat intr-un centru de plasament. Acolo a crescut.

Era inteligent, priceput, ii placea sa faca de toate si era un bun electrician. La inceput, era doar infectat cu HIV, daca este permis sa spunem asa. Asta nu a insemnat ca virusul necrutator nu i-a chinuit trupul fraged si ca nu avea dureri sau stari depresive.

Pe parcurs, boala a evoluat si o alta afectiune a "intrat” in corpul sau. „S-a imbolnavit de Hodgkin si a facut o rana la brat de abia si-l mai putea tine. A fost intr-o situatie trista acest tanar. De mic a fost lasat singur pe lume.

Statea intr-un camin de nefamilisti, pe aici, prin Deva, din cate imi aduc aminte si lucra ca electrician. Cand a venit la cabinet era in ultimul stadiu de boala”, spune medicul Elena Campeanu. Avea atata bunatate in el incat credeai ca va invinge suferinta. Insa, nu a fost asa. La 35 de ani, s-a dus.

"Mi-a parut foarte rau de el pentru ca a fost intr-o situatie foarte trista acest tanar. Nici nu stiu cine l-a inmormantat”, mai spune medicul Elena Campeanu.

"Varful aisbergului”

In judetul Hunedoara, cele mai multe persoane bolnave de HIV se afla in Valea Jiului, peste doua sute la numar. Dintre acestea, un numar impresionant de mare sunt adolescenti de 16 ori 17 ani, copii nascuti in anii ’88 -’90, cand asistenta medicala era deficitara.

Atunci inca nu se foloseau seringile de unica folosinta si se utiliza sistemul de fierbere a instrumentului, nu ca si acum, cand toate „ustensilele” medicale sunt sterilizate foarte bine. „Accentul trebuie pus pe informare.

Lumea trebuie sa inteleaga ca acest virus nu se ia orisicum, prin aer sau apa sau daca folosesti aceeasi toaleta cu o persoana infectata.

Practicarea contactului sexual neprotejat este una dintre cele mai predominenete cauze”, mai spune medicul Elena Campeanu. Cel mai tanar pacient din judetul Hunedoara este o fetita de doi ani. Vestea ca este bolnava de HIV a cazut ca un traznet asupra parintilor micutei. „Au fost socati cand au aflat.

Si-a facut si mama ei imediat testul, care, din pacate, a avut acelasi rezultat, pozitiv”, adauga Elena Campeanu. „Sida inseamna o scadere a imunitatii. Practic, corpul nu mai secreta anticorpi si nu se mai poate „apara” impotriva infectiilor”, explica medicul Elena Campeanu.

Purtatorii acestui virus dezvolta si alte boli asociate, cum ar fi pneumonia, hepatita, cancere sau alte boli care produc multa suferinta. In Romania, primul caz de HIV, SIDA a fost diagnosticat in anul 1986. In judetul Hunedoara, aceasta boala face anual cate doua sau trei victime.

Inconstienta sau razbunare?

Un alt caz dramatic s-a petrecut in urma cu ceva timp, in judetul nostru. O tanara de 16 ani, bolnava de HIV si cu tulburari de comportament, a fugit de acasa si s-a adapostit intr-un camin de baieti. A avut relatii sexuale cu 10 baieti fara a le spune despre boala sa.

Dupa o saptamana, acestia au aflat intamplator. "Baietii erau disperati. Au fost sfatuiti sa-si faca analizele, insa nici unul nu a mai venit. Aceasta este problema. Foarte multi ignora boala si merg pe principiul .

Bolnavii pe care ii avem noi in tratament sunt numai varful aisbergului pentru ca sunt foarte multi despre care noi nu stim”, spune medicul Elena Campeanu.