Holcim va continua sa livreze ciment alb doar pana la finele anului 2007. Oficialii companiei au decis sa opreasca productia de ciment alb. „La luarea deciziei de a opri in 2008 poroductia de ciment alb a condus scumpirea repetitiva a gazului natural.

Cresterea pretului gazului are o influenta negativa asupra costului de productie, care se reflecta in nivelul vanzarilor de ciment alb”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al companiei.

Personalul care a fost implicat in productia de ciment alb va fi nevoit sa urmeze diverse cursuri, pentru a fi pregatiti pentru alte sectoare. „Fabrica de ciment din Turda este o unitate operationala importanta si vom continua sa investim aici.

In acest an, fabrica va beneficia de investitii in valoare de aproximativ 4 milioane euro pentru implementarea unor proiecte privind terminalul pentru ciment gri, segmentul de agregate si produsele speciale pentru diverse aplicatii”, a declarat Calin Moldovan, directorul fabricii din Turda.

Mai intai au oprit cimentul gri, apoi cimentul alb...

In 1997, cand elvetienii au preluat fabrica, aici se produceau 900 de tone de ciment gri pe zi si 180 de tone de ciment alb. Ulteior, in 2003, productia de ciment gri a fost oprita, iar la cuptorul 7 a fost realizata o conversie pentru ciment alb. Pentru proiectul de conversie si filtrul cuptorului 7 s-au cheltuit peste 5 milioane de euro.

In 2004, fabrica de la Turda a ajuns sa produca 400 de tone de ciment alb pe zi, fiind singurul producator din Romania.