Exista cel putin trei variante ale felului in care s-au petrecut lucrurile, toate cu multe semne de intrebare si, in acelasi timp, toate argumentate de catre o autoritate. Nici nu mai stiu ce ar trebui sa cred intai: ce se aude, ce scrie in raport sau ce au vazut oamenii, martorii oculari.

Cercetand cazul, am constatat ca in Romania lucrurile raman ambigue, cu atat mai mult in cazuri controversate in care cele doua parti implicate intr-un incident de ordin penal apartin cetatenilor de origine rroma, pe de o parte si reprezentantilor Politiei, pe de alta parte. In Romania uniforma de politist isi pastreaza autoritatea si in afara serviciului.

In Romania asupra cetatenilor de etnie rroma planeaza indoiala si lipsa de credibilitate, in orice context. Ma gandesc ca e o reflexie perfecta a „razboiului rece„ care se poarta de la abolirea sclaviei incoace intre albi si negri in America.

Desi lumea se ascunde in spatele vorbei lui Michael Jackson „nu conteaza daca esti alb sau negru”, trebuie sa facem un exercitiu de sinceritate si sa recunoastem: intotdeauna un decedat de origine rroma va fi privit cu mai putin interes si cu mai putina constiinciozitate decat un decedat roman.

Intotdeauna procedurile legale in cazul unui mort din randul minoritatilor va fi trecut cu vederea mult mai usor pentru ca, sa fim sinceri, asa gandesc romanii: inainte de a fi om, esti tigan.

Oamenii care se aflau in seara zilei de duminica, 25 februarie, ora 8. 30 prin apropierea pasajului din Campia-Turzii, au avut parte de un spectacol de groaza interzis minorilor. Cei care se aflau la acea ora in barul Pasaj au auzit o bufnitura puternica si au iesit sa vada ce s-a intamplat. La fel si portarul aflat in tura de noapte la E. On Gaz, Mihai Rosu.

Peisajul era greu de digerat: pe sosea, pe o raza de aproximativ 30 de metri, se aflau bucati din corpul unei femei, lovita in plin de un Ford Focus alb, a carui caroserie pastra vizibil urmele unui impact puternic, victima fiind proiectata intr-o auto-utilitara care circula regulamentar din sens opus.

Politia da si acum un sase-sase, cu un Ford de 13

Daca vrem, putem sa fim superstitiosi: Ana Moldovan, in varsta de 64 de ani, din Campia-Turzii, cu domiciliul cunoscut sub numele generic de „colonie” din zona Mechel, se intorcea impreuna cu fiica sa, Simioana Moldovan, de 34 de ani, de la biserica, dupa ce se impartasise.

Fiicei i-a cazut un batic de pe cap, pe trecerea de pietoni, dupa ce facuse impreuna cu mama sa vreo cativa pasi, astfel incat a ramas in urma, ca sa il ridice. Acest lucru i-a dat prilejul sa asiste la „macelarirea” mamei sale, de catre un vehicul auto cu numarul CJ-13-TAV.

La fata locului se aflau in acel moment si alti oameni care se intorceau in grup de la aceeasi slujba, la biserica penticostala. Cu totii au vazut cum din masina a coborat, de la volan, o tanara, nimeni alta decat fiica de 16 ani a subofiterului Vasile Chicinas, de la Biroul Judiciar al municipiului. Oamenii au fost acuzati de a fi facut o confuzie, din cauza starii de soc.

Raportul Politiei intocmit ulterior sustine o alta ipoteza: ca soferul era, de fapt, prietenul fiicei, Cristian Octavian Salagean, in varsta de 25 de ani, din Turda, care avea permisul suspendat din luna decembrie.

Fiicele victimei sustin ca ar fi intrebat-o pe fiica subofiterului Chicinas: „ De ce ai omorat-o? De ce mi-ai omorat mama?”, intrebare la care tanara ar fi dat un raspuns impertinent, de genul: „ Am omorat-o ca asa am vrut eu! Si ce daca am omorat-o?”.

Martorii spun ca ar fi fost agresati verbal de catre reprezentantii Politiei. Franturi de scenarii relatate de catre fiica si sora ei sunt terifiante: agonia si urletele lor ar fi fost intrerupte de catre anumiti reprezentanti ai politiei, prin replici fara comentarii suplimentare, de genul: „ Ce aveti? Va excitati?”

Reprezentantii politiei municipale sustin contrariul: ca romii, in numar foarte mare, au sarit la bataie, ei fiind nevoiti sa riposteze. Cine are mai mare credibilitate? Si cine e mai indreptatit in astfel de situatii sa foloseasca forta?

Adevarul e undeva la mijloc

O reactie violenta din partea celor care si-au vazut mama sau prietena sfartecata pe trecerea de pietoni e normala, aproape de bun simt, in cazul in care nu e nimeni interesat sa tempereze situatia cu duhul blandetii, ci tot cu injurii si intr-un mod violent.

Am auzit multe povesti care si-au repetat intocmai firul epic, pana la cele mai mici detalii, din randul martorilor.

Ca femeia a fost adunata fara manusi de pe sosea, ca matele i-au fost impinse cu piciorul intr-o bucata de nylon, ca un picior proiectat la mare distanta de trup a fost aruncat in boscheti si recuperat ulterior.

Interesant e si faptul ca expertiza s-a facut formal, fara o cronologie legala, ca ambulanta a venit mult mai tarziu, ca vicitma a fost indesata in duba politiei si transportata la repezeala la morga.

Aviz soferilor fara permis: luati-va socru politai

Martorii nu au fost chemati la sectie pentru declaratii „la cald”. Dupa ce nici PRO TV -ul nu a fost lasat sa filmeze si dupa ce cadavrul a disparut cu dubita politiei si s-au „evaporat” si autoritatile, oamenii au fost nevoiti sa mearga la casele lor. Pentru ei noaptea de cosmar a continuat.

Probabil si pentru sofer, dar si pentru familia Chicinas, care se pare ca se afla in masina, dupa cum declara Raluca Seucan, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie: „In masina se aflau patru persoane, pe locurile din spate fiind parintii fetei.”

Mihai Rosu, portar in tura de noapte la E. On Gaz, isi aminteste doar imaginea fetei subofiterului Chicinas in timp ce vorbea la telefonul mobil si imbulzeala celor care refuzau sa-i lase pe politisti sa indese cadavrul in duba.

Inspectoratul Judetean de Politie ne informeaza ca la fata locului s-au deplasat 2 ofiteri de circulatie, 2 echipaje de la ordine si un criminalist.

Masina care a accidentat victima, se deplasa cu o viteza de circa 50-60 kilometri pe ora, soferul fiind acuzat de dubla infractiune: ucidere din culpa si conducere neregulamentara cu carnetul suspendat, riscand de la 1 pana la 5 ani de inchisoare.

Din cauza ca in dotarea municipiului Campia-Turzii nu exista o masina speciala care sa transporte cadavrele in astfel de cazuri, victima a fost transportata cu masina politiei.

Miercuri, 28 februarie, a avut loc inmormantarea Anei Moldovan. Am vazut inregistrarea video si m-a cutremurat felul in care era pur si simplu aruncat cadavrul in sicriu, ca intr-o vitrina la macelarie.

Costurile inmormantarii urmeaza sa fie suportate de tatal soferului acuzat. Desi familia decedatei e hotarata sa mearga „pana in panzele albe” sa dovedeasca adevarul, se pare ca, in urma unei negocieri intre partile implicate, panzele albe s-ar putea sa se opreasca undeva pe la 50. 000 de lei.

Si totusi, ce credibilitate mai are politia in momentul in care Cristian Salagean conduce cu carnetul suspendat, cu un subofiter al Biroului Judiciar pe locul din spate? Si ce s-ar fi intamplat in cazul in care un cetatean de origine rroma ar fi spulberat cu masina, in aceleasi conditii, fiica unui politist? Acestea sunt intrebari la care au raspuns multele cazuri din istoria dosarelor penale romane.

Avem un om mai putin in Campia-Turzii. Din colonia de rromi, e adevarat.

Avem inca un caz in care adevarul ramane undeva pe strada, poate exact pe trecerea de pietoni, unde singura intreaga a ramas o batista.